Σελίδες

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Πώς παίζει ρόλο η προσωπικότητα στην απόδοσή μας στην εργασία

Η διαχείριση και βελτίωση της απόδοσης των εργαζομένων είναι ένα θέμα που απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια τις επιχειρήσεις.
Δυστυχώς όμως ορισμένες επιχειρήσεις αναζητούν τη βελτίωση της απόδοσης μόνο στον ίδιο τον εργαζόμενο, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη και τις δικές τους ιδιαιτερότητες (ή οργανωτικές αδυναμίες).

Η απόδοση
Τι είναι όμως η απόδοση;
Με τον όρο «απόδοση» συνηθίζεται να εννοείται η διεκπεραίωση μιας εργασίας (ενός καθήκοντος) στο λιγότερο δυνατό χρόνο, με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και με την ανάλωση των λιγότερων δυνατών πόρων.
Αυτός είναι ο ορισμός της απόδοσης, που θα χρησιμοποιήσουμε και στο παρόν άρθρο.

Η προσωπικότητα
Πριν συνδέσουμε την απόδοση ενός ατόμου με την προσωπικότητά του ας ορίσουμε και τι εννοούμε στο παρόν άρθρο με τον όρο «προσωπικότητα» ενός ατόμου. Η προσωπικότητα είναι το σύνολο των λεγόμενων (π.χ. στη βιομηχανική ψυχολογία) φυσικών συμπεριφορών (ή του ταμπεραμέντου) ενός ατόμου, δηλαδή εκείνων των συμπεριφορών με τις οποίες έχει γεννηθεί ο άνθρωπος και οι οποίες ελάχιστα ή περιστασιακά μπορεί να μεταβληθούν στη διάρκεια της ζωής του ατόμου.
Εδώ ενδεχομένως να βρίσκεται και μια αδυναμία των συστημάτων διαχείρισης της απόδοσης (ή των συστημάτων αξιολόγησης), τα οποία βασίζονται σε ερωτηματολόγια τα οποία λαμβάνουν υπόψη τις συμπεριφορές ενός ατόμου σε μια δεδομένη χρονική στιγμή ή σε χρονικές στιγμές που το άτομο ενδέχεται να συμπεριφέρεται με τρόπο διαφορετικό (π.χ. λόγω πίεσης) από αυτόν που αρμόζει στη φυσική του συμπεριφορά.
Το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Πόσο σταθερή μπορεί να είναι η απόδοση υπό τέτοιες συνθήκες; Ποιες ενδέχεται να είναι οι επιπτώσεις στο ίδιο το άτομο, αλλά και στην επιχείρηση;

Η ατομική απόδοση και η προσωπικότητα
Πριν αναφερθούμε στη σημασία της προσωπικότητας στην ατομική απόδοση, θα κάνουμε μια σύντομη αναφορά στην αναγκαιότητα ύπαρξης μιας σαφούς περιγραφής θέσης εργασίας, στην οποία να αναφέρονται με ακρίβεια και σαφήνεια τα καθήκοντα και οι απαιτούμενες γνώσεις και δεξιότητες του εργαζόμενου.
Χωρίς την ύπαρξη των ανωτέρω δεν είναι δυνατό να μιλάμε για βελτίωση της απόδοσης και τούτο γιατί όταν μιλάμε για βελτίωση της απόδοσης αναφερόμαστε σε μια συγκεκριμένη εργασία, δηλαδή σε ένα συγκεκριμένο καθήκον.
Και επιπλέον είναι δυνατό να μη συνδέονται τα καθήκοντα ενός εργαζόμενου με τους στόχους της επιχείρησης ή έστω του τμήματος στο οποίο απασχολείται ένας εργαζόμενος;
Η βελτίωση της απόδοσης προϋποθέτει πολλές φορές την απόκτηση νέων γνώσεων και την ανάπτυξη νέων (ή τη βελτίωση υπαρχόντων) δεξιοτήτων. Μην έχοντας ορίσει ποιες γνώσεις και δεξιότητες είναι απαραίτητες για την αποδοτική διεκπεραίωση μιας εργασίας ή ενός καθήκοντος, πώς θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε την απόδοση και να τη βελτιώσουμε;
Τι σχέση έχει όμως με όλα αυτά η προσωπικότητα; Η προσωπικότητα, δηλαδή οι φυσικές συμπεριφορές ενός ατόμου, καθορίζουν σε πολύ σημαντικό βαθμό πώς αυτό το άτομο θα συμπεριφερθεί κατά την εκτέλεση μιας εργασίας ή ενός καθήκοντος.
Παράδειγμα:
Πρόκειται για μια εργασία εξαιρετικά μονότονη και το άτομο «προτιμάει» (σαν προσωπικότητα) ποικιλία στην εργασία του; Τότε ενδέχεται να χάσει το ενδιαφέρον του για τη συγκεκριμένη εργασία ή να μειωθεί η απόδοσή του.
Πρόκειται αντίθετα για ένα άτομο, που «προτιμάει» (σαν προσωπικότητα) τη ρουτίνα στη δουλειά του και το έχουμε επιφορτίσει με μια ποικιλία καθηκόντων και με στενά χρονοδιαγράμματα; Είναι σχεδόν βέβαιο ότι, αργά ή γρήγορα, θα μειωθεί η απόδοση του ατόμου (ενδεχομένως λόγω άγχους).
Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ατόμου είναι συνεπώς καθοριστικά για το πώς ενδέχεται το άτομο να συμπεριφερθεί στην εκτέλεση μιας εργασίας και των καθηκόντων του. Η προσωρινή αποτελεσματικότητα και απόδοση ενός ατόμου σε μια εργασία που δεν ανταποκρίνεται στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του, είναι πολύ πιθανό να μειωθεί μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα.
Αυτό πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη τόσο κατά την επιλογή νέου προσωπικού σε μια επιχείρηση όσο και σε οποιαδήποτε προσπάθεια για αξιολόγηση και βελτίωση της απόδοσης.
Υπάρχει βέβαια πάντα η δυνατότητα ανάπτυξης ή βελτίωσης δεξιοτήτων σε ένα άτομο, με σκοπό να αποδώσει καλύτερα στα καθήκοντά του. Ο καθορισμός των απαιτούμενων δεξιοτήτων συχνά απορρέει από τα χαρακτηριστικά εκείνα της προσωπικότητας του ατόμου που ενδεχομένως να είναι κρίσιμα για ένα συγκεκριμένο ρόλο, για μια συγκεκριμένη εργασία ή για ορισμένα βασικά καθήκοντα, και τα οποία ωστόσο ενδέχεται να μην είναι επαρκώς ανεπτυγμένα στο συγκεκριμένο άτομο (π.χ. δεξιότητες επικοινωνίας, ηγετικές δεξιότητες, δεξιότητες πωλήσεων κ.ο.κ.).
Δεν είναι δε σπάνιες οι περιπτώσεις στις οποίες οι τροποποιήσεις στην περιγραφή θέσεων εργασίας είναι πιο αποτελεσματικές για το άτομο και για την εταιρεία, από την αλλαγή του ατόμου ή από την, πολλές φορές, χρονοβόρα, ίσως υψηλού κόστους, και όχι πάντα αποτελεσματική, εκπαίδευση του κάθε ατόμου.
Μη διστάσετε να μοιραστείτε τις απορίες ή και εμπειρίες σας γύρω από θέματα που αφορούν στη βελτίωση της απόδοσης και στην αξιολόγηση προσωπικού, η οποία αποβλέπει στη βελτίωση της ατομικής απόδοσης.

Πηγή:http://www.happylifemag.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου