Σελίδες

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Η αλήθεια για τα πεντάμηνα κοινωφελούς εργασίας

Τα τελευταία χρόνια, με αιτιολογία την κρίση και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, χιλιάδες άνεργοι και άνεργες βρίσκουν θέση σε κάποιο από τα προγράμματα ωφελουμένων του ΟΑΕΔ, όπως τα πεντάμηνα κοινωφελούς εργασίας. Χιλιάδες από εμάς τους ανέργους «προσλαμβανόμαστε» για να καλύψουμε κενά που δημιουργήθηκαν από τις διαθεσιμότητες και τη διακοπή συμβάσεων καθιστώντας μας όχημα για την κατάργηση της σταθερής δουλειάς με δικαιώματα και αντικείμενο εκμετάλλευσης για προεκλογικές σκοπιμότητες.
Κάποιοι θα πουν ότι πρέπει να είμαστε και ευχαριστημένοι, έστω και με αυτό το «αντίδωρο», στην περίοδο της κρίσης, αλλά η αλήθεια είναι ότι:
  1. Παραβιάζεται η εθνική συλλογική σύμβαση και ο βασικός μισθός των 586 ευρώ. 
  2. Καθορίζεται το ημερομίσθιο με βάση τον ηλικιακό διαχωρισμό των εργαζομένων αυτών και αμείβονται με το ποσό των 427 ευρώ μηνιαίως όταν είναι μέχρι 25 χρονών και 490 ευρώ μηνιαίως όταν είναι πάνω από αυτό το όριο ηλικίας. 
  3. Καταργούνται η ειδικότητα, οι σπουδές, η προϋπηρεσία, το επίδομα τέκνων κ.λπ., κατά παρέκκλιση των νόμιμων αμοιβών που προβλέπονται από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στη μορφή των προγραμμάτων αυτών, γιατί αρνούμαστε να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας σαν εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας.

Διεκδικούμε και απαιτούμε τα εξής:

  • Βασικό μισθό για πλήρες ωράριο, καθορισμένο με βάση την εθνική συλλογική σύμβαση, χωρίς καθυστερήσεις στην καταβολή του.
  • Κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των ωφελουμένων που ενώ έχουν υποχρεωτικά κύρια ασφάλιση σε ασφαλιστικούς φορείς εκτός Ι.Κ.Α. (π.χ. μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι), δεν καλύπτονται από το πρόγραμμα.
  • Έκδοση βιβλιαρίου υγείας από την πρώτη μέρα εργασίας.
  • Αναγνώριση της ανάγκης για την προστασία της μητρότητας και της ανατροφής τέκνου.
  • Χορήγηση κανονικής, αναρρωτικής, μητρικής άδειας.
  • Δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος στην απεργία.
  • Επίδομα ανεργίας για όλους μετά το πέρας του προγράμματος, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και απόδοση αποζημίωσης απόλυσης.
  • Τοποθέτησή των ωφελουμένων στους φορείς υποδοχής σύμφωνα με τις ανάγκες των φορέων και αξιοποίηση του ειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού.
  • Προσδιορισμός του ρόλου τους στις διοικητικές διαδικασίες, οι αρμοδιότητές τους και το δικαίωμα της υπογραφής τους. Πρόβλεψη για τις υπηρεσιακές μετακινήσεις, τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, όπως επίσης και για την περίπτωση ατυχήματος εν ώρα εργασίας.
  • Δεν ξεχνάμε ότι είμαστε περιστασιακά εργαζόμενοι, γι’ αυτό διεκδικούμε κάτι καλύτερο για εμάς, τις οικογένειές μας, τους φίλους μας, το μέλλον όλων.
  • Καλούμε και τους άλλους εργαζόμενους σε αντίστοιχα προγράμματα για συντονισμό και κοινή διεκδίκηση. Αγωνιζόμαστε για μόνιμη σταθερή εργασία με δικαιώματα και αξιοπρεπή μισθό για όλους. Απαιτούμε να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Συνέλευση «ωφελουμένων» προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου