Σελίδες

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Συμμετοχή στη διαβούλευση για το Προεδρικό Διάταγμα που αφορούσε το «Σύστημα αξιολόγησης των υπαλλήλων και των οργανικών μονάδων του Κράτους, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) πρώτου και δεύτερου βαθμού και άλλων φορέων του Δημοσίου Τομέα»

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,
Ο Σύλλογος συμμετείχε στη διαβούλευση για το Προεδρικό Διάταγμα που αφορούσε το «Σύστημα αξιολόγησης των υπαλλήλων και των οργανικών μονάδων του Κράτους, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) πρώτου και δεύτερου βαθμού και άλλων φορέων του Δημοσίου Τομέα» με το παρακάτω σχόλιο: Ο Σύλλογος των Υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας είναι αντίθετος και καταδικάζει τον τρόπο με τον οποίο επιχειρείται να πραγματοποιηθεί η αξιολόγηση με αυτό το Προεδρικό Διάταγμα. Είναι περίπλοκο και αρκετά αόριστο ως προς την πρακτική του εφαρμογή. Οι οργανικές μονάδες του Δημοσίου, τη δεδομένη στιγμή και μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είναι αδύνατο να συγκεκριμενοποιήσουν τους στόχους και τους δείκτες επίτευξης τους που απαιτούνται. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την βαθμολογική και μισθολογική στασιμότητα των υπαλλήλων. Απουσιάζει παντελώς η αντικειμενικότητα στην αξιολόγηση. Δεν γίνεται πουθενά αναφορά για τυπικά προσόντα και γραπτή αξιολόγηση. Αντιθέτως η ευθύνη της αξιολόγησης ανατίθεται και πάλι στην διοικητική ιεραρχία, όπως δηλαδή γίνεται μέχρι σήμερα με τις εκθέσεις αξιολογήσεις. Επίσης πιστεύουμε ότι όροι όπως «συμβόλαιο απόδοσης», καταλύουν τον χαρακτήρα του δημοσίου δικαίου που διέπει την εργασιακή σχέση των δημοσίων υπαλλήλων και ενδεχομένως να ανοίξει το δρόμο στις απολύσεις. Αντιθέτως προτείνουμε:
1. Να προηγηθούν οι κρίσεις των προϊσταμένων από υπηρεσιακά συμβούλια, διότι η συμμετοχή τους στην αξιολόγηση είναι καθοριστική.
2. Τα κριτήρια να είναι αντικειμενικά.
3. Να επηρεάζεται ο αλγόριθμος της αξιολόγησης από τον κλάδο του υπαλλήλου και τα τυπικά προσόντα.
4. Αμφίδρομη αξιολόγηση υπαλλήλων – προϊσταμένων.
5. Συμμετοχή των συλλογικών οργάνων – εκπροσώπων εργαζομένων στο Συμβούλιο Αξιολόγησης και στο Συμβούλιο Εποπτείας Αξιολόγησης.
6. Αξιολόγηση γενικών διευθυντών από ανεξάρτητη αρχή (να ενεργοποιηθεί ο ΕΥΣΕΠ) και όχι από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία.
7. Ο καθορισμός των στόχων και των δεικτών είναι δύσκολο να οριστούν σε επίπεδο τμήματος ή διεύθυνσης. Θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στις ταυτόσημες υπηρεσίες ανά περιφερειακή ενότητα.
8. Κατάργηση του Συμβολαίου Απόδοσης.
Καταληκτικά επισημαίνουμε ότι είμαστε υπέρ μιας αξιολόγησης η οποία θα απονέμει δικαιοσύνη στο χώρο εργασίας, θα βοηθάει στη βελτίωση της εργασιακής κατάστασης και στην εξυπηρέτηση του πολίτη. Όχι όμως σε μια αξιολόγηση εξαρτημένη από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία και που θα ανοίξει το δρόμο στις απολύσεις. Ο δημόσιος τομέας , παρά τις δυσκολίες πρέπει να διατηρηθεί με αξιοπρέπεια, προσφέροντας υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο με σεβασμό.
 Για να δείτε το σχόλιο στη διαβούλευση πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο http://www.opengov.gr/minreform/?c=1491

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου