Σελίδες

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Το «βρώμικο χρήμα» αναζητά... κρίσεις

Είναι η Ελλάδα λόγω κρίσης, αντιμέτωπη με την προοπτική μίας μαζικής επιχείρησης ξεπλύματος βρώμικου χρήματος του παγκόσμιου οργανωμένου εγκλήματος ; Όπως επισημαίνουν εμπειρογνώμονες, η ελληνική κρίση προσφέρεται για επενδύσεις και πλύσιμο βρώμικου χρήματος της μαφίας.
Η διεθνής μαφία, σύμφωνα με γερμανό εμπειρογνώμονα, προσπαθεί να επενδύσει φθηνά και να χρησιμοποιήσει αυτήν της την πρόσβαση «μελλοντικά, ως στρατηγική βάση για οικονομικές δραστηριότητες, καθώς θα έχουν αποκτήσει έναν εντελώς νόμιμο χαρακτήρα.» Ο ίδιος εμπειρογνώμονας θεωρεί μάλιστα δεδομένο «ότι οι Τριάδες, το κινέζικο οργανωμένο έγκλημα, που διαθέτουν πολύ χρήμα, έχουν ήδη ξεκινήσει να επενδύουν στην Ελλάδα. Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τόσο η σικελική Κόζα Νόστρα, όσο και η καλαβρέζικη Ντράγκετα.» Σύμφωνα με αμερικάνο εμπειρογνώμονα : «η χώρα πλήττεται από μια οικονομική κρίση τεράστιων διαστάσεων.
Προέκταση της είναι μια κοινωνική και οπωσδήποτε μια πολιτική κρίση. Όταν σε αυτές τις συνθήκες αστάθειας αρχίζουν να πέφτουν οι τιμές των ακινήτων και να αυξάνεται η ζήτηση για κεφάλαια, τότε έρχεται και η ώρα του οργανωμένου εγκλήματος. Ξαφνικά εμφανίζονται διαθέσιμα κεφάλαια, ύποπτα κεφάλαια, δηλαδή βρώμικο χρήμα. Βλέπεις αυτό το χρήμα να επενδύεται σε ακίνητα, σε εμπορικά κέντρα, στο τραπεζιτικό σύστημα. Θα πρέπει η Ελλάδα να συνειδητοποιήσει καλά αυτούς τους κινδύνους.»
Οι επενδύσεις του οργανωμένου εγκλήματος εισρέουν στην Ελλάδα μέσω κερδοσκοπικών κεφαλαίων, τα λεγόμενα Hedge Funds, μέσω ανώνυμων ομολόγων, μέσω εταιριών που έχουν έδρα για παράδειγμα, τη Ρουμανία ή τη Βουλγαρία και είναι θυγατρικές νόμιμων εταιριών που ίδρυσε η μαφία στην Ιταλία.
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να επενδύσεις χωρίς να αφήσεις πολλά ίχνη για την προέλευση του χρήματος, είναι μέσω τραπεζών. Και αυτές μπορεί να τις ιδρύσει ο καθένας μας, υποστηρίζει άλλος εμπειρογνώμονας, εξηγώντας πως σήμερα τα ηλεκτρονικά μέσα μας δίνουν μεγάλες δυνατότητες:
«Μπορείτε να ιδρύσετε μια ιντερνετική τράπεζα στο διαδίκτυο, μόνον με τον αριθμό μιας πιστωτικής κάρτας. Έναν τέτοιο αριθμό, π.χ. της εταιρίας VISA, τον αποκτά κανείς πολύ εύκολα στη Ρωσία. Με αυτόν τον αριθμό ιδρύεις για λίγες ώρες δύο τράπεζες, μεταβιβάζεις χρήματα από τη μία στην άλλη και από εκεί σε άλλους προορισμούς, και μετά διαλύεις πάλι τις τράπεζες. Με άλλα λόγια, η μεταβίβαση και η πλύση μαύρου χρήματος έχουν γίνει πανεύκολα».
Οι συνέπειες της διείσδυσης κεφαλαίων του οργανωμένου εγκλήματος στην οικονομία μιας χώρας είναι δραματικές: επέκταση της διαφθοράς και της διαπλοκής, δυσλειτουργία της δικαιοσύνης και των δημοκρατικών θεσμών, αύξηση της εγκληματικότητας, επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών.
Η αντιμετώπιση μιας τέτοιας εξέλιξης είναι ζωτικής σημασίας και κρούει τον κώδωνα κινδύνου για την Ελλάδα: «Η ελληνική αστυνομία και οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει αυτό το διάστημα να επαγρυπνούν. Κανονικά θα έπρεπε την όλη υπόθεση να την αναλάβει η ΕΕ, καθώς αυτή είναι που παρέχει τα δάνεια στην Ελλάδα. Αλλά η ΕΕ δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον. Εδώ δεν έδειξε ενδιαφέρον να αναχαιτίσει έγκαιρα τον κατήφορο της Ελλάδας. Αντιθέτως, κάλυπτε διεφθαρμένες δομές. Γιατί ν’ αλλάξει τώρα;»
Μάλιστα οι σχετικές καταγγελίες δημοσιοποιήθηκαν για πρώτη φορά πριν τρία χρόνια σε συνέδριο για το οργανωμένο έγκλημα του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ στο Βερολίνο.

Πηγή: www.paratiritis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου