Σελίδες

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα μέσω του Διαδικτύου

Το Διαδίκτυο αλλάζει το περιβάλλον, στο οποίο λειτουργούν οι κυβερνήσεις, και τις προσδοκίες των πολιτών, οδηγώντας σε θεμελιώδεις αλλαγές στη δομή και τις λειτουργίες των δημόσιων φορέων. Ο δημόσιος τομέας επί του παρόντος αντιμετωπίζει την πίεση των στενών προϋπολογισμών σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες απαιτήσεις για σύγχρονες, γρήγορες και ευέλικτες υπηρεσίες. Οι κυβερνήσεις μπορούν σε ένα πλαίσιο ολοκληρωμένης στρατηγικής να αξιοποιήσουν το Διαδίκτυο για να αυξήσουν την απόδοση και την ποιότητα των υπηρεσιών τους, προσθέτοντάς τους αξία, όπως αναλύεται παρακάτω:
1. Οι διαδικτυακές υπηρεσίες του σήμερα μειώνουν δραματικά τα κόστη και την πολυπλοκότητα της ανάπτυξης, συντήρησης και αναβάθμισης τεχνολογιών και αυξάνουν την παραγωγικότητα των εργαζομένων. Οι κρατικές υπηρεσίες θα μπορούν να εξοικονομήσουν μέχρι και 85% από τον ετήσιο προϋπολογισμό υποδομών πληροφορικής με τη μεταφορά των διεργασιών στο cloud. Αντί να επενδύονται τεράστια ποσά σε νέα συστήματα και υποδομές για τον δημόσιο τομέα, υπάρχει πλέον η δυνατότητα για χρήση αντίστοιχων πιστοποιημένων υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα, όπου το κόστος βασίζεται στη χρήση του.
2. Οι πληροφορίες του δημόσιου τομέα μπορούν να είναι ανοικτές και ευρέως προσβάσιμες μέσω Διαδικτύου, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για καινοτομία και αποδοτικότητα. Αυτό θα τονίσει τη διαφάνεια, θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και των επιχειρήσεων και θα τονώσει την επιχειρηματικότητα, με πιθανό ετήσιο όφελος μέχρι 180 δισεκατομμύρια ευρώ για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο Τιμών (HYPERLINK http://www.e-prices.gr) του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας είναι ένας καινοτόμος, αυτοματοποιημένος μηχανισμός συλλογής, επεξεργασίας και παρουσίασης τιμών 1.600 προϊόντων μαζικής κατανάλωσης από 1.200 σημεία ανά την επικράτεια. Στη Δανία, έπειτα από απόφαση του 2002 να παρέχουν τη βάση των εθνικών φυσικών διευθύνσεων δημόσια προσβάσιμη χωρίς κόστος, δημιουργήθηκε την περίοδο 2005-2009 επιπρόσθετη αξία 62 εκατομμυρίων ευρώ, με άμεσα οφέλη για την εθνική οικονομία.
3. Η μεταφορά των διαδικασιών προμηθειών on line βελτιώνει τη διαφάνεια, αυξάνει τον ανταγωνισμό και μειώνει την πιθανότητα απάτης με τη δημιουργία ενός μοναδικού, ελεγχόμενου ψηφιακού ίχνους συναλλαγών. Επιπροσθέτως, βελτιώνει την απόδοση μέσω γρηγορότερων, τυποποιημένων διαδικασιών μειωμένου κόστους. Μελέτες αποδεικνύουν ότι οι μειώσεις θα εξοικονομήσουν 10-15 δισεκατομμύρια ευρώ σε λειτουργικά κόστη ετησίως στην Ευρώπη.
4. Η σύγχρονη δημόσια διοίκηση θα πρέπει να επικεντρώνεται στους πολίτες και να εγγυάται μεγαλύτερη διαφάνεια, καλύτερες υπηρεσίες και υψηλότερη ποιότητα. Μέσω Διαδικτύου οι υπηρεσίες μπορούν να λειτουργούν 24 ώρες, με στόχο τη συνεργασία, την επικοινωνία και την εξυπηρέτηση. Το Ηνωμένο Βασίλειο λάνσαρε μια «πού πηγαίνουν τα χρήματά μου» πλατφόρμα για να κάνει τα δημόσια δεδομένα δημοσίως προσβάσιμα μέσω του Διαδικτύου (HYPERLINK http://data.gov.uk/).
5. Η αναπτυξιακή πολιτική σε περίοδο ύφεσης είναι η μόνη ενδεικτική στρατηγική που προσφέρει μακροπρόθεσμη προοπτική. Το Διαδίκτυο μέσω της απλοποίησης και απελευθέρωσης πολύπλοκων διεπιχειρησιακών διαδικασιών προσφέρει αυτήν τη δυνατότητα. Μια τέτοια δράση είναι το ηλεκτρονικό τιμολόγιο, που αφορά τη διαβίβαση, αποδοχή και αποθήκευση τιμολογίων με ηλεκτρονικά μέσα. Στην Ελλάδα επιτρέπεται η ηλεκτρονική τιμολόγηση και περίπου 3.000 επιχειρήσεις ανταλλάσσουν ηλεκτρονικά πάνω από 5 εκατομμύρια εξοικονομώντας 10 ευρώ ανά παραστατικό. Αν προγραμματίσουμε την «επιβολή» της πρακτικής αυτής, αναμένουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα:
- εξοικονόμηση πάνω από 1 δισ. ευρώ ετησίως.
- βελτίωση (μέσω του αυτοματισμού) του φορολογικού έλεγχου και δημιουργία ευκαιριών για νέα επιχειρηματικότητα.
Πολλές φορές, μεγάλοι εθνικοί στόχοι μπορεί να επιτευχθούν με απλές αποφάσεις που δεν έχουν κόστος υλοποίησης και δίνουν το μήνυμα ότι σκεφτόμαστε απλά, πρακτικά και καινοτόμα υλοποιώντας αναπτυξιακή πολιτική σε περίοδο ύφεσης. 


Πηγή: Εφημερίδα Καθημερινή - Του καθηγητή Γεωργιου Ι. Δουκιδη
*Ο καθηγητής Γεώργιος Ι. Δουκίδης είναι διευθυντής Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Επιχειρείν (ELTRUN) στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου