Σελίδες

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Ποιοι συντηρούν τον μύθο των τεμπέληδων Ελλήνων

“Βολεύει τους πλούσιους να στρέφουν τη συζήτηση για τη φτώχεια σε μία ιστορία ηθικής, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι οι ανισότητες είναι δομικές”, γράφει ο Guardian.
“Στην Ευρωζώνη, πολλοί πιστεύουν ότι οι αιτίες της δημοσιονομικής κρίσης μπορούν τελικά να εντοπιστούν στους τεμπέληδες μεσογειακούς τύπους της Ελλάδας και της Ισπανίας, που ζούσαν στις πλάτες των σκληρά εργαζόμενων Γερμανών και Ολλανδών, περνώντας το χρόνο τους πίνοντας espresso και παίζοντας χαρτιά. Εκτός και εάν αυτοί οι άνθρωποι αρχίσουν να δουλεύουν σκληρά, λέγεται, τα προβλήματα της Ευρωζώνης δεν μπορούν να λυθούν”, σημειώνει η εφημερίδα.
“Το πρόβλημα με αυτή την ιστορία είναι ότι δεν είναι παρά μια ιστορία”, ξεκαθαρίζει.
"Κατά κανόνα, οι φτωχοί άνθρωποι τυπικά δουλεύουν περισσότερο", γράφει ο Guardian.
“Συνήθως δουλεύουν σε θέσεις με μεγαλύτερα ωράρια και σκληρότερες εργασιακές συνθήκες. Εκτός από μία πολύ μικρή μειονότητα, είναι φτωχοί παρά το κοινωνικό κράτος, και όχι εξαιτίας του”.
Και συνεχίζει παραθέτοντας τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τα οποία οι γνωστοί “τεμπέληδες” Έλληνες δουλεύουν 2.032 ώρες το χρόνο (στοιχεία 2011), δηλαδή οριακά λιγότερο από τους εργασιομανείς Νοτιοκορεάτες. Οι Γερμανοί, αντίθετα, δουλεύουν 1.413 ώρες και οι Ολλανδοί είναι και επίσημα οι πλέον τεμπέληδες στον κόσμο, δουλεύοντας μόνο 1.379 ώρες το χρόνο.
“Τα νούμερα αυτά μας λένε ότι μέσα στα όσα πάνε στραβά με την Ελλάδα, δεν είναι η τεμπελιά του κόσμου της”, τονίζει ο Guardian.

Πηγή: newmoney.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου