Στα οκτώ δισ. ευρώ θα ανέλθει η απώλεια εσόδων των ταμείων και κυρίως του ΙΚΑ, το 2014, εξαιτίας της εκρηκτικής αύξησης της ανεργίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, υποστηρίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της Συνομοσπονδίας, Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, με αφορμή την ατζέντα της τρόικας με το υπουργείο Εργασίας.
Οπωσδήποτε η ΓΣΕΕ θα εξετάσει, στην ολομέλειά της, τα θέματα ένα προς ένα, αλλά δεδομένο είναι, υπογραμμίζει, ότι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών και η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων θα επιβαρύνουν τα ήδη αδύναμα ταμεία, ενώ παράλληλα καταργούν επίπονες συμφωνίες που έχουν θεσμοθετηθεί.
Ο κ. Καραγεωργόπουλος αναφέρει ότι η ΓΣΕΕ σταθερά τα τελευταία 3-4 χρόνια καλεί τις εκάστοτε κυβερνήσεις να μην ενδώσουν στις απαιτήσεις της τρόικας. Γιατί είναι αδιανόητο σε μια χώρα που σπαράσσεται από την ανεργία, η οποία αναπαράγει και την ύφεση, να ζητά απελευθέρωση των απολύσεων ή να έχει άλλου είδους παράλογες απαιτήσεις, που θα επιφέρουν μείωση της χρηματοδότησης του προϋπολογισμού προς στα ασφαλιστικά ταμεία και θα τροφοδοτήσουν ένα κύμα φυγής των εργαζομένων προς τη συνταξιοδότηση.
Από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, προσθέτει, το ασφαλιστικό ζήτημα περνάει δύσκολες ημέρες και χρειάστηκαν επανειλημμένως νομοθετικές παρεμβάσεις και σκληρά μέτρα περικοπών των παροχών για να μην καταρρεύσει. Τώρα, σημειώνει ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, εάν θεωρούν κάποιοι ότι με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα σώσουν το ασφαλιστικό σύστημα και τα ταμεία, εμείς λέμε ότι τα ταμεία θα καταρρεύσουν από τέτοιου είδους αποφάσεις- και θα πρέπει να βρουν και τα ισοδύναμα, για να χρησιμοποιήσω τη φρασεολογία των «φίλων» τροϊκανών, κάθε φορά που υπάρχει ένα κοινωνικό αίτημα.
Αρμόδια, όμως, για να θέσει τους όρους των εργαζομένων και του ελληνικού λαού είναι η κυβέρνηση. Οι δικές μας οι απαιτήσεις δεν είναι απέναντι στην τρόικα, αλλά στην κυβέρνηση, συνοψίζει ο κ. Καραγεωργόπουλος, και «εκεί έχουμε θέσει επιτακτικά τα αιτήματα της εργατικής τάξης». Αυτό το οποίο λέμε και στο θέμα των ομαδικών απολύσεων είναι να τηρηθεί η συμφωνία που έχει επιτευχθεί με ομόφωνη απόφαση στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Από εκεί και πέρα, μπήκαν αυστηρά όρια, κριτήρια και υποχρεωτικοί περιορισμοί στους εργοδότες. Δεν πρέπει να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις και τις αρμοδιότητες του υπουργού.
Σε ό,τι αφορά τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, η οποία σε εφάπαξ μορφή θα επιβαρύνει σημαντικά τα ασφαλιστικά ταμεία, ο κ. Καραγεωργόπουλος υπογραμμίζει ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΓΣΕΕ, το 2014 προδιαγράφεται ως δύσκολη χρονιά για το ασφαλιστικό ζήτημα, παρότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι τα έσοδα των ταμείων, κυρίως του ΙΚΑ, θα αυξηθούν. Ωστόσο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, οι απώλειες εσόδων αναμένεται να φθάσουν τα 8 δισ. ευρώ μόνον από την εκρηκτική αύξηση της ανεργίας, πολλώ δε μάλλον όταν μιλάμε για μείωση των εργοδοτικών εισφορών.
Πηγή:www.dikaiologitika.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου