Σελίδες

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Αξιολόγηση από φάκελο, ικανότητες & παραγωγικότητα

Σε τρία επίπεδα θα αξιολογηθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι με βάση νομοσχέδιο που θα καταθέσει το Φεβρουάριο στη Βουλή, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Η αξιολόγηση θα αφορά όλους ανεξαιρέτως τους δημοσίους υπαλλήλους και θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τους Γάλλους εμπειρογνώμονες που προσφέρουν τα «φώτα» τους στη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης. Η αξιολόγηση θα ξεκινήσει από τους υπαλλήλους του στενού δημόσιου τομέα και θα επεκταθεί σε όλους τους φορείς του Δημοσίου. Σύμφωνα με το «Έθνος» εκτός από τα κριτήρια αξιολόγησης των ικανοτήτων του προσωπικού το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων που θα μειωθούν περίπου στο μισό.

Τα τρία επίπεδα της αξιολόγησης:

Προσωπικός φάκελος 
Η αξιολόγηση θα ξεκινήσει από τα τυπικά προσόντα των υποψηφίων, δηλαδή, τα πτυχία, τα σεμινάρια, οι δεξιότητες , όπως χρήση Η/Υ, ξένες γλώσσες κλπ, με στόχο να πιστοποιηθεί η νομιμότητά τους αλλά και να επικαιροποιηθούν. Με αυτό τον τρόπο θα επικαιροποιηθεί η βάση της απογραφής. Γι’ αυτό το λόγο θα υπάρξει ειδική μηχανογραφημένη φόρμα που θα συμπληρώσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.

«Χαρτογράφηση» ικανοτήτων
Το τελικό επαγγελματικό προφίλ των υπαλλήλων, η «ακτινογραφία» των ικανοτήτων του προσωπικού, θα διαδραματίσει πρωταρχικό ρόλο στην τοποθέτησή τους, καθώς και στη μελλοντική στοχοθεσία που θα έχει ο κάθε υπάλληλος, αφού θα τοποθετείται σε περίγραμμα θέσης που θα έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις. Στη συνέχεια σε κάθε υπουργείο θα οριστούν υπάλληλοι ως ελεγκτές του παραγόμενου έργου, οι οποίοι θα συμβάλουν στον προσδιορισμό των ετήσιων στόχων, από την επόμενη χρονιά.

Μέτρηση παραγωγικότητας 
Η τρίτη φάση περιλαμβάνει μέτρηση της παραγωγικότητας που θα γίνεται ετησίως από το 2014, για να εξακριβωθεί η επίτευξη των στόχων που θα τεθούν ανά υπάλληλο και οργανική μονάδα. Η αξιολόγηση θα προσαρμοστεί ανά κατηγορία υπαλλήλων και ανά οργανική μονάδα. Οι υπάλληλοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης δεν θα δώσουν εξετάσεις ενώ διαφορετική μέθοδος αξιολόγησης θα υπάρξει για τους γενικούς διευθυντές ή για εργαζόμενους με μεγάλη προϋπηρεσία. Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα αναμένεται να αξιοποιηθεί γραπτό τεστ δεξιοτήτων κατά τα πρότυπα του ΑΣΕΠ 

Πρώτα η αξιολόγηση των διευθυντών
Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» οι αξιολογήσεις θα πραγματοποιηθούν σε δύο φάσεις, ενώ θα ξεκινήσουν από αυτούς που κατέχουν θέσεις ευθύνης. Δηλαδή, γενικούς διευθυντές, διευθυντές και προϊσταμένους. Η πρώτη που θα λάβει χώρα μέσα στο 2013 (πιθανότατα τον Μάρτιο), θα αφορά στην αξιολόγηση των ικανοτήτων του απασχολούμενου προσωπικού. Στόχος της θα είναι να «χαρτογραφήσει» τα τυπικά, αλλά και τα ουσιαστικά προσόντα κάθε δημοσίου υπαλλήλου, τα οποία θα «κουμπώσουν» με την αξιολόγηση των δομών του κράτους και τη νέα μορφή των υπουργείων, προκειμένου η κεντρική διοίκηση να έχει σαφή εικόνα του προφίλ των εργαζομένων. Η δεύτερη αξιολόγηση που θα ξεκινήσει, κατά πάσα πιθανότητα, από την επόμενη χρονιά και θα πραγματοποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, θα σχετίζεται με την απόδοση των υπαλλήλων. Όπως έχει πει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η αξιολόγηση δομών και προσωπικού θα έχει ως τελικό στόχο την παγίωση του συστήματος της κινητικότητας στο δημόσιο.

Πηγή: http://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου