Σελίδες

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Ευρωπαϊκά Συνδικάτα: Η τρόικα δεν σεβάστηκε τον κοινωνικό διάλογο

Την αναθεώρηση των προγραμμάτων προσαρμογής, με τρόπο συμβατό προς το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Κεκτημένο ζήτησαν τα Ευρωπαϊκά Συνδικάτα από την τρόικα αλλά και να τεθούν σε λειτουργία μηχανισμοί που θα διασφαλίζουν ότι στο μέλλον δεν θα επαναληφθούν οι πολιτικές λιτότητας και η απορρύθμιση που επέβαλε η Τρόικα.
Το «υψηλό οικονομικό και κοινωνικό τίμημα» που κατέβαλαν οι μνημονιακές χώρες εξαιτίας των πολιτικών της Τρόικας υπογράμμισαν σε σημερινή ανακοίνωσή τους τα Ευρωπαϊκά Συνδικάτα (ETUC), με αφορμή την ακρόαση της τρόικας σήμερα στην επιτροπή απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.
Η ETUC παρουσίασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη δική της έκθεση για το ρόλο της Τρόικας στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο, ζητώντας την αναθεώρηση των προγραμμάτων προσαρμογής, με τρόπο συμβατό προς το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Κεκτημένο. Παράλληλα, η ETUC ζητά να τεθούν σε λειτουργία μηχανισμοί που θα διασφαλίζουν ότι στο μέλλον δεν θα επαναληφθούν οι πολιτικές λιτότητας και η απορρύθμιση που επέβαλε η Τρόικα.
Σύμφωνα με την έκθεση της ETUC, η πολιτική της Τρόικας βασίστηκε σε δύο «δίδυμους πυλώνες», αυτόν της μαζικής δημοσιονομικής λιτότητας από τη μία πλευρά και της απορύθμισης των μισθών και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας από την άλλη.
Η ETUC υπογραμμίζει ότι η Τρόικα δε σεβάστηκε τον κοινωνικό διάλογο και ειδικότερα σημειώνει ότι στις περιπτώσεις της Ελλάδας και της Πορτογαλίας όπου οι κοινωνικοί εταίροι είχαν πετύχει κοινή συμφωνία, η Τρόικα δεν τη σεβάστηκε, πιέζοντας για μεταρρυθμίσεις. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με την ETUC, τη συρρίκνωση της οικονομίας, των θέσεων απασχόλησης, των μισθών και των συστημάτων κοινωνικής προστασίας στις χώρες των Μνημονίων, ενώ παράλληλα αυξήθηκε η ανεργία, η φτώχεια και οι κοινωνικές ανισότητες.
Τέλος, η ETUC σημειώνει ότι η Τρόικα αποδείχθηκε ανίκανη να βάλει φρένο στην αύξηση των κρατικών χρεών, ενώ τονίζει ότι τα επιτόκια και τα «σπρεντ» παραμένουν σε απαγορευτικά επίπεδα για πολλές χώρες.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου