Ηταν το 1996 όταν για πρώτη φορά στη μεταπολεμική περίοδο, οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις στη χώρα μας. Η διαφορά ήταν 22 άτομα. Σε δύο χρόνια, οι γεννήσεις υπολείπονταν των θανάτων κατά 1.774 άτομα. Το 2012, η διαφορά έφτασε τις 16.300.
Σε μια χώρα που είχε ήδη πάρει την κατιούσα δημογραφικά, η οικονομική κρίση επέφερε νέο, γερό χτύπημα: α) η ανεργία στις αναπαραγωγικές ηλικίες φτάνει στο 44,4% (25-29 ετών) και στο 30,3% (30-44 ετών), β) η ανασφάλιστη εργασία εκρήγνυται ― για ένα ανασφάλιστο ζευγάρι, η εργαστηριακή-κλινική παρακολούθηση του τοκετού κοστίζει 600 ευρώ, ο φυσιολογικός τοκετός 700, η καισαρική 1.200 ευρώ. Με τα νέα κοινωνικοοικονομικά δεδομένα, όλο και περισσότερα ζευγάρια αδυνατούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά –και ψυχολογικά– στο «κόστος» της απόκτησης ενός παιδιού. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Γιατρών του Κόσμου, λόγω της κρίσης, τέσσερις στις 10 γυναίκες θα κάνουν ένα λιγότερο παιδί από ό,τι υπολόγιζαν ή δεν θα γεννήσουν καθόλου.
Το 2012, ο δείκτης γεννητικότητας στην Ελλάδα κατρακύλησε στις εννέα γεννήσεις ανά 1.000 κατοίκους, με τον αντίστοιχο αριθμό το 1980 να είναι 15,36. Η δραματική υποχώρηση του δείκτη είχε ξεκινήσει από τη δεκαετία του ‘90, ωστόσο η εισροή ξένων μεταναστών αναχαίτισε την τάση. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2012 καταγράφηκαν 84.851 γεννήσεις από Ελληνίδες (84,54%) και 15.520 από μετανάστριες (15,46%). Τα αντίστοιχα στοιχεία για το 2011 ήταν 87.426 (82,14%) από Ελληνίδες και 19.002 (17,85%) από αλλοδαπές. Σημειώνεται πως τα τελευταία χρόνια, ο γενικός δείκτης γονιμότητας των αλλοδαπών γυναικών στην Ελλάδα είναι σταθερά υψηλότερος από των Ελληνίδων.
Πάντως, παρά την «ενίσχυση» από τις μετανάστριες, η Ελλάδα παραμένει στις χαμηλότερες θέσεις της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τις γεννήσεις. Σε χειρότερη μοίρα μόνο η Πορτογαλία και η Γερμανία με 8,5 και 8,4 αντίστοιχα γεννήσεις ανά 1.000 κατοίκους. Στις πρώτες θέσεις βρίσκουμε την Ιρλανδία (15,7), την Αγγλία (12,8), τη Γαλλία (12,6) και τη Σουηδία (11,9).
Αυτή τη στιγμή, και με δεδομένο ότι ο απαραίτητος αριθμός παιδιών ανά οικογένεια για την αντικατάσταση του πληθυσμού είναι τα 2,1, ο δείκτης γονιμότητας στην Ελλάδα βρίσκεται στο 1,39, ελαφρώς αυξημένος από το 1,30 τού 1990, οπότε και άρχισαν οι μεταναστευτικές ροές. Εκτιμάται ότι ο δείκτης γονιμότητας για τις «αμιγώς» Ελληνίδες υπηκόους μπορεί να κυμαίνεται και κάτω από το 1.
«Από την αρχή του αιώνα, ο ρυθμός γεννητικότητας στην Ελλάδα αυξανόταν, όμως ο συνδυασμός της αλλαγής του ρόλου της γυναίκας με έμφαση στην εκπαίδευση για άνδρες και γυναίκες, σημαίνει ότι ο μέσος όρος της ηλικίας στην οποία οι γυναίκες κάνουν το πρώτο παιδί αυξάνεται, και αυτό σημαίνει αναβολή της τεκνοποίησης», επισημαίνει στην «Κ» η δρ Αθηνά Βλαχαντώνη, senior lecturer στον τομέα της Γεροντολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον της Αγγλίας. Η κρίση δεν «γέννησε», επέτεινε το πρόβλημα. «Σύμφωνα με ερευνητικές μελέτες, η οικονομική κρίση βάζει "φρένο" στην απόφαση τεκνοποιίας, ιδίως στους νέους που είναι περισσότερο ευάλωτοι στην ανεργία. Η έλλειψη χρημάτων και η απουσία δομών στήριξης επηρεάζουν αρνητικά τα νέα ζευγάρια».
Η ανεργία, τα χαμηλά εισοδήματα, η περικοπή των επιδομάτων και των κοινωνικών υπηρεσιών (έλλειψη βρεφονηπιακών σταθμών κ.λπ.) αποτρέπουν όλο και περισσότερα ζευγάρια να κάνουν παιδί. (Μόνο το κόστος του ιδιωτικού εμβολιασμού για ένα παιδί ξεπερνά τα 1.500 ευρώ). Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, κάθε χρόνο, πραγματοποιούνται στην Ελλάδα περισσότερες από 250.000 αμβλώσεις. Επιπλέον, παρά το υψηλό ποσοστό υπογονιμότητας (10% του αναπαραγωγικού πληθυσμού), τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μείωση 15% στους κύκλους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Τον δικό της ρόλο διαδραματίζει και η ραγδαία αύξηση των παλίνδρομων κυήσεων (αυτόματες αποβολές). Σύγκριση των στοιχείων του Σεπτεμβρίου 2009-Φεβρουαρίου 2010 και Σεπτεμβρίου 2011-Φεβρουαρίου 2012 στη Β΄ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Αρεταίειου Νοσοκομείου έδειξε διπλασιασμό των παλίνδρομων κυήσεων (από 2% σε 4%).
Δεν είναι μόνο ότι η παραπάνω τάση εάν δεν ανακοπεί θα οδηγήσει μοιραία σε μείωση του πληθυσμού. Από τις δυσμενέστερες επιπτώσεις του φαινομένου, δεδομένης της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης, είναι η ραγδαία δημογραφική γήρανση, η οποία επιτείνεται από την επιστροφή πολλών οικονομικών μεταναστών, οι οποίοι παραδοσιακά σχημάτιζαν πολυμελείς οικογένειες, στην πατρίδα τους. Το νέο δημογραφικό προφίλ με τη σειρά του ασκεί τεράστιες πιέσεις στις υπηρεσίες υγείας και βέβαια στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων.
«Ακόμα και με ένα ζοριζόμαστε...»
Η μικρή είναι υπέροχη, ένα δίχρονο, πρόσχαρο πλάσμα που σκλαβώνει τους πάντες... άμα τη εμφανίσει. Η Μυρσίνη ήθελε πάντα να κάνει παιδί, ήταν από πάντα «μαμά». «Αλλά δεύτερο; Είσαι τρελή εντελώς;». Δάσκαλος ο μπαμπάς, ελεύθερη επαγγελματίας η ίδια, ήδη τα φέρνουν δύσκολα βόλτα. Τα έξοδα του τοκετού καλύφθηκαν από τους παππούδες, οι οποίοι ευτυχώς βοηθούν και στα καθημερινά. «Δεν υπάρχει δυνατότητα να έχουμε εξωτερική βοήθεια», λέει στην «Κ» η Μυρσίνη. Πάντα ήθελαν δύο παιδιά, σήμερα όμως η σκέψη έχει απομακρυνθεί. «Δεν ξέρω πώς το κάνουν οι άλλοι, ακόμα και με ένα ζοριζόμαστε. Αυτό συζητάμε και με τις άλλες μαμάδες στην παιδική χαρά. Οι περισσότερες ήθελαν μεγάλη οικογένεια, αλλά συμβιβάζονται με ένα ή δύο παιδιά λόγω των συνθηκών. Θεωρώ ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο χτύπημα της κρίσης. Κατευθείαν στην καρδιά της οικογένειας».
Τα περισσότερα ζευγάρια γύρω μας καθυστερούν την απόκτηση παιδιού. Οταν το αποφασίσουν «γιατί περνούν τα χρόνια», θα κάνουν ένα. «Στην πραγματικότητα, τα έξοδα δεν διαφέρουν και πολύ. Τα περισσότερα πράγματα τα έχεις ήδη αγοράσει ή βολεύεσαι με αυτά που σου δίνουν οι γύρω σου», λέει η Κατερίνα Λαζαρίδου, άνεργη εδώ και 6 μήνες και μητέρα ενός αγοριού 6 ετών. «Είναι περισσότερο η ιδέα. Οτι φέρνεις στον κόσμο ένα πλάσμα και πρέπει να μπορείς να το φροντίσεις, ό,τι και εάν συμβεί. Μόνο που πλέον στην Ελλάδα τίποτα δεν είναι δεδομένο. Είχαμε δουλειά και τώρα δεν έχουμε. Ελπίζαμε σε μια σύνταξη που πλέον δεν θα πάρουμε. Εκτός αυτού, δεν υπάρχει καμία υποστήριξη από το κράτος».
H στήριξη εκ μέρους της πολιτείας έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του επιχειρηματία Βασίλη Μπαρτζώκα, που μετακόμισε τον Φεβρουάριο του 2012 στο Βερολίνο, με τη γυναίκα του και τους τρεις γιους του, 4, 6, και επτά χρόνων. Τελικά, οι νεαροί γονείς δικαιώθηκαν. «Οι δύο μικροί μου γιοι απασχολούνται στο σχολείο μέχρι τις 5 μ.μ., ενώ ο μεγάλος μέχρι τις 6 μ.μ.», λέει ο 42χρονος πατέρας. Οταν τα παιδιά επιστρέφουν σπίτι, είναι και διαβασμένα. «Το δημόσιο σχολείο στο Βερολίνο προσφέρει ποικιλία δραστηριοτήτων, οι περισσότερες είναι δωρεάν ή έναντι μικρού αντιτίμου. Παράλληλα, οι Ελληνες γονείς λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα 550 ευρώ για την ανατροφή των τριών παιδιών». Η ποιότητα ζωής τους αναβαθμίστηκε συνολικά. «Οι παιδικές χαρές, καλά μελετημένες και κατασκευασμένες, υπάρχουν σε πληθώρα. Εδώ απολαμβάνουμε εκτεταμένους και ασφαλείς ποδηλατοδρόμους, όπου κάνουμε οικογενειακώς ποδήλατο τα Σαββατοκύριακα. Οι γιοι μου μεγαλώνουν σε πολυπολιτισμικό περιβάλλον, το 20%- 30% των συμμαθητών τους είναι Γερμανοί».
Για τον ίδιο πάντως, η τεκνοποίηση πέρα από υπευθυνότητα, απαιτεί συναίσθημα και λίγη... τρέλα. «Πρέπει να μην το σκέφτεσαι και πολύ. Αν κάτσεις με το κομπιουτεράκι σαν να πηγαίνεις στο σούπερ μάρκετ, αντιμετωπίζεις το παιδί μόνο σαν υποχρέωση, σαν έναν παραπάνω λογαριασμό που πρέπει να πληρώσεις» λέει, προσθέτοντας: «Τα παιδιά φυσικά έχουν ανάγκες, αλλά ας μην ξεχνούμε ότι εμείς ως γονείς με τις προσωπικές μας φιλοδοξίες δημιουργούμε τεχνητές ανάγκες και θέτουμε πολύ υψηλά στάνταρντ. Αυτό που χρειάζονται ουσιαστικά τα παιδιά είναι ηρεμία, ασφάλεια και πολλή αγάπη».
Τις ίδιες σκέψεις έκανε και η 50χρονη σήμερα Μ.Λ. «Οταν πια τα χρονικά περιθώρια είχαν στενέψει και τέθηκε το ερώτημα, αν τελικά θα έκανα παιδί με τον σύντροφό μου, η απάντησή μου ήταν όχι» λέει στην «Κ». «Δεν το έχω μετανιώσει. Συνειδητοποίησα ότι μάλλον το παιδί δεν αποτελούσε μια βαθιά υπαρξιακή μου ανάγκη, όπως ενδεχομένως για άλλες γυναίκες, που ακόμα και χωρίς σύντροφο παίρνουν τη μεγάλη αυτή απόφαση». Ελεύθερη επαγγελματίας με απαιτητικά ωράρια αλλά και μεγάλη αναγνώριση από τη δουλειά της, ήταν πεπεισμένη ότι τον μητρικό ρόλο πρέπει κανείς να τον αναλαμβάνει υπεύθυνα. «Εστω και όταν ο διαθέσιμος χρόνος είναι λίγος, πρέπει να είναι ποιοτικός» παρατηρεί, «εγώ δεν μπορούσα να προσφέρω κάτι τέτοιο».
«Η κοινωνική πίεση για την τεκνοποίηση είναι τέτοια που συχνά οι γυναίκες συγχέουν τα "θέλω" τους» σημειώνει. «Το παλιομοδίτικο επιχείρημα: κάνε ένα παιδί να σε κοιτάξει στα υστερνά σου κρύβει μια μεγάλη αλήθεια» λέει η ίδια, υποστηρίζοντας ότι «πολλοί άνθρωποι κάνουν παιδιά για να καλύψουν δικές τους ανασφάλειες και να ξορκίσουν τον φόβο του θανάτου, όχι επειδή θέλουν να δώσουν αγάπη».
Γιατί αυξήθηκαν οι αποβολές
Σε δύο επίπεδα επηρεάζει τους φερέλπιδες γονείς η οικονομική κρίση, σύμφωνα με τον καθηγητή Γυναικολογίας - Μαιευτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών - Αρεταίειο, δρ Γιώργο Κρεατσά.
«Το οικονομικό στρες και η ανασφάλεια, που διακατέχει εξίσου άνδρα και γυναίκα, έχει ως συνέπεια πολλά ζευγάρια να αναβάλουν ή ακόμα και να ακυρώνουν τα αρχικά τους σχέδια για οικογένεια, ενώ σε άλλες περιπτώσεις η εν λόγω ψυχολογική κατάσταση επιδρά αρνητικά στην γονιμότητά τους» απαντά ο ίδιος στην «Κ».
«Αλλωστε, δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε το ζήτημα της ηλικίας της γυναίκας» συμπληρώνει, καθώς «την προηγούμενη δεκαετία οι γυναίκες που τεκνοποιούσαν ανήκαν στην πληθυσμιακή ομάδα είκοσι έως τριάντα ετών, ενώ σήμερα είναι περίπου δέκα χρόνια μεγαλύτερες, οι ηλικίες τους κυμαίνονται από 30 έως 40 ετών».
Ανησυχία προκαλεί στον κ. Κρεατσά η αύξηση, εν προκειμένω ο διπλασιασμός, των παλίνδρομων κυήσεων. «Ο υψηλός αριθμός τους ερμηνεύεται αφενός από την προχωρημένη ηλικία της μέλλουσας μητέρας, αφετέρου από έναν ενδεχομένως πλημμελή προγεννητικό έλεγχο εξαιτίας του κόστους του» εξηγεί.
Πάντως, παρά τα εμπόδια που θέτει η έλλειψη χρημάτων στα ζευγάρια, ο αριθμός εκείνων που επιλέγουν το δημόσιο μαιευτήριο από το ιδιωτικό δεν έχει αυξηθεί, όσο αναμενόταν.
«Κολλημένη» η Γερμανία, «πρωταθλήτρια» η Ιρλανδία, γόνιμη η Κύπρος
Οπως δείχνουν τα στοιχεία στην Ελλάδα, αλλά και στην Ισπανία, όπου ο δείκτης γονιμότητας από 1,46 που είχε καταγραφεί το 2008 υποχώρησε στο 1,36 το 2011, η κρίση επηρεάζει άμεσα τη δημιουργία οικογένειας. Ωστόσο, το φαινόμενο είναι πολυπαραγοντικό, καθώς εμφανίζεται και σε εύρωστες κοινωνίες. Η υπογεννητικότητα στην κραταιά Γερμανία, όπου ο δείκτης γονιμότητας έχει «κολλήσει» εδώ και πολλά χρόνια στο 1,4 παιδιά ανά γυναίκα, αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που επηρεάζει έμμεσα σειρά πολιτικών αποφάσεων, όπως η μεταναστευτική πολιτική.
Σύμφωνα με πολλές έρευνες, η ρίζα του προβλήματος είναι ότι η δημιουργία οικογένειας βρίσκεται χαμηλά στο αξιακό σύστημα των Γερμανών, σε αντίθεση με τους γείτονές τους, τους Γάλλους, για τους οποίους η πολυμελής οικογένεια αποτελεί κοινωνικό πρότυπο. Η καριέρα, τα χόμπι, οι κοινωνικές επαφές προηγούνται για τους πειθαρχημένους Γερμανούς. Δεν είναι, άλλωστε, σύμπτωση ότι στο Αμβούργο, κατ’ εξοχήν πόλη των «γιάπηδων», το ποσοστό τεκνοποίησης είναι εξαιρετικά χαμηλό: μόλις δύο στις τρεις γυναίκες γίνονται μητέρες. Πιο «θερμές» στην ιδέα της τεκνοποίησης οι (πρώην) Ανατολικογερμανίδες, οι οποίες εν μέρει μεγάλωσαν με τα κατάλοιπα του τρόπου ζωής της DDR. Στην ηλικιακή ομάδα των γυναικών 44 έως 49 ετών, μόλις 15% των γυναικών δεν έχουν παιδί.
Οι παροχές
Η στήριξη που προσφέρει η πολιτεία στις Γερμανίδες, που εκφράζεται μέσω των επιδομάτων (που κυμαίνονται ανάλογα με το εισόδημα των γονέων, από 350 ευρώ έως 1.800 ευρώ) και της φιλοξενίας των νηπίων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, μπορεί να θεωρείται για τα ελληνικά δεδομένα «πλουσιοπάροχη», σε σύγκριση, όμως, με τις παροχές που απολαμβάνουν οι γυναίκες στις Σκανδιναβικές χώρες, μοιάζουν μάλλον «ψίχουλα». Οι ίδιες οι Γερμανίδες επιρρίπτουν ευθύνες στο κράτος, καθώς υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, προπάντων στην επαρχία, γεγονός που τις αναγκάζει συχνά να διακόπτουν την καριέρα τους για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. «Πανευρωπαϊκά οι Γερμανίδες επιστρέφουν μετά τη λοχεία στην εργασία τους στο μικρότερο ποσοστό», σχολιάζει στην «Κ» πρώην εργαζόμενη στον σχεδιασμό πολιτικών για την ισότητα. «Αυτό σχετίζεται με τη φορολογία που υφίστανται ως εργαζόμενες σύζυγοι». Οι πατεράδες έχουν αφυπνιστεί, αλλά όχι... αρκετά. «Ολο και περισσότεροι αιτούνται την άδεια ανατροφής, αλλά την κύρια ευθύνη του παιδιού την έχει πάντοτε η μητέρα».
Το δημογραφικό βρισκόταν «ψηλά» στην τελευταία προεκλογική ατζέντα, καθώς οι πολιτικοί της χώρας αντιμετωπίζουν με τρόμο τις προβλέψεις των στατιστικολόγων για περαιτέρω συρρίκνωση του πληθυσμού, δεδομένου εξάλλου ότι η πληθυσμιακή ομάδα που αναπαράγεται περισσότερο είναι οι «μη Γερμανοί». Ως εκ τούτου, στόχος της νέας κυβέρνησης είναι η δημιουργία και στελέχωση όσο το δυνατόν περισσότερων παιδικών σταθμών.
Με υψηλά ποσοστά
«Στη Γερμανία το πρότυπο της κλασικής οικογένειας έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία τριάντα χρόνια, με τον σχηματισμό ολιγομελών οικογενειών, λιγότερους γάμους και περισσότερες συγκατοικήσεις ζευγαριών», παρατηρεί η δρ Αθηνά Βλαχαντώνη, senior lecturer στη Γεροντολογία στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον της Αγγλίας. Κάθε χώρα, ωστόσο, έχει τα δικά της μέτρα και σταθμά. Για την «πρωταθλήτρια» Ιρλανδία, «ο θρησκευτικός παράγοντας και ο πολιτικός χαρακτήρας της τεκνοποίησης την καθιστούν ειδική περίπτωση». Πίσω από τα υψηλά ποσοστά γεννητικότητας της Σουηδίας και της Γαλλίας «κρύβονται» δυνατά υποστηρικτικά συστήματα, που λύνουν τα χέρια στους γονείς. Η εξαιρετικά γόνιμη Κύπρος φαίνεται να έχει αρχίσει να προβληματίζει τους ειδικούς. «Είναι μια ενδιαφέρουσα περίπτωση, φαίνεται ότι η κρίση δεν επηρέασε τόσο τα ζευγάρια όσο στην Ελλάδα», σημειώνει η δρ Βλαχαντώνη.
Πόσο πρέπει να μας ανησυχεί η γήρανση της Γηραιάς Ηπείρου; «Μια γηράσκουσα κοινωνία κρύβει ευκαιρίες και προκλήσεις», απαντά στην «Κ» η κ. Βλαχαντώνη: «Χάρη στο αυξανόμενο προσδόκιμο ζωής, πολλοί από τους σημερινούς νέους θα γνωρίσουν δισέγγονα ή ακόμα και τρισέγγονα. Σύμφωνα με έρευνες, το 50% των μωρών που γεννιούνται σήμερα στη Βόρεια Ευρώπη θα γιορτάσουν τα 100ά γενέθλιά τους». Η άλλη όψη του νομίσματος είναι η προσπάθεια ισοσκελισμού του αυξανόμενου αριθμού συνταξιούχων έναντι του αντιστοίχου των εργαζομένων, που συνεχώς μειώνεται.
Πηγή: Εφημερίδα Καθημερινή
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....
Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014
Σε 3 υπερ-Ταμεία όλοι οι ασφαλισμένοι
Αλλάζει πλήρως ο ασφαλιστικός «χάρτης» με τη δημιουργία τριών μόλις Ταμείων, που θα έχουν την ευθύνη χορήγησης τόσο της κύριας σύνταξης όσο και της επικουρικής και του εφάπαξ.
Οι νέοι φορείς θα καλύπτουν περίπου επτά εκατομμύρια εργαζόμενους και συνταξιούχους και θα προκύψουν από την ενοποίηση πάνω από 60 κλάδων ασφάλισης.
Τα τρία ταμεία –για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες– θα έχουν στο εσωτερικό τους ενιαίους κανόνες, ενώ χωριστό πυλώνα θα αποτελεί το ΝΑΤ.
Η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, ενώ στην αμέσως επόμενη φάση τα τρία ταμεία και το ΝΑΤ θα μπουν στην «ομπρέλα» του Εθνικού Φορέα Απονομής Συντάξεων.
Για τον σχεδιασμό των αλλαγών θα συγκροτηθεί ειδική επιτροπή (με τη συμμετοχή και των κοινωνικών εταίρων), ενώ θα εκπονηθούν οι απαιτούμενες αναλογιστικές μελέτες και θα μελετηθεί η ευρωπαϊκή εμπειρία.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», το θέμα των ενοποιήσεων των ταμείων συζητήθηκε και στις πρόσφατες επαφές με την τρόικα.
Στην ανάγκη αλλαγών στη δομή του ασφαλιστικού συστήματος έχει επανειλημμένα αναφερθεί ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος έχει επισημάνει πως «το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας οικοδομήθηκε διαχρονικά στη βάση πελατειακών αντιλήψεων, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι ένα μωσαϊκό εξαιρέσεων και ειδικών καθεστώτων».
Με το νέο σύστημα θα καθιερωθεί Εθνικό Μητρώο Ασφαλισμένων, το οποίο θα περιλαμβάνει το σύνολο των εργαζομένων και συνταξιούχων.
Παράλληλα, θα υπάρξει ενιαίος μηχανισμός ελέγχου για να αντιμετωπιστεί η εισφοροδιαφυγή και να αυξηθούν τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος.
Σε επόμενη φάση θα ανοίξει η συζήτηση και για το θέμα της καθιέρωσης ενιαίων εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, που πρόκειται να ενοποιηθούν (όπως έγινε πρόσφατα και με το ενιαίο επικουρικό). Σημειώνεται, στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, πως είναι σε εκκρεμότητα η σταδιακή εξίσωση των εισφορών των ταμείων των ΔΕΚΟ και των τραπεζών με το ΙΚΑ.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....
Οι νέοι φορείς θα καλύπτουν περίπου επτά εκατομμύρια εργαζόμενους και συνταξιούχους και θα προκύψουν από την ενοποίηση πάνω από 60 κλάδων ασφάλισης.
Τα τρία ταμεία –για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες– θα έχουν στο εσωτερικό τους ενιαίους κανόνες, ενώ χωριστό πυλώνα θα αποτελεί το ΝΑΤ.
Η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, ενώ στην αμέσως επόμενη φάση τα τρία ταμεία και το ΝΑΤ θα μπουν στην «ομπρέλα» του Εθνικού Φορέα Απονομής Συντάξεων.
Για τον σχεδιασμό των αλλαγών θα συγκροτηθεί ειδική επιτροπή (με τη συμμετοχή και των κοινωνικών εταίρων), ενώ θα εκπονηθούν οι απαιτούμενες αναλογιστικές μελέτες και θα μελετηθεί η ευρωπαϊκή εμπειρία.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», το θέμα των ενοποιήσεων των ταμείων συζητήθηκε και στις πρόσφατες επαφές με την τρόικα.
Στην ανάγκη αλλαγών στη δομή του ασφαλιστικού συστήματος έχει επανειλημμένα αναφερθεί ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος έχει επισημάνει πως «το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας οικοδομήθηκε διαχρονικά στη βάση πελατειακών αντιλήψεων, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι ένα μωσαϊκό εξαιρέσεων και ειδικών καθεστώτων».
Με το νέο σύστημα θα καθιερωθεί Εθνικό Μητρώο Ασφαλισμένων, το οποίο θα περιλαμβάνει το σύνολο των εργαζομένων και συνταξιούχων.
Παράλληλα, θα υπάρξει ενιαίος μηχανισμός ελέγχου για να αντιμετωπιστεί η εισφοροδιαφυγή και να αυξηθούν τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος.
Σε επόμενη φάση θα ανοίξει η συζήτηση και για το θέμα της καθιέρωσης ενιαίων εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, που πρόκειται να ενοποιηθούν (όπως έγινε πρόσφατα και με το ενιαίο επικουρικό). Σημειώνεται, στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, πως είναι σε εκκρεμότητα η σταδιακή εξίσωση των εισφορών των ταμείων των ΔΕΚΟ και των τραπεζών με το ΙΚΑ.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....
Ραγδαία επιδείνωση του προσδόκιμου επιβίωσης
Για τις μεγάλες παθογένειες που βιώνει η χώρα και οι πολίτες στο κομμάτι της υγείας και της περίθαλψης, μίλησε στο συνέδριο των Financial Times για την Υγεία που οργανώνει η εταιρεία Μπούσιας, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας κ Γιώργος Πατούλης.
Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής, είναι η αύξηση της θνησιμότητας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, με το προσδόκιμο επιβίωσης να έχει πέσει κατά 5,8% .
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ αναφέρθηκε στην μεγάλη αύξηση στα λοιμώδη νοσήματα αλλά και στην θλιβερή πρωτιά που έχει η χώρα μας σε όλη την ΕΕ, καθώς ερχόμαστε πρώτοι στους θανάτους από τον ιό της γρίπης.
Η πρώτη παθογένεια είναι η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων αφού οι γιατροί έκλεισαν τα ιατρεία τους και το ΠΕΔΥ ξεκίνησε με ελλείψεις, σημείωσε ο κ. Πατούλης προσθέτοντας ότι τελικά ο υπουργός Υγείας δεν μπορεί να είναι λογιστής στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά θα πρέπει να φροντίσει και για άλλα βασικά, ανθρώπινα και κοινωνικά ζητήματα.
Μιλώντας για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ, τόνισε ότι από τα 235 εκατ. ευρώ που είναι ο κωδικός για τους εργαστηριακούς γιατρούς το 2014, έχουν ήδη καλυφθεί 140 εκατ. ευρώ κα σε λίγο τα παραπεμπτικά θα αποτελούν ακάλυπτες επιταγές. Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, ζήτησε για ακόμη μία φορά συλλογικές συμβάσεις με κλειστούς προυπολογισμούς, πράγμα που αποτελεί την μόνη λύση για τους γιατρούς. Χαρακτήρισε επίσης για πολλοστή φορά απαράδεκτο το μέτρο του πλαφόν συνταγογράφησης με αποτέλεσμα ο πολίτης να υφίσταται μεγάλη ταλαιπωρία. Οι πολιτικές αυτές δε, οδηγούν τον κόσμο να πάει στο φαρμακείο τόνισε, να αγοράσει ότι θέλει και έτσι έχει αυξηθεί η αυτοίαση.
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ πρότεινε να υπάρξουν Πρωτόκολλα Συνταγογράφησης, χορήγηση φαρμάκων μόνο με ιατρική συνταγή, απρόσκπηττη λειτουργία της Η/Σ και σεβασμός στον λειτουργό της υγείας και όχι όσοι δεν είναι σωστοί να παραδίδονται στην δικαιοσύνη, είπε Πρότεινε την ανάγκη δημιουργίας του Υγειονομικού Χάρτη, ισότιμη πρόσβαση στην ευρωπαική χάρτα υγείας μέσα από μία ισότιμη βάση για τους ασφαλισμένου και ανάγκη για πρωτογενή και δευτερογενή περίθαλψη μέσα από προσυμπτωματικούς ελέγχους.
Κατέληξε λέγοντας, ότι δεν μπορεί να έχουν την ίδια ασφαλιστική κάλυψη οι πολίτες των 6000 ευρώ με αυτούς των 100.000 ευρώ τον χρόνο.
Πηγή: onMed.gr Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....
Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής, είναι η αύξηση της θνησιμότητας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, με το προσδόκιμο επιβίωσης να έχει πέσει κατά 5,8% .
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ αναφέρθηκε στην μεγάλη αύξηση στα λοιμώδη νοσήματα αλλά και στην θλιβερή πρωτιά που έχει η χώρα μας σε όλη την ΕΕ, καθώς ερχόμαστε πρώτοι στους θανάτους από τον ιό της γρίπης.
Η πρώτη παθογένεια είναι η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων αφού οι γιατροί έκλεισαν τα ιατρεία τους και το ΠΕΔΥ ξεκίνησε με ελλείψεις, σημείωσε ο κ. Πατούλης προσθέτοντας ότι τελικά ο υπουργός Υγείας δεν μπορεί να είναι λογιστής στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά θα πρέπει να φροντίσει και για άλλα βασικά, ανθρώπινα και κοινωνικά ζητήματα.
Μιλώντας για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ, τόνισε ότι από τα 235 εκατ. ευρώ που είναι ο κωδικός για τους εργαστηριακούς γιατρούς το 2014, έχουν ήδη καλυφθεί 140 εκατ. ευρώ κα σε λίγο τα παραπεμπτικά θα αποτελούν ακάλυπτες επιταγές. Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, ζήτησε για ακόμη μία φορά συλλογικές συμβάσεις με κλειστούς προυπολογισμούς, πράγμα που αποτελεί την μόνη λύση για τους γιατρούς. Χαρακτήρισε επίσης για πολλοστή φορά απαράδεκτο το μέτρο του πλαφόν συνταγογράφησης με αποτέλεσμα ο πολίτης να υφίσταται μεγάλη ταλαιπωρία. Οι πολιτικές αυτές δε, οδηγούν τον κόσμο να πάει στο φαρμακείο τόνισε, να αγοράσει ότι θέλει και έτσι έχει αυξηθεί η αυτοίαση.
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ πρότεινε να υπάρξουν Πρωτόκολλα Συνταγογράφησης, χορήγηση φαρμάκων μόνο με ιατρική συνταγή, απρόσκπηττη λειτουργία της Η/Σ και σεβασμός στον λειτουργό της υγείας και όχι όσοι δεν είναι σωστοί να παραδίδονται στην δικαιοσύνη, είπε Πρότεινε την ανάγκη δημιουργίας του Υγειονομικού Χάρτη, ισότιμη πρόσβαση στην ευρωπαική χάρτα υγείας μέσα από μία ισότιμη βάση για τους ασφαλισμένου και ανάγκη για πρωτογενή και δευτερογενή περίθαλψη μέσα από προσυμπτωματικούς ελέγχους.
Κατέληξε λέγοντας, ότι δεν μπορεί να έχουν την ίδια ασφαλιστική κάλυψη οι πολίτες των 6000 ευρώ με αυτούς των 100.000 ευρώ τον χρόνο.
Πηγή: onMed.gr Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....
Σάββατο 29 Μαρτίου 2014
Ολόκληρο το πολυνομοσχέδιο
Δόθηκε στα κόμματα το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει τη συμφωνία με την τρόικα.
Μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι αναμένεται να έχει κατατεθεί στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί την Κυριακή το βράδυ.
Είναι χωρισμένο σε τρεις ενότητες που αφορούν το μίνι φορολογικό, την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και τις τράπεζες.
Για την καταβολή κοινωνικού μερίσματος διατίθεται από το πρωτογενές πλεόνασμα ποσό 450.000.000 ευρώ, προς στήριξη των πολιτών / των οικογενειών με πολύ χαμηλό συνολικό ετήσιο εισόδημα και ακίνητη περιουσία μικρής αξίας, με βάση ειδικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Για τις αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:
-Το ποσό πάνω από το οποίο η εφορία προχωράει σε κατασχέσεις κινητών και ακινήτων αυξάνεται από τα 300 στα 500 ευρώ. Η διάταξη έχει αναδρομική ισχύ και για όσους έχουν υποστεί κατασχέσεις για ποσά από 300 - 500 ευρώ.
-Αυξάνεται από τα 1.000 έως τα 1.500 ευρώ το ακατάσχετο από μισθούς και συντάξεις και για το επιπλέον ποσό μπορεί να κατασχεθεί το 25%, έτσι ώστε μετά την κατάσχεση το εναπομείναν ποσό να μην υπολείπεται των 1.500 ευρώ.
-Καταθέσεις σε τράπεζα, σε κοινό ή ατομικό λογαριασμό, είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε μια μόνο τράπεζα. Για την εξαίρεση του λογαριασμού από την κατάσχεση απαιτείται να γνωστοποιήσει ο φορολογούμενος το λογαριασμό με ειδική γνωστοποίηση στο Taxis.
-Επεκτείνεται ο συμψηφισμός ΦΠΑ σε όλο τον δημόσιο τομέα, ο οποίος όμως αφορά εμπορικές συναλλαγές με το Δημόσιο.
Η ρύθμιση για το γάλα, περιλαμβάνεται στο πρώτο άρθρο, κάτι που σημαίνει ότι ενδεχόμενη καταψήφισή του, σημαίνει και καταψήφιση των προβλέψεων για το πρωτογενές πλεόνασμα και το πώς αυτό θα μοιραστεί.
Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης, η οποία αναμένεται να εγκριθεί στη συνεδρίαση του eurogroup που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα.
Διαβάστε ολόκληρο το νομοσχέδιο αναλυτικά εδώ Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....
Μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι αναμένεται να έχει κατατεθεί στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί την Κυριακή το βράδυ.
Είναι χωρισμένο σε τρεις ενότητες που αφορούν το μίνι φορολογικό, την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και τις τράπεζες.
Για την καταβολή κοινωνικού μερίσματος διατίθεται από το πρωτογενές πλεόνασμα ποσό 450.000.000 ευρώ, προς στήριξη των πολιτών / των οικογενειών με πολύ χαμηλό συνολικό ετήσιο εισόδημα και ακίνητη περιουσία μικρής αξίας, με βάση ειδικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Για τις αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:
-Το ποσό πάνω από το οποίο η εφορία προχωράει σε κατασχέσεις κινητών και ακινήτων αυξάνεται από τα 300 στα 500 ευρώ. Η διάταξη έχει αναδρομική ισχύ και για όσους έχουν υποστεί κατασχέσεις για ποσά από 300 - 500 ευρώ.
-Αυξάνεται από τα 1.000 έως τα 1.500 ευρώ το ακατάσχετο από μισθούς και συντάξεις και για το επιπλέον ποσό μπορεί να κατασχεθεί το 25%, έτσι ώστε μετά την κατάσχεση το εναπομείναν ποσό να μην υπολείπεται των 1.500 ευρώ.
-Καταθέσεις σε τράπεζα, σε κοινό ή ατομικό λογαριασμό, είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε μια μόνο τράπεζα. Για την εξαίρεση του λογαριασμού από την κατάσχεση απαιτείται να γνωστοποιήσει ο φορολογούμενος το λογαριασμό με ειδική γνωστοποίηση στο Taxis.
-Επεκτείνεται ο συμψηφισμός ΦΠΑ σε όλο τον δημόσιο τομέα, ο οποίος όμως αφορά εμπορικές συναλλαγές με το Δημόσιο.
Η ρύθμιση για το γάλα, περιλαμβάνεται στο πρώτο άρθρο, κάτι που σημαίνει ότι ενδεχόμενη καταψήφισή του, σημαίνει και καταψήφιση των προβλέψεων για το πρωτογενές πλεόνασμα και το πώς αυτό θα μοιραστεί.
Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης, η οποία αναμένεται να εγκριθεί στη συνεδρίαση του eurogroup που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα.
Διαβάστε ολόκληρο το νομοσχέδιο αναλυτικά εδώ Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....
Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014
Συνέχιση κινητοποιήσεων
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στη χθεσινή, πρώτη συνεδρίαση της μετά τις πρόσφατες απολύσεις χιλιάδων εργαζόμενων, αποφάσισε:
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....
- Τη συμμετοχή της στην 24ωρη Γενική Απεργία της 9ης Απριλίου 2014 σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα, ενάντια στα νέα καταστροφικά μέτρα περιορισμού του Δημόσιου Τομέα, των απολύσεων χιλιάδων εργαζομένων και κατεδάφισης των τελευταίων εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
- Την οργάνωση Συλλαλητηρίου διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή την ημέρα ψήφισης των νέων καταστροφικών μέτρων που συμφώνησαν Τρόικα και Κυβέρνηση.
- Την οργάνωση συλλαλητηρίου καταγγελίας της βάρβαρης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης από κοινού με το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας και άλλους κοινωνικούς φορείς την Τρίτη, 1η Απριλίου 2014 και ώρα 6.00μμ στα Προπύλαια, ημέρα συνεδρίασης του ECOFIN που θα αποφασίσει νέες ανατροπές στα δικαιώματα των εργαζομένων.
Παράταση χρόνου διαθεσιμότητας- Έκδοση σχετικών πράξεων λύσης της υπαλληλικής σχέσης- Αποζημίωση
Σας ενημερώνουμε ότι στο Ν.4250/2014 «Διοικητικές Απλουστεύσεις- Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και Υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα- Τροποποίηση διατάξεων Π.Δ. 318/1992 (Α 161) και λοιπές ρυθμίσεις», (ΦΕΚ 74/Α/26.3.2014) περιλαμβάνεται ρύθμιση (άρθρο 40), με την οποία παρατείνεται ο χρόνος διαθεσιμότητας των υπαλλήλων στις περιπτώσεις που: α) έχει εκδοθεί η προβλεπόμενη στο άρθρο 91 του ίδιου ως άνω νόμου Ανακοίνωση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και ο υπάλληλος έχει υποβάλει σχετική αίτηση-υπεύθυνη δήλωση για τη μετάταξη/μεταφορά του έως την έκδοση των τελικών πινάκων διάθεσης και υπό την προϋπόθεση ότι θα συμπεριληφθεί σε αυτούς ή β) εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος έχουν εκδοθεί ήδη οι τελικοί πίνακες διάθεσης από το αρμόδιο όργανο και μέχρι τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της πράξης μετάταξης/μεταφοράς του.
Ενέργειες της Διοίκησης
Για την άμεση εφαρμογή των προαναφερόμενων ρυθμίσεων, οι Διευθύνσεις Προσωπικού των υπηρεσιών ή φορέων που διαθέτουν υπαλλήλους, οι οποίοι τελούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, καλούνται όπως προβούν στις παρακάτω ενέργειες:
1. Εντός 3 εργάσιμων ημερών από τη λήξη του χρόνου διαθεσιμότητας, οι Δ/ντες Προσωπικού καλούνται να ολοκληρώσουν τη διαδικασία καταχώρισης ως εξής:
α. Αποστέλουν στη Γενική Διεύθυνση Κατάστασης Προσωπικού του Υ.ΔΙ.Μ.Η.Δ μέσω τηλεομοιοτυπίας (fax: 213 1313204, 213 1313397) έγγραφο, στο οποίο θα αποτυπώνονται τα στοιχεία των υπαλλήλων (ΑΦΜ-Επώνυμο-Όνομα), για τους οποίους διαπιστώνεται η παράταση του χρόνου διαθεσιμότητας για έναν από τους παρακάτω λόγους:
- έχουν υποβάλει αίτηση για τη μετάταξη/μεταφορά τους σε μία από τις Ανακοινώσεις του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
- έχουν συμπεριληφθεί σε εκδοθέντες μέχρι τη δημοσίευση του νόμου οριστικούς πίνακες διάθεσης και εκκρεμεί η δημοσίευση της πράξης μετάταξης/μεταφοράς στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
β. Αποστέλουν στη Γενική Διεύθυνση Κατάστασης Προσωπικού του Υ.ΔΙ.Μ.Η.Δ μέσω τηλεομοιοτυπίας (fax: 213 1313204, 213 1313397) έγγραφο (συνοδευόμενο από ηλεκτρονικό αρχείο excel στην ηλεκτρονική διεύθυνση kinitikotita@ydmed.gov.gr ), στο οποίο θα αποτυπώνονται τα στοιχεία των υπαλλήλων (ΑΦΜ-Επώνυμο-Όνομα), για τους οποίους διαπιστώνεται η μη παράταση του χρόνου διαθεσιμότητας για έναν από τους παρακάτω λόγους:
- δεν έχουν υποβάλει αίτηση για τη μετάταξη/μεταφορά τους στο πλαίσιο του Προγράμματος Κινητικότητας
- δεν έχουν συμπεριληφθεί σε οριστικούς πίνακες διάθεσης
γ. Μετά τον έλεγχο των σχετικών αρχείων από την Γενική Διεύθυνση Κατάστασης Προσωπικού, οι υπάλληλοι της περ. β θα διαγράφονται από το Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου. Το excel θα επιστρέφεται στη Δ/νση Προσωπικού συμπληρωμένο με τον αντίστοιχο κωδικό διαγραφής για κάθε άτομο ο οποίος (κωδικός) θα αποτελεί περιεχόμενο του προοιμίου της πράξης λύσης της υπαλληλικής σχέσης.
2. Για την περίπτωση των υπαλλήλων, των οποίων ο χρόνος διαθεσιμότητας δεν παρατείνεται, οι Δ/ντες Προσωπικού επισυνάπτουν το σχετικό excel στη πράξη λύσης της εργασιακής σχέσης των υπαλλήλων, δυνάμει των διατάξεων της υποπαραγράφου Ζ.2 της παρ.Ζ΄ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (ΦΕΚ 222 Α΄), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Προς διευκόλυνση των Υπηρεσιών, επισυνάπτεται υπόδειγμα πράξης λύσης της υπαλληλικής σχέσης των υπαλλήλων, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
3. Για την περίπτωση των υπαλλήλων, των οποίων ο χρόνος διαθεσιμότητας παρατείνεται, οι Δ/ντες Προσωπικού εκδίδουν διαπιστωτική πράξη παράτασης του χρόνου διαθεσιμότητας, η οποία δε δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και παράλληλα, ενημερώνουν σχετικά τον Προϊστάμενο της οικείας Δ/νσης Οικονομικού για την συνέχιση της καταβολής των αποδοχών της διαθεσιμότητας (75%) α) μέχρι την έκδοση οριστικών πινάκων διάθεσης για τις περιπτώσεις των υπαλλήλων που δεν περιλαμβάνονται σε αυτούς ή β) μέχρι τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της πράξης μετάταξης/μεταφοράς για τις περιπτώσεις των υπαλλήλων που περιλαμβάνονται στους ως άνω πίνακες.
Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι θέματα αποζημίωσης των υπαλλήλων, καθώς και ζητήματα προστασίας της μητρότητας κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος της διαθεσιμότητας πρόκειται να ρυθμιστούν σε επικείμενη διάταξη νόμου. Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....
Ενέργειες της Διοίκησης
Για την άμεση εφαρμογή των προαναφερόμενων ρυθμίσεων, οι Διευθύνσεις Προσωπικού των υπηρεσιών ή φορέων που διαθέτουν υπαλλήλους, οι οποίοι τελούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, καλούνται όπως προβούν στις παρακάτω ενέργειες:
1. Εντός 3 εργάσιμων ημερών από τη λήξη του χρόνου διαθεσιμότητας, οι Δ/ντες Προσωπικού καλούνται να ολοκληρώσουν τη διαδικασία καταχώρισης ως εξής:
α. Αποστέλουν στη Γενική Διεύθυνση Κατάστασης Προσωπικού του Υ.ΔΙ.Μ.Η.Δ μέσω τηλεομοιοτυπίας (fax: 213 1313204, 213 1313397) έγγραφο, στο οποίο θα αποτυπώνονται τα στοιχεία των υπαλλήλων (ΑΦΜ-Επώνυμο-Όνομα), για τους οποίους διαπιστώνεται η παράταση του χρόνου διαθεσιμότητας για έναν από τους παρακάτω λόγους:
- έχουν υποβάλει αίτηση για τη μετάταξη/μεταφορά τους σε μία από τις Ανακοινώσεις του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
- έχουν συμπεριληφθεί σε εκδοθέντες μέχρι τη δημοσίευση του νόμου οριστικούς πίνακες διάθεσης και εκκρεμεί η δημοσίευση της πράξης μετάταξης/μεταφοράς στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
β. Αποστέλουν στη Γενική Διεύθυνση Κατάστασης Προσωπικού του Υ.ΔΙ.Μ.Η.Δ μέσω τηλεομοιοτυπίας (fax: 213 1313204, 213 1313397) έγγραφο (συνοδευόμενο από ηλεκτρονικό αρχείο excel στην ηλεκτρονική διεύθυνση kinitikotita@ydmed.gov.gr ), στο οποίο θα αποτυπώνονται τα στοιχεία των υπαλλήλων (ΑΦΜ-Επώνυμο-Όνομα), για τους οποίους διαπιστώνεται η μη παράταση του χρόνου διαθεσιμότητας για έναν από τους παρακάτω λόγους:
- δεν έχουν υποβάλει αίτηση για τη μετάταξη/μεταφορά τους στο πλαίσιο του Προγράμματος Κινητικότητας
- δεν έχουν συμπεριληφθεί σε οριστικούς πίνακες διάθεσης
γ. Μετά τον έλεγχο των σχετικών αρχείων από την Γενική Διεύθυνση Κατάστασης Προσωπικού, οι υπάλληλοι της περ. β θα διαγράφονται από το Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου. Το excel θα επιστρέφεται στη Δ/νση Προσωπικού συμπληρωμένο με τον αντίστοιχο κωδικό διαγραφής για κάθε άτομο ο οποίος (κωδικός) θα αποτελεί περιεχόμενο του προοιμίου της πράξης λύσης της υπαλληλικής σχέσης.
2. Για την περίπτωση των υπαλλήλων, των οποίων ο χρόνος διαθεσιμότητας δεν παρατείνεται, οι Δ/ντες Προσωπικού επισυνάπτουν το σχετικό excel στη πράξη λύσης της εργασιακής σχέσης των υπαλλήλων, δυνάμει των διατάξεων της υποπαραγράφου Ζ.2 της παρ.Ζ΄ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (ΦΕΚ 222 Α΄), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Προς διευκόλυνση των Υπηρεσιών, επισυνάπτεται υπόδειγμα πράξης λύσης της υπαλληλικής σχέσης των υπαλλήλων, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
3. Για την περίπτωση των υπαλλήλων, των οποίων ο χρόνος διαθεσιμότητας παρατείνεται, οι Δ/ντες Προσωπικού εκδίδουν διαπιστωτική πράξη παράτασης του χρόνου διαθεσιμότητας, η οποία δε δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και παράλληλα, ενημερώνουν σχετικά τον Προϊστάμενο της οικείας Δ/νσης Οικονομικού για την συνέχιση της καταβολής των αποδοχών της διαθεσιμότητας (75%) α) μέχρι την έκδοση οριστικών πινάκων διάθεσης για τις περιπτώσεις των υπαλλήλων που δεν περιλαμβάνονται σε αυτούς ή β) μέχρι τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της πράξης μετάταξης/μεταφοράς για τις περιπτώσεις των υπαλλήλων που περιλαμβάνονται στους ως άνω πίνακες.
Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι θέματα αποζημίωσης των υπαλλήλων, καθώς και ζητήματα προστασίας της μητρότητας κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος της διαθεσιμότητας πρόκειται να ρυθμιστούν σε επικείμενη διάταξη νόμου. Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....
Πώς θα προστατεύσετε μισθό ή σύνταξη από κατάσχεση τραπεζικού λογαριασμού
Συμβουλές για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να διασώσουν εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι και δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων έως και 1.500 ευρώ, έκαστος, από ενδεχόμενη κατάσχεση των ποσών που κατατίθενται από την εργασία, το ασφαλιστικό ταμείο ή τον Οργανισμό Πρόνοιας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς δίνει ο Συνήγορος του Καταναλωτή.
Συγκεκριμένα, με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε κατασχέσεις καταθετικών λογαριασμών πολιτών για χρέη είτε προς το Δημόσιο είτε προς τις Τράπεζες, η Ανεξάρτητη Αρχή ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι έχει γίνει αποδέκτης αναφορών καταθετών εναντίον Τραπεζών σχετικά με κατασχέσεις ή συμψηφισμούς καταθέσεών τους για εξόφληση χρεών τους προς Τράπεζες.
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες
Από τις 14 Ιουνίου 2013 ισχύουν οι διατάξεις του Ν.4161/2013 σύμφωνα με τις οποίες προβλέφθηκε ότι απαιτήσεις από καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ για ατομικό λογαριασμό και των 2.000 ευρώ για κοινό λογαριασμό (άρθρο 20).
Το εν λόγω ακατάσχετο συνοδεύεται από τη νομοθετική πρόβλεψη ότι «με δήλωση του καταθέτη προς ένα εκ των πιστωτικών ιδρυμάτων προσδιορίζεται ο λογαριασμός για τον οποίο θα ισχύει το ακατάσχετο’».
Για το λόγο αυτό ο «Συνήγορος του Καταναλωτή» συνεχίζει, παρά την έναρξη εφαρμογής του σχετικού νόμου, να δέχεται καταγγελίες καταθετών στους λογαριασμούς των οποίων οι Τράπεζες προβαίνουν σε συμψηφισμούς για χρέη τους προς αυτές χωρίς να τηρούν τα παραπάνω όρια των 1.500 ευρώ και 2.000 ευρώ αντίστοιχα.
Να κάνουν άμεσα όλοι δήλωση
Κατόπιν των ανωτέρω ο Συνήγορος του Καταναλωτή, Ευάγγελος Ζερβέας, καλεί τους καταθέτες να προβούν άμεσα σε δήλωσή τους προς εκείνη την Τράπεζα που τηρούν λογαριασμό για τον οποίο επιθυμούν να ισχύει το ακατάσχετο των 1.500 ευρώ για ατομικό τους λογαριασμό ή των 2.000 ευρώ για κοινό τους λογαριασμό, προκειμένου να προστατευθούν από τις ευεργετικές διατάξεις του άρθρου 20 του Ν.4161/2013. Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....
Συγκεκριμένα, με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε κατασχέσεις καταθετικών λογαριασμών πολιτών για χρέη είτε προς το Δημόσιο είτε προς τις Τράπεζες, η Ανεξάρτητη Αρχή ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι έχει γίνει αποδέκτης αναφορών καταθετών εναντίον Τραπεζών σχετικά με κατασχέσεις ή συμψηφισμούς καταθέσεών τους για εξόφληση χρεών τους προς Τράπεζες.
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες
Από τις 14 Ιουνίου 2013 ισχύουν οι διατάξεις του Ν.4161/2013 σύμφωνα με τις οποίες προβλέφθηκε ότι απαιτήσεις από καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ για ατομικό λογαριασμό και των 2.000 ευρώ για κοινό λογαριασμό (άρθρο 20).
Το εν λόγω ακατάσχετο συνοδεύεται από τη νομοθετική πρόβλεψη ότι «με δήλωση του καταθέτη προς ένα εκ των πιστωτικών ιδρυμάτων προσδιορίζεται ο λογαριασμός για τον οποίο θα ισχύει το ακατάσχετο’».
Για το λόγο αυτό ο «Συνήγορος του Καταναλωτή» συνεχίζει, παρά την έναρξη εφαρμογής του σχετικού νόμου, να δέχεται καταγγελίες καταθετών στους λογαριασμούς των οποίων οι Τράπεζες προβαίνουν σε συμψηφισμούς για χρέη τους προς αυτές χωρίς να τηρούν τα παραπάνω όρια των 1.500 ευρώ και 2.000 ευρώ αντίστοιχα.
Να κάνουν άμεσα όλοι δήλωση
Κατόπιν των ανωτέρω ο Συνήγορος του Καταναλωτή, Ευάγγελος Ζερβέας, καλεί τους καταθέτες να προβούν άμεσα σε δήλωσή τους προς εκείνη την Τράπεζα που τηρούν λογαριασμό για τον οποίο επιθυμούν να ισχύει το ακατάσχετο των 1.500 ευρώ για ατομικό τους λογαριασμό ή των 2.000 ευρώ για κοινό τους λογαριασμό, προκειμένου να προστατευθούν από τις ευεργετικές διατάξεις του άρθρου 20 του Ν.4161/2013. Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....
Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014
Προγραμματίζονται δυσμενείς αλλαγές σε εργασιακά και ασφάλιση
Ο εξορθολογισμός του ασφαλιστικού συστήματος απαιτεί σοβαρή μελέτη, με μαθηματικό προσδιορισμό των ωφελημάτων και των συνεπειών που θα προκύψουν από την κατάργηση του φόρου υπέρ τρίτων και την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών στον ΟΑΕΕ, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ, καθηγητής Σάββας Ρομπόλης, με αφορμή τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο, που θα κατατεθεί την Παρασκευή στη Βουλή.
Ο κ. Ρομπόλης εξέφρασε την εκτίμηση ότι στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο υπάρχει ένας προγραμματισμός δυσμενών αλλαγών στα εργασιακά και στην κοινωνική ασφάλιση, και ότι με την κατάργηση του φόρου υπέρ τρίτων «θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων» εφόσον «δεν προβλεφθεί, αυτοί οι φόροι, από τους πόρους υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούσαν ένα μέρος των ασφαλιστικών ταμείων, από πού και πώς θα καλυφθούν, και τι επιδράσεις θα έχουν στη βιωσιμότητα, στα επίπεδα συντάξεων ή γενικότερα στα επίπεδα παροχών των συγκεκριμένων ταμείων».
Πιο συγκεκριμένα, επισήμανε, έχουμε τη μείωση των εισφορών αθροιστικά εργαζομένων και εργοδοτών, που θα επιφέρει απώλεια ύψους 1 δισ. στα ταμεία, επομένως, θα πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο αναζήτησης αυτού του δισ. για να μην οδηγηθεί το ασφαλιστικό σύστημα σε μείωση των συντάξεων. Ο κ. Ρομπόλης ανέφερε ότι για το προσεχές εξάμηνο, 1/7- 31/12/2014, έχει προβλεφθεί ότι θα καλυφθεί από μέρος του πλεονάσματος του 2013, επομένως «πρόβλημα θα υπάρξει για το 2015, που θα πρέπει να καλυφθεί από το πλεόνασμα εκείνου του έτους ή από κάποια άλλη πηγή προκειμένου να αποφύγουμε περαιτέρω μείωση των συντάξεων».
Σχετικά με την ενοποίηση των ταμείων σε τρία, επισήμανε ότι το πρόβλημα έγκειται στον ΟΑΕΕ. Ανέφερε ότι λίγο πολύ στο ΙΚΑ καλύπτεται ένα μεγάλο μέρος της μισθωτής εργασίας και στον ΟΓΑ ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Αυτό, λοιπόν, που απομένει είναι η ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών στον ΟΑΕΕ, όπως είναι των γιατρών, φαρμακοποιών, δικηγόρων, μηχανικών, δημοσιογράφων κ.ά. Εδώ, τόνισε, πρέπει να προσέξουμε γιατί μπορεί να υπάρχει σαν στόχευση η ανασύσταση του αποθεματικού κεφαλαίου του ΟΑΕΕ, που αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε δυσμενή οικονομική κατάσταση, «αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει σε βάρος του αποθεματικού κεφαλαίου που διαθέτουν τα άλλα ταμεία, διότι τα άλλα ταμεία διατηρούν αυτό το κεφάλαιο, προκειμένου να ανταποκριθούν, στο παρόν και στο μέλλον, στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους τους. Θέλει πάρα πολύ μεγάλη προσοχή για να μην οδηγηθούμε σε μειώσεις των συντάξεων».
Σύμφωνα με τον κ. Ρομπόλη πρέπει να γίνει ένας εξορθολογισμός στην οργάνωση και στη λειτουργία τού ασφαλιστικού συστήματος, ωστόσο επισήμανε ότι αυτός ο εκσυγχρονισμός δεν μπορεί να γίνει σε βάρος των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων. «Θέλω να πιστεύω ότι όλα θα γίνουν προσεκτικά και στη βάση μελετών που μπορούν εκ των προτέρων να προσδιορίσουν μαθηματικά το οποιοδήποτε όφελος ή την οποιαδήποτε συνέπεια» υπογράμμισε.
Μια σοβαρή αλλαγή στα εργασιακά, που προβλέπει το νομοσχέδιο, επίσης, είναι η απελευθέρωση στη λειτουργία των εταιριών ενοικίασης εργαζομένων, σημείωσε, προσθέτοντας πως ενώ μέχρι τώρα προβλεπόταν ότι ίσχυε μόνο για έκτακτες ανάγκες των επιχειρήσεων, «φαίνεται τώρα ότι η διάταξη θα περιλαμβάνει και τακτικές ανάγκες των επιχειρήσεων και βέβαια διευρύνεται στους οικοδόμους, προκειμένου να εργαστούν σε μεγάλα δημόσια έργα κλπ».
Επόμενη δυσμενής αλλαγή, συνέχισε ο κ. Ρομπόλης, είναι η κατάργηση των τριετιών, μέχρι 31/1/2017, για μακροχρόνια ανέργους άνω των 25 ετών. «Αυτό σημαίνει ότι εάν έχουμε κάποιο μακροχρόνια άνεργο πάνω από 25 ετών και είχε από την προηγούμενη εργασία του 3 ή 4 τριετίες, εάν επαναπροσληφθεί, σε ό,τι αφορά τις τριετίες θα του κοπούν κατά 50%. Αυτό ως στρατηγική έχει τη μείωση του μέσου μισθού προς τα επίπεδα του κατώτατου, επομένως εάν εισαχθεί αυτό το μέτρο στην οικονομία, θα έχουμε ένα μεγάλο αριθμό εργαζόμενων στον κατώτατο μισθό και από εκεί και πάνω θα έχουμε τον ανώτατο μισθό στα στελέχη των επιχειρήσεων» τονίζει.
Επίσης, ένα σοβαρό θέμα είναι οι ομαδικές απολύσεις: Η συμφωνία που έχει γίνει για τη διάταξη και θα περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο είναι να μείνει το 5% όπως είχε διαμορφωθεί από την προηγούμενη αλλαγή, αλλά να αποφασίζει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας και να μην υπογράφει ο υπουργός την απόφαση αλλά ο γγ, νομίζω μάλιστα ότι γίνονται και συζητήσεις μήπως σε αυτό το πολυνομοσχέδιο και όχι τον Ιούνιο ή τον Σεπτέμβριο αυξηθεί το ποσοστό από το 5% στο 10%. Αυτό το λέγω με κάθε επιφύλαξη, πρέπει να δει κανείς πώς θα είναι η οριστική διατύπωση του πολυνομοσχεδίου που θα κατατεθεί την Παρασκευή, καταλήγει ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....
Ο κ. Ρομπόλης εξέφρασε την εκτίμηση ότι στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο υπάρχει ένας προγραμματισμός δυσμενών αλλαγών στα εργασιακά και στην κοινωνική ασφάλιση, και ότι με την κατάργηση του φόρου υπέρ τρίτων «θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων» εφόσον «δεν προβλεφθεί, αυτοί οι φόροι, από τους πόρους υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούσαν ένα μέρος των ασφαλιστικών ταμείων, από πού και πώς θα καλυφθούν, και τι επιδράσεις θα έχουν στη βιωσιμότητα, στα επίπεδα συντάξεων ή γενικότερα στα επίπεδα παροχών των συγκεκριμένων ταμείων».
Πιο συγκεκριμένα, επισήμανε, έχουμε τη μείωση των εισφορών αθροιστικά εργαζομένων και εργοδοτών, που θα επιφέρει απώλεια ύψους 1 δισ. στα ταμεία, επομένως, θα πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο αναζήτησης αυτού του δισ. για να μην οδηγηθεί το ασφαλιστικό σύστημα σε μείωση των συντάξεων. Ο κ. Ρομπόλης ανέφερε ότι για το προσεχές εξάμηνο, 1/7- 31/12/2014, έχει προβλεφθεί ότι θα καλυφθεί από μέρος του πλεονάσματος του 2013, επομένως «πρόβλημα θα υπάρξει για το 2015, που θα πρέπει να καλυφθεί από το πλεόνασμα εκείνου του έτους ή από κάποια άλλη πηγή προκειμένου να αποφύγουμε περαιτέρω μείωση των συντάξεων».
Σχετικά με την ενοποίηση των ταμείων σε τρία, επισήμανε ότι το πρόβλημα έγκειται στον ΟΑΕΕ. Ανέφερε ότι λίγο πολύ στο ΙΚΑ καλύπτεται ένα μεγάλο μέρος της μισθωτής εργασίας και στον ΟΓΑ ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Αυτό, λοιπόν, που απομένει είναι η ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών στον ΟΑΕΕ, όπως είναι των γιατρών, φαρμακοποιών, δικηγόρων, μηχανικών, δημοσιογράφων κ.ά. Εδώ, τόνισε, πρέπει να προσέξουμε γιατί μπορεί να υπάρχει σαν στόχευση η ανασύσταση του αποθεματικού κεφαλαίου του ΟΑΕΕ, που αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε δυσμενή οικονομική κατάσταση, «αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει σε βάρος του αποθεματικού κεφαλαίου που διαθέτουν τα άλλα ταμεία, διότι τα άλλα ταμεία διατηρούν αυτό το κεφάλαιο, προκειμένου να ανταποκριθούν, στο παρόν και στο μέλλον, στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους τους. Θέλει πάρα πολύ μεγάλη προσοχή για να μην οδηγηθούμε σε μειώσεις των συντάξεων».
Σύμφωνα με τον κ. Ρομπόλη πρέπει να γίνει ένας εξορθολογισμός στην οργάνωση και στη λειτουργία τού ασφαλιστικού συστήματος, ωστόσο επισήμανε ότι αυτός ο εκσυγχρονισμός δεν μπορεί να γίνει σε βάρος των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων. «Θέλω να πιστεύω ότι όλα θα γίνουν προσεκτικά και στη βάση μελετών που μπορούν εκ των προτέρων να προσδιορίσουν μαθηματικά το οποιοδήποτε όφελος ή την οποιαδήποτε συνέπεια» υπογράμμισε.
Μια σοβαρή αλλαγή στα εργασιακά, που προβλέπει το νομοσχέδιο, επίσης, είναι η απελευθέρωση στη λειτουργία των εταιριών ενοικίασης εργαζομένων, σημείωσε, προσθέτοντας πως ενώ μέχρι τώρα προβλεπόταν ότι ίσχυε μόνο για έκτακτες ανάγκες των επιχειρήσεων, «φαίνεται τώρα ότι η διάταξη θα περιλαμβάνει και τακτικές ανάγκες των επιχειρήσεων και βέβαια διευρύνεται στους οικοδόμους, προκειμένου να εργαστούν σε μεγάλα δημόσια έργα κλπ».
Επόμενη δυσμενής αλλαγή, συνέχισε ο κ. Ρομπόλης, είναι η κατάργηση των τριετιών, μέχρι 31/1/2017, για μακροχρόνια ανέργους άνω των 25 ετών. «Αυτό σημαίνει ότι εάν έχουμε κάποιο μακροχρόνια άνεργο πάνω από 25 ετών και είχε από την προηγούμενη εργασία του 3 ή 4 τριετίες, εάν επαναπροσληφθεί, σε ό,τι αφορά τις τριετίες θα του κοπούν κατά 50%. Αυτό ως στρατηγική έχει τη μείωση του μέσου μισθού προς τα επίπεδα του κατώτατου, επομένως εάν εισαχθεί αυτό το μέτρο στην οικονομία, θα έχουμε ένα μεγάλο αριθμό εργαζόμενων στον κατώτατο μισθό και από εκεί και πάνω θα έχουμε τον ανώτατο μισθό στα στελέχη των επιχειρήσεων» τονίζει.
Επίσης, ένα σοβαρό θέμα είναι οι ομαδικές απολύσεις: Η συμφωνία που έχει γίνει για τη διάταξη και θα περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο είναι να μείνει το 5% όπως είχε διαμορφωθεί από την προηγούμενη αλλαγή, αλλά να αποφασίζει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας και να μην υπογράφει ο υπουργός την απόφαση αλλά ο γγ, νομίζω μάλιστα ότι γίνονται και συζητήσεις μήπως σε αυτό το πολυνομοσχέδιο και όχι τον Ιούνιο ή τον Σεπτέμβριο αυξηθεί το ποσοστό από το 5% στο 10%. Αυτό το λέγω με κάθε επιφύλαξη, πρέπει να δει κανείς πώς θα είναι η οριστική διατύπωση του πολυνομοσχεδίου που θα κατατεθεί την Παρασκευή, καταλήγει ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....
Το 18% των Ελλήνων δεν έχει χρήματα ούτε για τρόφιμα – 1 στους 5 ενηλίκους ζει σε οικογένεια χωρίς εργαζόμενο
Διπλασιάστηκε ο αριθμός των Ελλήνων σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα, που δεν έχει τη δυνατότητα ούτε για να αγοράσει τρόφιμα, αλλά και ο αριθμός των οικογενειών χωρίς εργασία.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ΄Εκθεση του ΟΟΣΑ (Society at a Glance 2014), το ποσοστό αυτό φτάνει στο 17,9%, κάτι που δεν παρατηρείται ούτε στις χώρες με χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, όπως είναι η Βραζιλία και η Κίνα. Οι απώλειες εισοδήματος στο διάστημα 2007-2013 είναι τεράστιες, με τη μέση απώλεια ανά άτομο να υπολογίζεται στις 4.400 ευρώ, απώλεια που είναι η μεγαλύτερη μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ και 4 φορές από τα μέσα επίπεδα των χωρών της Ευρωζώνης.
Κύρια αιτία είναι η έκρηξη των ποσοστών ανεργίας και κυρίως στους νέους, Επίσης σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, μόνο η χώρα μας μαζί με την Ιταλία δεν έχει πρόβλεψη για Εθνικό Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα!
Το ίδιο αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία που αφορούν στην απασχόληση, καθώς οι οικογένειες που δεν έχουν ούτε ένα εργαζόμενο έχουν σχεδόν διπλασιαστεί στο ίδιο διάστημα. Συγκεκριμένα ο 1 στους 5 ενηλίκους ζει σε νοικοκυριό όπου κανείς δεν εργάζεται! Οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ για το μέλλον είναι ότι η οικονομική ανάκαμψη δεν θα πρέπει να αναμένεται ότι θα βάλει τέλος στην οικονομική κρίση και καλεί τις ελληνικές αρχές να πάρουν μέτρα για τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, κυρίως των μακροχρόνια ανέργων και των φτωχών νοικοκυριών. Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ΄Εκθεση του ΟΟΣΑ (Society at a Glance 2014), το ποσοστό αυτό φτάνει στο 17,9%, κάτι που δεν παρατηρείται ούτε στις χώρες με χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, όπως είναι η Βραζιλία και η Κίνα. Οι απώλειες εισοδήματος στο διάστημα 2007-2013 είναι τεράστιες, με τη μέση απώλεια ανά άτομο να υπολογίζεται στις 4.400 ευρώ, απώλεια που είναι η μεγαλύτερη μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ και 4 φορές από τα μέσα επίπεδα των χωρών της Ευρωζώνης.
Κύρια αιτία είναι η έκρηξη των ποσοστών ανεργίας και κυρίως στους νέους, Επίσης σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, μόνο η χώρα μας μαζί με την Ιταλία δεν έχει πρόβλεψη για Εθνικό Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα!
Το ίδιο αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία που αφορούν στην απασχόληση, καθώς οι οικογένειες που δεν έχουν ούτε ένα εργαζόμενο έχουν σχεδόν διπλασιαστεί στο ίδιο διάστημα. Συγκεκριμένα ο 1 στους 5 ενηλίκους ζει σε νοικοκυριό όπου κανείς δεν εργάζεται! Οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ για το μέλλον είναι ότι η οικονομική ανάκαμψη δεν θα πρέπει να αναμένεται ότι θα βάλει τέλος στην οικονομική κρίση και καλεί τις ελληνικές αρχές να πάρουν μέτρα για τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, κυρίως των μακροχρόνια ανέργων και των φτωχών νοικοκυριών. Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....
Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014
Συνεδρίαση Διοικητικού Συμβουλίου ΟΣΥΑΠΕ στις 27/03/2014
Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δ/νση: Λ. Κηφισίας 125-127 – 4ος όροφος
email: osyape@otenet.gr
www.osyape.gr
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Αθήνα, 24/03/2014
Αρ. Πρωτ.: 24
ΠΡΟΣ : Μέλη Διοικητικού ΣυμβουλίουΚΟΙΝ : Μέλη Γενικού Συμβουλίου
Προσκαλούνται τα μέλη του Δ.Σ. της ΟΣΥΑΠΕ σε συνεδρίαση στις 27/3/2014 και ώρα 13.00 στο αμφιθέατρο της Δ/νσης Μετ/ρων Πειραιά, οδός Ερμουπόλεως 38, Πειραιάς , με θέματα :
- Εισήγηση επί των θεμάτων της συνεδρίασης του Γενικού Συμβουλίου
- Θέσεις Ομοσπονδίας προς την Υποεπιτροπή της Βουλής των Ελλήνων επί θεμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών – επόμενη φάση Καλλικράτη.
- Αποτίμηση κινητοποιήσεων – δράση ΟΣΥΑΠΕ –Διεκδικητικό πλαίσιο
- Παρεμπόδιση άσκησης συνδικαλιστικών δικαιωμάτων σε στελέχη της ΟΣΥΑΠΕ.
- Τακτοποίηση οικονομικών οφειλών πρωτοβαθμίων συλλόγων προς την ΟΣΥΑΠΕ - Παρακράτηση συνδικαλιστικών εισφορών πρωτοβάθμιων Συλλόγων
- Τακτοποίηση οικονομικών οφειλών της ΟΣΥΑΠΕ – Ενημέρωση για τα οικονομικά της ΟΣΥΑΠΕ
- Πρόσκληση πρωτοβαθμίων συλλόγων σε ολομέλεια
- Σύνταξη Σχεδίου Κανονισμού Λειτουργίας Γενικού Συμβουλίου για την έγκριση του από το Γενικό Συμβούλιο
- Ενημέρωση για αιτήματα συλλόγων περί εγγραφής τους στην δύναμη της ΟΣΥΑΠΕ
- Σύνταξη διοικητικού απολογισμού, διαχειριστικού ισολογισμού και προϋπολογισμού ώστε να υποβληθεί στο Γενικό Συμβούλιο
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΛΚΗΣ ΖΑΒΕΡΔΙΝΟΣ
Ώρα μηδέν για απολύσεις στο Δημόσιο και ανεργία
ΣΤΟΧΟΣ Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΑΘΕ ΕΝΝΟΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία είναι το πρόβλημα της ανεργίας. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πρώτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ποσοστό 28% (στοιχεία Νοεμβρίου 2013) από 9,7% που ήταν το Σεπτέμβριο του 2009 ενώ τον ίδιο μήνα τα ποσοστά ανεργίας στις γυναίκες και στους νέους ανέρχονταν σε 32,2% και 61,4% αντίστοιχα. Τα ποσοστά αυτά είναι απόρροια των μνημονιακών πολιτικών που ασκήθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η δε πραγματική ανεργία εκτιμάται ότι φτάνει ήδη το 34% και το ύψος της θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο, αν υπολογίζαμε και την μετανάστευση των νέων στο εξωτερικό, οι οποίοι εξαναγκάστηκαν να φύγουν για τον ίδιο λόγο.
Για να κατανοήσουμε το μέγεθος του προβλήματος αναφέρουμε ότι το υψηλότερο σημείο στο οποίο έφτασε η ανεργία στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου ήταν στο 25%. Η κυβέρνηση, όμως, δε σταματά αλλά εντείνει τις πολιτικές της αδιαφορώντας για το μέγεθος της κοινωνικής εξαθλίωσης. Aυτό συμβαίνει γιατί η αύξηση της ανεργίας δεν αποτελεί παράπλευρη απώλεια των μνημονιακών πολιτικών αλλά στόχο, καθώς εξαιτίας της υποβαθμίζεται πλήρως η διαπραγματευτική ικανότητα των μισθωτών, αποδιαρθρώνονται οι εργασιακές σχέσεις, καταργείται κάθε εργατικό ή κοινωνικό δικαίωμα και συμπιέζεται ακόμη περισσότερο το εργατικό κόστος.
Για τους λόγους αυτούς μπορούμε να κατανοήσουμε τα επιπλέον μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, την απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο. Οι νέες διαπραγματεύσεις που γίνονται με την τρόικα έχουν αυτό το περιεχόμενο. Ήδη έχει ολοκληρωθεί ο χρόνος διάρκειας της διαθεσιμότητας για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους και σε ένα μήνα θα έχουμε πλέον τις πρώτες απολύσεις στο Δημόσιο (μετά την εφεδρεία που έχει κριθεί αντισυνταγματική από το ΣτΕ).
Επιπλέον, συζητείται ήδη το νέο σχέδιο νόμου για τη Δημόσια Διοίκηση βάσει του οποίου καταργούνται 23 οργανισμοί και προετοιμάζονται νέες διαθεσιμότητες-απολύσεις για τους εργαζόμενους μέσω της διαδικασίας της «αξιολόγησης» όπου υποχρεωτικά το 15% των εργαζομένων θα κριθούν ως ανεπαρκείς και άρα υποψήφιοι προς διαθεσιμότητα και απόλυση.
Με βάση, λοιπόν, τις δρομολογημένες ήδη απολύσεις αλλά και το σχέδιο νόμου που θα αποτελέσει μόνιμο μηχανισμό απολύσεων και για το μέλλον, η ανεργία στη χώρα μας θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Ακόμη και οι πλέον δυσοίωνες προβλέψεις δεν υπολόγιζαν τις απολύσεις στο Δημόσιο βάσει των οποίων η ανεργία θα ξεπεράσει τα πιο εφιαλτικά νούμερα που μόνο σε εποχή πολέμου θα μπορούσε να έχει μια χώρα. Επιπλέον, πρέπει σε αυτό το σημείο να τονιστεί ότι οι απολύσεις στο δημόσιο τομέα συνοδεύονται από πεντάμηνα προγράμματα απασχόλησης, με αμοιβή 495€, με τα οποία επιχειρείται α) να αλλάξει το εργασιακό πρότυπο –ανασφαλής, ελαστική και προσωρινή απασχόληση ως κανόνας παντού, β) να καλυφθούν όπως-όπως οι «τρύπες» που δημιουργούνται στις υπηρεσίες του κράτους και γ) να είναι περισσότερο εξαρτημένοι οι εργαζόμενοι ούτως ώστε εύκολα να αποτελούν εκλογική πελατεία. Οι απολύσεις βέβαια στο Δημόσιο δε θα έχουν ως μοναδική συνέπεια την αύξηση της ανεργίας. Η κατάργηση βασικών τομέων και κοινωνικών υπηρεσιών είναι άμεση συνέπεια και ήδη το βλέπουμε με την κατάργηση των ιατρείων στον ΕΟΠΠΥ, την κατάρρευση των νοσοκομείων, την αγωνιώδη καθημερινή αναζήτηση χιλιάδων ασθενών για στοιχειώδη περίθαλψη. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του νοσοκομείου "Αττικό" το οποίο εξυπηρετούσε μέχρι στιγμής 3.000 ασθενείς μηνιαίως και μετά την κατάργηση των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ, καλείται να εξυπηρετήσει 5.000 και περισσότερους ασθενείς με το ίδιο προσωπικό. Το χαρακτηριστικό, όμως, των νέων απολύσεων στο δημόσιο είναι η έλλειψη κάθε προστασίας για υπαλλήλους που απολύονται. Αυτό είναι ένα νέο δεδομένο το οποίο κορυφώνει την εργασιακή βαρβαρότητα και αποτελεί τον προπομπό ουσιαστικά για τις νέες ρυθμίσεις που πιθανότατα θα ισχύσουν και για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα. Οι διατάξεις που υπάρχουν για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους (επίδομα ανεργίας, αποζημίωση, προστασία μητρότητας από απόλυση) δεν ισχύουν για το Δημόσιο με δεδομένο ότι μέχρι τώρα, σύμφωνα με τον υπαλληλικό κώδικα, οι δημόσιοι υπάλληλοι απολύονταν μόνο για πειθαρχικά ή ποινικά αδικήματα. Συνεπώς, οι μνημονιακές ρυθμίσεις που επιβάλλουν τις απολύσεις στο δημόσιο ανοίγουν ουσιαστικά τον δρόμο για κατάργηση κάθε νομικής προστασίας οποιουδήποτε εργαζομένου σε περίπτωση απόλυσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ετέθησαν σε διαθεσιμότητα και οδηγούνται σε απόλυση, μετά την ολοκλήρωση του οκτάμηνου, μητέρες οι οποίες ήταν σε κατάσταση κύησης/λοχείας ή εργαζόμενοι που ενώ έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, δεν έχουν το όριο ηλικίας για καταβολή της σύνταξης με αποτέλεσμα να πρέπει να περιμένουν πολλά χρόνια μέχρι τη συμπλήρωση των αντίστοιχων ορίων (των 60 ή 65 χρόνων) χωρίς εισόδημα, ακόμα και χωρίς υγειονομική περίθαλψη. Γεννάται το ερώτημα τώρα αν οι προστατευτικές διατάξεις για τον ιδιωτικό τομέα είναι ικανοποιητικές. Σαφέστατα όχι. Έχουν τροποποιηθεί προς το χειρότερο σε μεγάλο βαθμό (μείωση της αποζημίωσης, μείωση του επιδόματος ανεργίας, κ.ά.). Για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, όμως, δε θα ισχύουν ούτε αυτές οι περιορισμένες, ανεπαρκείς διατάξεις που ισχύουν για τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό δεν αποτελεί με κανένα τρόπο πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στους εργαζομένους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα αλλά προμηνύει την κατάργηση των όποιων προστατευτικών διατάξεων έχουν απομείνει στον ιδιωτικό τομέα.
Μη ξεχνάμε τον τρόπο με τον οποίο μεθοδεύτηκαν όλες οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Άρχισαν με τις μισθολογικές μειώσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους, τάχα για λόγους δημοσιονομικούς, και συνεχίστηκαν στον ιδιωτικό τομέα με την πλήρη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και τις μαζικές απολύσεις. Σήμερα, λοιπόν, με την στοχοποίηση του δημοσίου μέσα από τις απολύσεις και την κατάργηση κάθε προστασίας, είναι σίγουρο ότι αυτό θα επεκταθεί και στους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα με την απελευθέρωση των απολύσεων (συζητείται ήδη με την τρόικα), την κατάργηση κάθε προστασίας για τους ανέργους, την πλήρη καταστρατήγηση κάθε εργασιακού δικαιώματος. Οι απολύσεις, λοιπόν, στο Δημόσιο έχουν τεράστιες συνέπειες για ολόκληρη την κοινωνία και ουσιαστικά διαμορφώνουν πλήρως το νέο εργασιακό τοπίο, που ήταν και ο μνημονιακός στόχος:
- Η μείωση μισθών και συντάξεων (η περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% αποτελεί νέο χτύπημα κατά των ασφαλιστικών ταμείων και θα οδηγήσει σε νέες μειώσεις συντάξεων)
- Απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα
-Απολύσεις και στο Δημόσιο
-Κατάργηση του κοινωνικού κράτους
-Κατάργηση κάθε προστασίας για τους ανέργους και τους απολυθέντες.
-Αύξηση της ανεργίας.
Όλα αυτά διαμορφώνουν το νέο εφιαλτικό εργασιακό τοπίο, όπου ο εργαζόμενος μετατρέπεται σε σύγχρονο σκλάβο χωρίς κανένα δικαίωμα, όχι μόνο εργασιακό αλλά ούτε καν τα στοιχειώδη δικαιώματα όσον αφορά στην πρόσβαση στην παιδεία, στην υγεία, στην κοινωνική πρόνοια. Η ανάγκη συνεπώς ανάπτυξης αγώνων ενάντια στις απολύσεις στο Δημόσιο αλλά και στην επικείμενη απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα καθίσταται επιτακτική και σημαίνει ανάγκη υπεράσπισης της ζωής και της αξιοπρέπειας των πολιτών.
Της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΣΠΑΝΟΥ Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία είναι το πρόβλημα της ανεργίας. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πρώτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ποσοστό 28% (στοιχεία Νοεμβρίου 2013) από 9,7% που ήταν το Σεπτέμβριο του 2009 ενώ τον ίδιο μήνα τα ποσοστά ανεργίας στις γυναίκες και στους νέους ανέρχονταν σε 32,2% και 61,4% αντίστοιχα. Τα ποσοστά αυτά είναι απόρροια των μνημονιακών πολιτικών που ασκήθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η δε πραγματική ανεργία εκτιμάται ότι φτάνει ήδη το 34% και το ύψος της θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο, αν υπολογίζαμε και την μετανάστευση των νέων στο εξωτερικό, οι οποίοι εξαναγκάστηκαν να φύγουν για τον ίδιο λόγο.
Για να κατανοήσουμε το μέγεθος του προβλήματος αναφέρουμε ότι το υψηλότερο σημείο στο οποίο έφτασε η ανεργία στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου ήταν στο 25%. Η κυβέρνηση, όμως, δε σταματά αλλά εντείνει τις πολιτικές της αδιαφορώντας για το μέγεθος της κοινωνικής εξαθλίωσης. Aυτό συμβαίνει γιατί η αύξηση της ανεργίας δεν αποτελεί παράπλευρη απώλεια των μνημονιακών πολιτικών αλλά στόχο, καθώς εξαιτίας της υποβαθμίζεται πλήρως η διαπραγματευτική ικανότητα των μισθωτών, αποδιαρθρώνονται οι εργασιακές σχέσεις, καταργείται κάθε εργατικό ή κοινωνικό δικαίωμα και συμπιέζεται ακόμη περισσότερο το εργατικό κόστος.
Για τους λόγους αυτούς μπορούμε να κατανοήσουμε τα επιπλέον μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, την απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο. Οι νέες διαπραγματεύσεις που γίνονται με την τρόικα έχουν αυτό το περιεχόμενο. Ήδη έχει ολοκληρωθεί ο χρόνος διάρκειας της διαθεσιμότητας για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους και σε ένα μήνα θα έχουμε πλέον τις πρώτες απολύσεις στο Δημόσιο (μετά την εφεδρεία που έχει κριθεί αντισυνταγματική από το ΣτΕ).
Επιπλέον, συζητείται ήδη το νέο σχέδιο νόμου για τη Δημόσια Διοίκηση βάσει του οποίου καταργούνται 23 οργανισμοί και προετοιμάζονται νέες διαθεσιμότητες-απολύσεις για τους εργαζόμενους μέσω της διαδικασίας της «αξιολόγησης» όπου υποχρεωτικά το 15% των εργαζομένων θα κριθούν ως ανεπαρκείς και άρα υποψήφιοι προς διαθεσιμότητα και απόλυση.
Με βάση, λοιπόν, τις δρομολογημένες ήδη απολύσεις αλλά και το σχέδιο νόμου που θα αποτελέσει μόνιμο μηχανισμό απολύσεων και για το μέλλον, η ανεργία στη χώρα μας θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Ακόμη και οι πλέον δυσοίωνες προβλέψεις δεν υπολόγιζαν τις απολύσεις στο Δημόσιο βάσει των οποίων η ανεργία θα ξεπεράσει τα πιο εφιαλτικά νούμερα που μόνο σε εποχή πολέμου θα μπορούσε να έχει μια χώρα. Επιπλέον, πρέπει σε αυτό το σημείο να τονιστεί ότι οι απολύσεις στο δημόσιο τομέα συνοδεύονται από πεντάμηνα προγράμματα απασχόλησης, με αμοιβή 495€, με τα οποία επιχειρείται α) να αλλάξει το εργασιακό πρότυπο –ανασφαλής, ελαστική και προσωρινή απασχόληση ως κανόνας παντού, β) να καλυφθούν όπως-όπως οι «τρύπες» που δημιουργούνται στις υπηρεσίες του κράτους και γ) να είναι περισσότερο εξαρτημένοι οι εργαζόμενοι ούτως ώστε εύκολα να αποτελούν εκλογική πελατεία. Οι απολύσεις βέβαια στο Δημόσιο δε θα έχουν ως μοναδική συνέπεια την αύξηση της ανεργίας. Η κατάργηση βασικών τομέων και κοινωνικών υπηρεσιών είναι άμεση συνέπεια και ήδη το βλέπουμε με την κατάργηση των ιατρείων στον ΕΟΠΠΥ, την κατάρρευση των νοσοκομείων, την αγωνιώδη καθημερινή αναζήτηση χιλιάδων ασθενών για στοιχειώδη περίθαλψη. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του νοσοκομείου "Αττικό" το οποίο εξυπηρετούσε μέχρι στιγμής 3.000 ασθενείς μηνιαίως και μετά την κατάργηση των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ, καλείται να εξυπηρετήσει 5.000 και περισσότερους ασθενείς με το ίδιο προσωπικό. Το χαρακτηριστικό, όμως, των νέων απολύσεων στο δημόσιο είναι η έλλειψη κάθε προστασίας για υπαλλήλους που απολύονται. Αυτό είναι ένα νέο δεδομένο το οποίο κορυφώνει την εργασιακή βαρβαρότητα και αποτελεί τον προπομπό ουσιαστικά για τις νέες ρυθμίσεις που πιθανότατα θα ισχύσουν και για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα. Οι διατάξεις που υπάρχουν για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους (επίδομα ανεργίας, αποζημίωση, προστασία μητρότητας από απόλυση) δεν ισχύουν για το Δημόσιο με δεδομένο ότι μέχρι τώρα, σύμφωνα με τον υπαλληλικό κώδικα, οι δημόσιοι υπάλληλοι απολύονταν μόνο για πειθαρχικά ή ποινικά αδικήματα. Συνεπώς, οι μνημονιακές ρυθμίσεις που επιβάλλουν τις απολύσεις στο δημόσιο ανοίγουν ουσιαστικά τον δρόμο για κατάργηση κάθε νομικής προστασίας οποιουδήποτε εργαζομένου σε περίπτωση απόλυσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ετέθησαν σε διαθεσιμότητα και οδηγούνται σε απόλυση, μετά την ολοκλήρωση του οκτάμηνου, μητέρες οι οποίες ήταν σε κατάσταση κύησης/λοχείας ή εργαζόμενοι που ενώ έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, δεν έχουν το όριο ηλικίας για καταβολή της σύνταξης με αποτέλεσμα να πρέπει να περιμένουν πολλά χρόνια μέχρι τη συμπλήρωση των αντίστοιχων ορίων (των 60 ή 65 χρόνων) χωρίς εισόδημα, ακόμα και χωρίς υγειονομική περίθαλψη. Γεννάται το ερώτημα τώρα αν οι προστατευτικές διατάξεις για τον ιδιωτικό τομέα είναι ικανοποιητικές. Σαφέστατα όχι. Έχουν τροποποιηθεί προς το χειρότερο σε μεγάλο βαθμό (μείωση της αποζημίωσης, μείωση του επιδόματος ανεργίας, κ.ά.). Για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, όμως, δε θα ισχύουν ούτε αυτές οι περιορισμένες, ανεπαρκείς διατάξεις που ισχύουν για τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό δεν αποτελεί με κανένα τρόπο πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στους εργαζομένους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα αλλά προμηνύει την κατάργηση των όποιων προστατευτικών διατάξεων έχουν απομείνει στον ιδιωτικό τομέα.
Μη ξεχνάμε τον τρόπο με τον οποίο μεθοδεύτηκαν όλες οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Άρχισαν με τις μισθολογικές μειώσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους, τάχα για λόγους δημοσιονομικούς, και συνεχίστηκαν στον ιδιωτικό τομέα με την πλήρη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και τις μαζικές απολύσεις. Σήμερα, λοιπόν, με την στοχοποίηση του δημοσίου μέσα από τις απολύσεις και την κατάργηση κάθε προστασίας, είναι σίγουρο ότι αυτό θα επεκταθεί και στους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα με την απελευθέρωση των απολύσεων (συζητείται ήδη με την τρόικα), την κατάργηση κάθε προστασίας για τους ανέργους, την πλήρη καταστρατήγηση κάθε εργασιακού δικαιώματος. Οι απολύσεις, λοιπόν, στο Δημόσιο έχουν τεράστιες συνέπειες για ολόκληρη την κοινωνία και ουσιαστικά διαμορφώνουν πλήρως το νέο εργασιακό τοπίο, που ήταν και ο μνημονιακός στόχος:
- Η μείωση μισθών και συντάξεων (η περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% αποτελεί νέο χτύπημα κατά των ασφαλιστικών ταμείων και θα οδηγήσει σε νέες μειώσεις συντάξεων)
- Απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα
-Απολύσεις και στο Δημόσιο
-Κατάργηση του κοινωνικού κράτους
-Κατάργηση κάθε προστασίας για τους ανέργους και τους απολυθέντες.
-Αύξηση της ανεργίας.
Όλα αυτά διαμορφώνουν το νέο εφιαλτικό εργασιακό τοπίο, όπου ο εργαζόμενος μετατρέπεται σε σύγχρονο σκλάβο χωρίς κανένα δικαίωμα, όχι μόνο εργασιακό αλλά ούτε καν τα στοιχειώδη δικαιώματα όσον αφορά στην πρόσβαση στην παιδεία, στην υγεία, στην κοινωνική πρόνοια. Η ανάγκη συνεπώς ανάπτυξης αγώνων ενάντια στις απολύσεις στο Δημόσιο αλλά και στην επικείμενη απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα καθίσταται επιτακτική και σημαίνει ανάγκη υπεράσπισης της ζωής και της αξιοπρέπειας των πολιτών.
Της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΣΠΑΝΟΥ Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....
Πλεόνασμα επί πτωμάτων
Ακολουθεί συνταγή ταχείας παρασκευής πρωτογενούς πλεονάσματος: Παίρνετε τις καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ, τους σχολικούς φύλακες και τους καθηγητές τεχνικής εκπαίδευσης, κοντά 5.000 νοματαίους, και τους βγάζετε σε διαθεσιμότητα.
Με το που συμβαίνει αυτό, οι 5.000 χάνουν το 25% του μισθού τους, το οποίο το παίρνετε εσείς και το μετατρέπετε αυτομάτως σε πρωτογενές πλεόνασμα. Οι 5.000 βέβαια, οι οποίοι έπαιρναν ήδη μισό μισθό, τον άλλο μισό τους τον είχατε κόψει εσείς παλαιότερα, κινδυνεύουν πλέον με λιμοκτονία, τούτο όμως είναι πρόβλημα δικό τους, άντε το πολύ – πολύ και του ΟΗΕ. Κόβετε λοιπόν τον μισθό για οκτώ μήνες, υποσχόμενοι ταυτοχρόνως ότι το ταχύτερο δυνατόν θα βάλετε τους διαθέσιμους σε άλλες δουλειές. Οι υποσχέσεις σας πρέπει να είναι πειστικές, να βγαίνετε στα κανάλια και να διαρρηγνύετε τα ιμάτιά σας, να τραβάτε τα μαλλιά σας, να ρίχνετε στάχτη στα πρόσωπά σας. Να κάνετε θόρυβο εκκωφαντικό, να μην ακούει ο κόσμος τον χρόνο που διαβαίνει, να περάσει το οκτάμηνο και οι τέσσερις χιλιάδες να απολυθούν οριστικώς. Τι να κάνουμε, το λέει ο νόμος, μετά το οκτάμηνο οι ευρισκόμενοι σε διαθεσιμότητα απολύονται οριστικώς. Μα τον νόμο τον φτιάξετε εσείς. Τι θέλετε, κύριέ μου, κάποιος πρέπει να τους φτιάχνει τους νόμους, δεν φυτρώνουν μονάχοι τους σαν τις μολόχες. Αυτός ήταν άλλωστε ο στόχος σας εξαρχής. Να παραμείνουν οι 5.000 για οκτώ μήνες σε διαθεσιμότητα με το 75% του μισθού τους και μετά οι 4.000 εξ αυτών να απολυθούν. Βάλε και γράφε: 25% επί 5.000 χιλιάδες για οκτώ μήνες και μετά 4.000 επί 100% εις το διηνεκές, πολύ το χρήμα, αδελφέ, μεγάλο το πλεόνασμα, να το βλέπει ο Σόϊμπλε και να ανοίγει σαμπάνιες. Δεν αρκεί να τους απολύσετε τους 4.000, πρέπει να τους εξευτελίσετε κιόλας, να τους βγάλετε άχρηστους και τελειωμένους. Είδη προς εξαφάνιση ήταν οι σχολικοί φύλακες, οι καθαρίστριες και οι καθηγητές, εμείς απλώς επιταχύναμε το έργο της φύσης. Ναι, αλλά στη θέση των δήθεν άχρηστων προσλάβατε ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης, ιδιωτικές εταιρείες καθαρισμού και τα παιδιά των τεχνικών λυκείων τα στείλατε στα ΙΕΚ, θα σας λένε οι αντιρρησίες, εσείς όμως δεν θα μασάτε. Εσείς θα συκοφαντείτε τους απολυμένους, μέχρι να νιώσουν ένοχοι και να τα βάλουν με τους εαυτούς τους. Να τους δέρνετε κιόλας, να στέλνετε τα ΜΑΤ να τους ψεκάζουν μπροστά στις κάμερες, να τους βλέπουν οι άλλοι και να λένε, δόξα τω Θεώ, εμείς καλά είμαστε, τουλάχιστον δεν τρώμε ξύλο. Παρεμπιπτόντως, οι καθαρίστριες θα απολυθούν στις 18 Μαΐου, ανήμερα των δημοτικών εκλογών. Στις 18 Μαΐου θα εορτάσουμε τη δημοκρατία του Σαμαρά και του Βενιζέλου θυσιάζοντας 600 φτωχές γυναίκες.
,
Του Ανανδρανιστάκη Γιώργου Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....
Με το που συμβαίνει αυτό, οι 5.000 χάνουν το 25% του μισθού τους, το οποίο το παίρνετε εσείς και το μετατρέπετε αυτομάτως σε πρωτογενές πλεόνασμα. Οι 5.000 βέβαια, οι οποίοι έπαιρναν ήδη μισό μισθό, τον άλλο μισό τους τον είχατε κόψει εσείς παλαιότερα, κινδυνεύουν πλέον με λιμοκτονία, τούτο όμως είναι πρόβλημα δικό τους, άντε το πολύ – πολύ και του ΟΗΕ. Κόβετε λοιπόν τον μισθό για οκτώ μήνες, υποσχόμενοι ταυτοχρόνως ότι το ταχύτερο δυνατόν θα βάλετε τους διαθέσιμους σε άλλες δουλειές. Οι υποσχέσεις σας πρέπει να είναι πειστικές, να βγαίνετε στα κανάλια και να διαρρηγνύετε τα ιμάτιά σας, να τραβάτε τα μαλλιά σας, να ρίχνετε στάχτη στα πρόσωπά σας. Να κάνετε θόρυβο εκκωφαντικό, να μην ακούει ο κόσμος τον χρόνο που διαβαίνει, να περάσει το οκτάμηνο και οι τέσσερις χιλιάδες να απολυθούν οριστικώς. Τι να κάνουμε, το λέει ο νόμος, μετά το οκτάμηνο οι ευρισκόμενοι σε διαθεσιμότητα απολύονται οριστικώς. Μα τον νόμο τον φτιάξετε εσείς. Τι θέλετε, κύριέ μου, κάποιος πρέπει να τους φτιάχνει τους νόμους, δεν φυτρώνουν μονάχοι τους σαν τις μολόχες. Αυτός ήταν άλλωστε ο στόχος σας εξαρχής. Να παραμείνουν οι 5.000 για οκτώ μήνες σε διαθεσιμότητα με το 75% του μισθού τους και μετά οι 4.000 εξ αυτών να απολυθούν. Βάλε και γράφε: 25% επί 5.000 χιλιάδες για οκτώ μήνες και μετά 4.000 επί 100% εις το διηνεκές, πολύ το χρήμα, αδελφέ, μεγάλο το πλεόνασμα, να το βλέπει ο Σόϊμπλε και να ανοίγει σαμπάνιες. Δεν αρκεί να τους απολύσετε τους 4.000, πρέπει να τους εξευτελίσετε κιόλας, να τους βγάλετε άχρηστους και τελειωμένους. Είδη προς εξαφάνιση ήταν οι σχολικοί φύλακες, οι καθαρίστριες και οι καθηγητές, εμείς απλώς επιταχύναμε το έργο της φύσης. Ναι, αλλά στη θέση των δήθεν άχρηστων προσλάβατε ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης, ιδιωτικές εταιρείες καθαρισμού και τα παιδιά των τεχνικών λυκείων τα στείλατε στα ΙΕΚ, θα σας λένε οι αντιρρησίες, εσείς όμως δεν θα μασάτε. Εσείς θα συκοφαντείτε τους απολυμένους, μέχρι να νιώσουν ένοχοι και να τα βάλουν με τους εαυτούς τους. Να τους δέρνετε κιόλας, να στέλνετε τα ΜΑΤ να τους ψεκάζουν μπροστά στις κάμερες, να τους βλέπουν οι άλλοι και να λένε, δόξα τω Θεώ, εμείς καλά είμαστε, τουλάχιστον δεν τρώμε ξύλο. Παρεμπιπτόντως, οι καθαρίστριες θα απολυθούν στις 18 Μαΐου, ανήμερα των δημοτικών εκλογών. Στις 18 Μαΐου θα εορτάσουμε τη δημοκρατία του Σαμαρά και του Βενιζέλου θυσιάζοντας 600 φτωχές γυναίκες.
,
Του Ανανδρανιστάκη Γιώργου Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....
Τρίτη 25 Μαρτίου 2014
Ουραγοί της Ευρώπης από ένα... λάθος!
Το πανηγυρικό κλίμα, που επιχειρεί να συντηρήσει η κυβέρνηση στον απόηχο της συμφωνίας με την τρόικα και των προεκλογικών εξαγγελιών για μοίρασμα του πλεονάσματος, έρχεται να χαλάσει η έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης του ΔΝΤ. Ευθέως χαρακτηρίζει το ελληνικό πρόγραμμα ως ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που έχει διαπράξει ιστορικά το Ταμείο, πλάι σε αυτά των προβλέψεών του για την ασιατική κρίση το 2007 και την Αργεντινή παλαιότερα.
Οσο κι αν η χρονική συγκυρία κατά την οποία η έκθεση έρχεται στη δημοσιότητα μάλλον δεν είναι τυχαία -στο παρασκήνιο ακούγεται έντονα το σενάριο περί «απαγκίστρωσης» του ΔΝΤ από την Ελλάδα μετά τις κάλπες του Μαΐου-, είναι εξόχως αποκαλυπτική για τον τρόπο δράσης του: δίνει περισσότερα από τα αναγκαία δάνεια, τροποποιώντας τα στοιχεία και οδηγεί τις χώρες σε υπερχρέωση. Επιλογές με τραγικά αποτελέσματα για τους πολίτες των χωρών.
Αποτυπώνονται άλλωστε οι συνέπειες και στα επίσημα στοιχεία της Eurostat. Μόλις μέσα σε μία τριετία το βιοτικό επίπεδο της Ελλάδας γκρεμίστηκε κατά 31% έναντι της Ευρωζώνης. Το 2009 ήταν 35 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο του μέσου όρου των εννέα φτωχότερων χωρών της Ε.Ε., ενώ το 2012 μειώθηκε στις 11. Ακόμα και η Σλοβενία και η Πορτογαλία βρέθηκαν ένα σκαλί πιο ψηλά.
Η Ελλάδα είναι πια ουραγός και σε ό,τι αφορά το προσδόκιμο ζωής, αλλά και την πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου από μαθητές. Και την ίδια ώρα, οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι, ενώ οι μικρομεσαίοι οδεύουν προς τη φτώχεια. Είναι επόμενο ο δείκτης ικανοποίησης από τη ζωή να φέρνει τη χώρα μας στην τρίτη χειρότερη θέση, μετά τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία. Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα -σίγουρα χειρότερη κι απ' ό,τι εμφανίζεται σε δείκτες και ψυχρούς αριθμούς της Eurostat- η κυβέρνηση προετοιμάζει τους νέους εφαρμοστικούς νόμους για την επικαιροποίηση του Μνημονίου. «Μοιράζει» πλεόνασμα και υποσχέσεις, ενώ αφήνει τα δύσκολα για την περίοδο μετά τις εκλογές του Μαΐου. Κι ας γνωρίζουν πλέον όλοι ότι η χώρα αποτέλεσε άλλο ένα μεγάλο πείραμα στο πέρασμα του ΔΝΤ ανά τον κόσμο, κι ας παραδέχεται ακόμα και το ίδιο τα λάθη του. Πάνω απ' όλα η συμφωνία με τους δανειστές.
Πηγή: http://www.enet.gr Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....
Οσο κι αν η χρονική συγκυρία κατά την οποία η έκθεση έρχεται στη δημοσιότητα μάλλον δεν είναι τυχαία -στο παρασκήνιο ακούγεται έντονα το σενάριο περί «απαγκίστρωσης» του ΔΝΤ από την Ελλάδα μετά τις κάλπες του Μαΐου-, είναι εξόχως αποκαλυπτική για τον τρόπο δράσης του: δίνει περισσότερα από τα αναγκαία δάνεια, τροποποιώντας τα στοιχεία και οδηγεί τις χώρες σε υπερχρέωση. Επιλογές με τραγικά αποτελέσματα για τους πολίτες των χωρών.
Αποτυπώνονται άλλωστε οι συνέπειες και στα επίσημα στοιχεία της Eurostat. Μόλις μέσα σε μία τριετία το βιοτικό επίπεδο της Ελλάδας γκρεμίστηκε κατά 31% έναντι της Ευρωζώνης. Το 2009 ήταν 35 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο του μέσου όρου των εννέα φτωχότερων χωρών της Ε.Ε., ενώ το 2012 μειώθηκε στις 11. Ακόμα και η Σλοβενία και η Πορτογαλία βρέθηκαν ένα σκαλί πιο ψηλά.
Η Ελλάδα είναι πια ουραγός και σε ό,τι αφορά το προσδόκιμο ζωής, αλλά και την πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου από μαθητές. Και την ίδια ώρα, οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι, ενώ οι μικρομεσαίοι οδεύουν προς τη φτώχεια. Είναι επόμενο ο δείκτης ικανοποίησης από τη ζωή να φέρνει τη χώρα μας στην τρίτη χειρότερη θέση, μετά τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία. Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα -σίγουρα χειρότερη κι απ' ό,τι εμφανίζεται σε δείκτες και ψυχρούς αριθμούς της Eurostat- η κυβέρνηση προετοιμάζει τους νέους εφαρμοστικούς νόμους για την επικαιροποίηση του Μνημονίου. «Μοιράζει» πλεόνασμα και υποσχέσεις, ενώ αφήνει τα δύσκολα για την περίοδο μετά τις εκλογές του Μαΐου. Κι ας γνωρίζουν πλέον όλοι ότι η χώρα αποτέλεσε άλλο ένα μεγάλο πείραμα στο πέρασμα του ΔΝΤ ανά τον κόσμο, κι ας παραδέχεται ακόμα και το ίδιο τα λάθη του. Πάνω απ' όλα η συμφωνία με τους δανειστές.
Πηγή: http://www.enet.gr Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....
Πώς θα προστατευτείτε από τις διαδικτυακές απειλές
Πρόσφατα η Microsoft έδωσε στη δημοσιότητα μια έκθεση με τίτλο «2013 Microsoft Computer Safety Index» σχετικά με τη σημασία της προστασίας και της ασφάλειας των χρηστών του διαδικτύου.Στο πλαίσιο της μελέτης οι ερευνητές παρατήρησαν τη... συμπεριφορά 10.500 ανθρώπων από όλον τον κόσμο, για να πάρουν μια «γεύση» για το πόσο δαπανηρές μπορεί να είναι οι διαδικτυακοί κίνδυνοι, καθώς επίσης και για να προβούν σε ανάλογες συστάσεις για το πώς μπορεί να προστατευθεί κανείς καλύτερα απέναντι σε αυτούς.
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση την προηγούμενη χρονιά χάθηκαν 23 δισεκατομμύρια δολάρια σε «διαδικτυακούς κινδύνους» όπως phishing, κλοπές ταυτότητας, ιοί και διαρροές δεδομένων.
Το μεγαλύτερο κόστος –και αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη απειλή- ήταν η ζημιά που έγινε στην επαγγελματική φήμη, που ανήλθε στο ποσό των 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο.
Δείτε παρακάτω με ποιο τρόπο μπορείτε να προστατευθείτε από τους «κακούς του διαδικτύου», σύμφωνα με το άρθρο του Fox Van Allen στο Techlicious.
1. Αναλάβετε την ευθύνη της προσωπικής σας προβολής (κατά συνέπεια φήμης) στο διαδίκτυο
Αν δε μπορείτε να καταλάβετε πόσο σημαντικό βήμα είναι αυτό, θα σας αναφέρουμε μόνο την περίπτωση του Anthony Weiner, πρώην γερουσιαστή, η προσπάθεια του οποίου να εκλεγεί στο αξίωμα του δημάρχου της Νέας Υόρκης… πήρε την κάτω βόλτα όταν είδαν το φως της δημοσιότητας ανήθικες φωτογραφίες που φέρεται να είχε στείλει ο ίδιος σε γυναίκες. Εκείνος υποστήριξε ότι ο λογαριασμός του στο Twitter είχε χακαριστεί, ωστόσο όταν κυκλοφόρησαν σχεδόν ημίγυμνες φωτογραφίες του από το γυμναστήριο του Κογκρέσου… αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την προεκλογική εκστρατεία.
Σύμφωνα με την έκθεση της Microsoft, η αποκατάσταση της «επαγγελματικής φήμης» στοίχισε στους ερωτηθέντες κατά μέσο όρο 2.600 δολάρια.
Ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψει κανείς τον εαυτό του και τη φήμη του, είναι να αναλάβει την ευθύνη της προσωπικής του «παρουσίας» στο διαδικτυακό χώρο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
2. Προστατέψτε τις συσκευές σας… με ένα απλό Pin
Σκεφτείτε για μια στιγμή όλες τις προσωπικές πληροφορίες που έχετε αποθηκευμένες στο κινητό σας τηλέφωνο. Ορισμένοι διατηρούν αποθηκευμένες προσωπικές επαφές, άλλοι τραπεζικά δεδομένα, ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που διαθέτουν συλλογές με γυμνές, προσωπικές τους φωτογραφίες.
Κι όμως, παρότι ο κίνδυνος να χάσουν ή να κλαπεί το κινητό τους τηλέφωνο υπάρχει, σύμφωνα με την έκθεση της Microsoft μόλις το 33% των χρηστών χρησιμοποιεί PIN για να «κλειδώνει» τη συσκευή του.
Ακόμη λιγότεροι (21%) είναι εκείνοι που χρησιμοποιούν εφαρμογές ασφαλείας.
Τα νούμερα αυτά δείχνουν ότι πολλά ευαίσθητα, προσωπικά δεδομένα βρίσκονται σε κίνδυνο να πέσουν στα χέρια… του οποιουδήποτε.
Η προστασία και ασφάλεια των κινητών συσκευών είναι κάτι που μπορεί να γίνει εύκολα και με μικρό κόστος.
3. Χρησιμοποιείστε «δυνατά» passwords
Σχεδόν κάθε λογαριασμός που δημιουργεί κανείς στο διαδίκτυο απαιτεί την προσθήκη ενός κωδικού ασφαλείας (password). Δεν είναι να απορεί λοιπόν κανείς που πολλοί χρήστες καταφεύγουν στην εύκολη λύση του να χρησιμοποιούν ως κωδικό το όνομα του κατοικίδιου τους, την ημερομηνία γέννησής τους ή το κλασικό «1234». Μειώστε τις πιθανότητες να πέσετε θύματα χάκερ, αφιερώνοντας λίγο χρόνο παραπάνω για να δημιουργήσετε ένα μοναδικό, μεγάλο και δυνατό password. Επιπλέον, μην αποκαλύψετε ποτέ και για οποιοδήποτε λόγο τον κωδικό σας σε τρίτους.
4. Χρησιμοποιείστε με σύνεση και ασφάλεια τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενθαρρύνουν τους χρήστες περισσότερο από ποτέ, να μοιράζονται τα πάντα με τη διαδικτυακή κοινότητα.
Αυτό φυσικά είναι χρήσιμο για τους διαφημιστές, όμως μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο για τους ίδιους.
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσο εύκολο είναι κάποιος να «κλέψει» προσωπικές σας πληροφορίες από το Facebook και να δημιουργήσει μια «ψεύτικη» ταυτότητα; Ή ακόμη χειρότερα να παρακολουθεί τα check-ins και tags που κάνετε και κατά συνέπεια να γνωρίζει πού είστε ανά πάσα στιγμή;
Ασφάλεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημαίνει ιδιωτικότητα. Σημαίνει να διατηρείτε τα προσωπικά σας δεδομένα… προσωπικά.
Φροντίστε να ελέγχετε συχνά τις ρυθμίσεις απορρήτου (privacy settings) στο Facebook, έτσι ώστε να είστε σίγουροι ότι δεν μοιράζεστε κάτι με εκείνους που δε θέλετε, όπως για παράδειγμα το προσωπικό σας τηλέφωνο.
Ελέγξτε ακόμη το Google+, γιατί ενώ μπορεί να μην το χρησιμοποιείτε, μπορεί να φανερώνει το προσωπικό σας email… εκεί έξω.
5. Φροντίστε για την ασφάλεια των παιδιών σας
Μπορεί να νομίζετε ότι γνωρίζετε τα πάντα γύρω από την ασφάλεια στο διαδίκτυο, όμως είστε σίγουροι ότι το ίδιο ισχύει και για το παιδί σας; Δοκιμάστε να «παίξετε» μαζί τους στο διαδίκτυο. Συζητήστε για το τι κάνουν όταν είναι συνδεδεμένοι σε αυτό και υπενθυμίζετέ τους ότι δεν πρέπει για κανένα λόγο να μοιράζονται προσωπικά δεδομένα και πληροφορίες.
Μπλοκάρετε τις ιστοσελίδες που δε θέλετε να χρησιμοποιούν τα παιδιά σας με τη βοήθεια ανάλογων προγραμμάτων. Φροντίστε να κάνετε το ίδιο και για τις φορητές συσκευές.
6. Προστατέψτε τα ευαίσθητα προσωπικά σας δεδομένα
Αν χρησιμοποιείτε online banking ή οποιαδήποτε άλλη μορφή διαδικτυακής συναλλαγής, θα πρέπει να είστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Μην μπαίνετε στους λογαριασμούς σας από δημόσια, ελεύθερα Wi-Fi καθώς ο κίνδυνος να πέσετε θύματα χάκερ είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Φροντίστε να εισάγετε το αντίστοιχο URL πληκτρολογώντας το εσείς οι ίδιοι και όχι ακολουθώντας κάποιο link μέσω email. Από τη στιγμή που θα συνδεθείτε με τον προσωπικό σας λογαριασμό και μετά, φροντίστε οι συναλλαγές να είναι κρυπτογραφημένες (αναζητήστε το ‘https’).
Πηγή:http://www.newsbeast.gr Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση την προηγούμενη χρονιά χάθηκαν 23 δισεκατομμύρια δολάρια σε «διαδικτυακούς κινδύνους» όπως phishing, κλοπές ταυτότητας, ιοί και διαρροές δεδομένων.
Το μεγαλύτερο κόστος –και αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη απειλή- ήταν η ζημιά που έγινε στην επαγγελματική φήμη, που ανήλθε στο ποσό των 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο.
Δείτε παρακάτω με ποιο τρόπο μπορείτε να προστατευθείτε από τους «κακούς του διαδικτύου», σύμφωνα με το άρθρο του Fox Van Allen στο Techlicious.
1. Αναλάβετε την ευθύνη της προσωπικής σας προβολής (κατά συνέπεια φήμης) στο διαδίκτυο
Αν δε μπορείτε να καταλάβετε πόσο σημαντικό βήμα είναι αυτό, θα σας αναφέρουμε μόνο την περίπτωση του Anthony Weiner, πρώην γερουσιαστή, η προσπάθεια του οποίου να εκλεγεί στο αξίωμα του δημάρχου της Νέας Υόρκης… πήρε την κάτω βόλτα όταν είδαν το φως της δημοσιότητας ανήθικες φωτογραφίες που φέρεται να είχε στείλει ο ίδιος σε γυναίκες. Εκείνος υποστήριξε ότι ο λογαριασμός του στο Twitter είχε χακαριστεί, ωστόσο όταν κυκλοφόρησαν σχεδόν ημίγυμνες φωτογραφίες του από το γυμναστήριο του Κογκρέσου… αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την προεκλογική εκστρατεία.
Σύμφωνα με την έκθεση της Microsoft, η αποκατάσταση της «επαγγελματικής φήμης» στοίχισε στους ερωτηθέντες κατά μέσο όρο 2.600 δολάρια.
Ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψει κανείς τον εαυτό του και τη φήμη του, είναι να αναλάβει την ευθύνη της προσωπικής του «παρουσίας» στο διαδικτυακό χώρο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
2. Προστατέψτε τις συσκευές σας… με ένα απλό Pin
Σκεφτείτε για μια στιγμή όλες τις προσωπικές πληροφορίες που έχετε αποθηκευμένες στο κινητό σας τηλέφωνο. Ορισμένοι διατηρούν αποθηκευμένες προσωπικές επαφές, άλλοι τραπεζικά δεδομένα, ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που διαθέτουν συλλογές με γυμνές, προσωπικές τους φωτογραφίες.
Κι όμως, παρότι ο κίνδυνος να χάσουν ή να κλαπεί το κινητό τους τηλέφωνο υπάρχει, σύμφωνα με την έκθεση της Microsoft μόλις το 33% των χρηστών χρησιμοποιεί PIN για να «κλειδώνει» τη συσκευή του.
Ακόμη λιγότεροι (21%) είναι εκείνοι που χρησιμοποιούν εφαρμογές ασφαλείας.
Τα νούμερα αυτά δείχνουν ότι πολλά ευαίσθητα, προσωπικά δεδομένα βρίσκονται σε κίνδυνο να πέσουν στα χέρια… του οποιουδήποτε.
Η προστασία και ασφάλεια των κινητών συσκευών είναι κάτι που μπορεί να γίνει εύκολα και με μικρό κόστος.
3. Χρησιμοποιείστε «δυνατά» passwords
Σχεδόν κάθε λογαριασμός που δημιουργεί κανείς στο διαδίκτυο απαιτεί την προσθήκη ενός κωδικού ασφαλείας (password). Δεν είναι να απορεί λοιπόν κανείς που πολλοί χρήστες καταφεύγουν στην εύκολη λύση του να χρησιμοποιούν ως κωδικό το όνομα του κατοικίδιου τους, την ημερομηνία γέννησής τους ή το κλασικό «1234». Μειώστε τις πιθανότητες να πέσετε θύματα χάκερ, αφιερώνοντας λίγο χρόνο παραπάνω για να δημιουργήσετε ένα μοναδικό, μεγάλο και δυνατό password. Επιπλέον, μην αποκαλύψετε ποτέ και για οποιοδήποτε λόγο τον κωδικό σας σε τρίτους.
4. Χρησιμοποιείστε με σύνεση και ασφάλεια τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενθαρρύνουν τους χρήστες περισσότερο από ποτέ, να μοιράζονται τα πάντα με τη διαδικτυακή κοινότητα.
Αυτό φυσικά είναι χρήσιμο για τους διαφημιστές, όμως μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο για τους ίδιους.
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσο εύκολο είναι κάποιος να «κλέψει» προσωπικές σας πληροφορίες από το Facebook και να δημιουργήσει μια «ψεύτικη» ταυτότητα; Ή ακόμη χειρότερα να παρακολουθεί τα check-ins και tags που κάνετε και κατά συνέπεια να γνωρίζει πού είστε ανά πάσα στιγμή;
Ασφάλεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημαίνει ιδιωτικότητα. Σημαίνει να διατηρείτε τα προσωπικά σας δεδομένα… προσωπικά.
Φροντίστε να ελέγχετε συχνά τις ρυθμίσεις απορρήτου (privacy settings) στο Facebook, έτσι ώστε να είστε σίγουροι ότι δεν μοιράζεστε κάτι με εκείνους που δε θέλετε, όπως για παράδειγμα το προσωπικό σας τηλέφωνο.
Ελέγξτε ακόμη το Google+, γιατί ενώ μπορεί να μην το χρησιμοποιείτε, μπορεί να φανερώνει το προσωπικό σας email… εκεί έξω.
5. Φροντίστε για την ασφάλεια των παιδιών σας
Μπορεί να νομίζετε ότι γνωρίζετε τα πάντα γύρω από την ασφάλεια στο διαδίκτυο, όμως είστε σίγουροι ότι το ίδιο ισχύει και για το παιδί σας; Δοκιμάστε να «παίξετε» μαζί τους στο διαδίκτυο. Συζητήστε για το τι κάνουν όταν είναι συνδεδεμένοι σε αυτό και υπενθυμίζετέ τους ότι δεν πρέπει για κανένα λόγο να μοιράζονται προσωπικά δεδομένα και πληροφορίες.
Μπλοκάρετε τις ιστοσελίδες που δε θέλετε να χρησιμοποιούν τα παιδιά σας με τη βοήθεια ανάλογων προγραμμάτων. Φροντίστε να κάνετε το ίδιο και για τις φορητές συσκευές.
6. Προστατέψτε τα ευαίσθητα προσωπικά σας δεδομένα
Αν χρησιμοποιείτε online banking ή οποιαδήποτε άλλη μορφή διαδικτυακής συναλλαγής, θα πρέπει να είστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Μην μπαίνετε στους λογαριασμούς σας από δημόσια, ελεύθερα Wi-Fi καθώς ο κίνδυνος να πέσετε θύματα χάκερ είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Φροντίστε να εισάγετε το αντίστοιχο URL πληκτρολογώντας το εσείς οι ίδιοι και όχι ακολουθώντας κάποιο link μέσω email. Από τη στιγμή που θα συνδεθείτε με τον προσωπικό σας λογαριασμό και μετά, φροντίστε οι συναλλαγές να είναι κρυπτογραφημένες (αναζητήστε το ‘https’).
Πηγή:http://www.newsbeast.gr Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....
Τα ευρωπαϊκά.συνδικάτα προειδοποιούν - Η μείωση των μισθών θέτει υπό αμφισβήτηση την ανάκαμψη
«Η μείωση των μισθών θέτει υπό αμφισβήτηση την ανάκαμψη». Αυτό είναι το μήνυμα-προειδοποίηση που στέλνουν τα ευρωπαϊκά συνδικάτα στους Ευρωπαίους ηγέτες κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις τραγικές επιπτώσεις από τις συνεχιζόμενες πολιτικές λιτότητας.
Στη συνδικαλιστική συνάντηση κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες οι επικεφαλής 13 συνδικαλιστικών οργανώσεων μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ.Παναγόπουλος επεσήμαναν την αναγκαιότητα η Ευρώπη να αλλάξει πορεία και πολιτικές ώστε να υπάρξει ανάπτυξη, επενδύσεις και κατ΄επέκταση δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Το μήνυμα των συνδικάτων μετέφεραν στους Ευρωπαίους ηγέτες, ανάμεσά τους και ο Πρωθυπουργός κ.Α.Σαμαράς, στο πλαίσιο τριμερούς κοινωνικής συνόδου πριν τη σύγκλιση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι εκπρόσωποι των ανώτατων συνδικαλιστικών οργανώσεων της Ευρώπης.
Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ κάλεσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό «να διατεθεί το πλεόνασμα που επετεύχθη, χάρη στις πρωτοφανείς σε επίπεδο ΟΟΣΑ αιματηρές θυσίες του ελληνικού λαού, σε ενεργητικές πολιτικές καταπολέμησης της ανεργίας κι όχι στις άγαμες θυγατέρες και στους ένστολους».
Σας παραθέτουμε το Δελτίο Τύπου της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων με στοιχεία για τη μείωση των μισθών στα κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και τις διαπιστώσεις αλλά και τις επισημάνσεις της Συνδικαλιστικής Συνάντησης Κορυφής για τις συνεχιζόμενες πολιτικές λιτότητας.
Επίσης επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό από τη σημερινή συνάντηση με τους Ευρωπαίους ηγέτες και τη χθεσινή Συνέντευξη Τύπου της ΣΕΣ.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ (ΣΕΣ)
Τα συνδικάτα προειδοποιούν: Η μείωση των μισθών θέτει υπό αμφισβήτηση την ανάκαμψη
Η λιτότητα απέτυχε, γι’ αυτό το λόγο η Ευρώπη χρειάζεται κατεπειγόντως μια αλλαγή πορείας προειδοποίησαν οι Ευρωπαίοι συνδικαλιστές ηγέτες σε μια άνευ προηγουμένου συνδικαλιστική συνάντηση κορυφής σήμερα στις Βρυξέλλες. «Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε» δήλωσε η Μπερναντέτ Σεγκόλ, Γενική Γραμματέας της ΣΕΣ.
Από το 2009, οι πραγματικοί μισθοί (μισθοί προσαρμοσμένοι στον πληθωρισμό χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η αύξηση των άμεσων φόρων) μειώθηκαν στα 18 από τα 28 κράτη μέλη -23% στην Ελλάδα, 12% στην Ουγγαρία, πάνω από 6% σε Ισπανία και Πορτογαλία, πάνω από 4% σε Ολλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο.
«Η λιτότητα απέτυχε» πρόσθεσε η κυρία Σεγκόλ. «Η Ευρώπη χρειάζεται αλλαγή πορείας, χρειάζεται επενδύσεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας».
Η ΣΕΣ εκτιμά πως 250 δις σε διάστημα 10 ετών θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έως και 11 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας και πως ένα τέτοιο επενδυτικό σχέδιο αντιπροσωπεύει μόλις το 25% των ποσών που δαπανήθηκαν για τη διάσωση των τραπεζών καθώς και το 25% των ποσών που χάνονται ετησίως λόγω φοροδιαφυγής και φοροαπάτης. Η ΣΕΣ υπογραμμίζει το γεγονός πως:
• πάνω από 26 εκατομμύρια Ευρωπαίοι είναι άνεργοι – αυξημένοι κατά 10 εκατομμύρια από το 2008.
• 7.5 εκατομμύρια νέοι άνθρωποι είναι άνεργοι και δεν έχουν κάποια εκπαίδευση ή κατάρτιση
Παίρνοντας το λόγο κατά τη διάρκεια της συνδικαλιστικής συνάντησης κορυφής η Μπερναντέτ Σεγκόλ δήλωσε: «Αύριο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει την οικονομική, βιομηχανική και ενεργειακή πολιτική. Οι πολιτικές αυτές μπορούν να δημιουργήσουν ανάπτυξη. Αυτό, όμως, δεν θα συμβεί – διότι η βιομηχανική πολιτική δεν διαθέτει τα μέσα για τη δημιουργία απασχόλησης, η ενεργειακή πολιτική στερείται φιλοδοξίας ενώ οι οικονομικές πολιτικές βασίζονται στη λιτότητα και την απορρύθμιση: πρόκειται για εσφαλμένες οικονομικές πολιτικές».
Προειδοποίησε πως «με τις σημερινές πολιτικές λιτότητας, η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με μια χαμένη δεκαετία, μια χαμένη γενιά – και αυτό εξαιτίας της ανεργίας, της μετανάστευσης και της απόγνωσης».
Το μήνυμα των συνδικάτων θα παραδοθεί προσωπικά από τη Γενική Γραμματέα της ΣΕΣ, Μπερναντέτ Σεγκόλ, και τους άλλους συνδικαλιστές ηγέτες στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στην Προεδρία του Συμβουλίου που συνεδριάζουν σήμερα το πρωί στο πλαίσιο της Τριμερούς Κοινωνικής Συνόδου Κορυφής πριν από τη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....
Στη συνδικαλιστική συνάντηση κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες οι επικεφαλής 13 συνδικαλιστικών οργανώσεων μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ.Παναγόπουλος επεσήμαναν την αναγκαιότητα η Ευρώπη να αλλάξει πορεία και πολιτικές ώστε να υπάρξει ανάπτυξη, επενδύσεις και κατ΄επέκταση δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Το μήνυμα των συνδικάτων μετέφεραν στους Ευρωπαίους ηγέτες, ανάμεσά τους και ο Πρωθυπουργός κ.Α.Σαμαράς, στο πλαίσιο τριμερούς κοινωνικής συνόδου πριν τη σύγκλιση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι εκπρόσωποι των ανώτατων συνδικαλιστικών οργανώσεων της Ευρώπης.
Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ κάλεσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό «να διατεθεί το πλεόνασμα που επετεύχθη, χάρη στις πρωτοφανείς σε επίπεδο ΟΟΣΑ αιματηρές θυσίες του ελληνικού λαού, σε ενεργητικές πολιτικές καταπολέμησης της ανεργίας κι όχι στις άγαμες θυγατέρες και στους ένστολους».
Σας παραθέτουμε το Δελτίο Τύπου της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων με στοιχεία για τη μείωση των μισθών στα κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και τις διαπιστώσεις αλλά και τις επισημάνσεις της Συνδικαλιστικής Συνάντησης Κορυφής για τις συνεχιζόμενες πολιτικές λιτότητας.
Επίσης επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό από τη σημερινή συνάντηση με τους Ευρωπαίους ηγέτες και τη χθεσινή Συνέντευξη Τύπου της ΣΕΣ.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ (ΣΕΣ)
Τα συνδικάτα προειδοποιούν: Η μείωση των μισθών θέτει υπό αμφισβήτηση την ανάκαμψη
Η λιτότητα απέτυχε, γι’ αυτό το λόγο η Ευρώπη χρειάζεται κατεπειγόντως μια αλλαγή πορείας προειδοποίησαν οι Ευρωπαίοι συνδικαλιστές ηγέτες σε μια άνευ προηγουμένου συνδικαλιστική συνάντηση κορυφής σήμερα στις Βρυξέλλες. «Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε» δήλωσε η Μπερναντέτ Σεγκόλ, Γενική Γραμματέας της ΣΕΣ.
Από το 2009, οι πραγματικοί μισθοί (μισθοί προσαρμοσμένοι στον πληθωρισμό χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η αύξηση των άμεσων φόρων) μειώθηκαν στα 18 από τα 28 κράτη μέλη -23% στην Ελλάδα, 12% στην Ουγγαρία, πάνω από 6% σε Ισπανία και Πορτογαλία, πάνω από 4% σε Ολλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο.
«Η λιτότητα απέτυχε» πρόσθεσε η κυρία Σεγκόλ. «Η Ευρώπη χρειάζεται αλλαγή πορείας, χρειάζεται επενδύσεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας».
Η ΣΕΣ εκτιμά πως 250 δις σε διάστημα 10 ετών θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έως και 11 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας και πως ένα τέτοιο επενδυτικό σχέδιο αντιπροσωπεύει μόλις το 25% των ποσών που δαπανήθηκαν για τη διάσωση των τραπεζών καθώς και το 25% των ποσών που χάνονται ετησίως λόγω φοροδιαφυγής και φοροαπάτης. Η ΣΕΣ υπογραμμίζει το γεγονός πως:
• πάνω από 26 εκατομμύρια Ευρωπαίοι είναι άνεργοι – αυξημένοι κατά 10 εκατομμύρια από το 2008.
• 7.5 εκατομμύρια νέοι άνθρωποι είναι άνεργοι και δεν έχουν κάποια εκπαίδευση ή κατάρτιση
Παίρνοντας το λόγο κατά τη διάρκεια της συνδικαλιστικής συνάντησης κορυφής η Μπερναντέτ Σεγκόλ δήλωσε: «Αύριο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει την οικονομική, βιομηχανική και ενεργειακή πολιτική. Οι πολιτικές αυτές μπορούν να δημιουργήσουν ανάπτυξη. Αυτό, όμως, δεν θα συμβεί – διότι η βιομηχανική πολιτική δεν διαθέτει τα μέσα για τη δημιουργία απασχόλησης, η ενεργειακή πολιτική στερείται φιλοδοξίας ενώ οι οικονομικές πολιτικές βασίζονται στη λιτότητα και την απορρύθμιση: πρόκειται για εσφαλμένες οικονομικές πολιτικές».
Προειδοποίησε πως «με τις σημερινές πολιτικές λιτότητας, η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με μια χαμένη δεκαετία, μια χαμένη γενιά – και αυτό εξαιτίας της ανεργίας, της μετανάστευσης και της απόγνωσης».
Το μήνυμα των συνδικάτων θα παραδοθεί προσωπικά από τη Γενική Γραμματέα της ΣΕΣ, Μπερναντέτ Σεγκόλ, και τους άλλους συνδικαλιστές ηγέτες στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στην Προεδρία του Συμβουλίου που συνεδριάζουν σήμερα το πρωί στο πλαίσιο της Τριμερούς Κοινωνικής Συνόδου Κορυφής πριν από τη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....
Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014
Οι βουλευτές διασώζουν τους υπαλλήλους που έχουν αποσπάσει στα γραφεία τους
Βουλευτική τροπολογία με την οποία οι δημόσιοι υπάλληλοι που είναι αποσπασμένοι στα βουλευτικά γραφεία και τα γραφεία των κομμάτων θα αξιολογούνται από τα πρόσωπα στα οποία είναι αποσπασμένοι, ψήφισε η κυβέρνηση στον Κώδικα Μετανάστευσης. Οι βουλευτές επικαλούνται ότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι, επειδή είναι αποσπασμένοι, δεν μπορούν να αξιολογηθούν στις υπηρεσίες που έχουν διοριστεί, και γι’ αυτό πρότειναν να αξιολογούνται από τους… ίδιους τους βουλευτές. Συγκεκριμένα ορίζεται ότι «η αξιολόγηση γίνεται από τα πρόσωπα και τους φορείς στους οποίους τα πρόσωπα αυτά έχουν διατεθεί ή από εκπροσώπους τους».
Την τροπολογία υπογράφουν οι βουλευτές της Ν.Δ. Γιώργος Στύλιος, Θανάσης Μπούρας, Δημήτρης Τσουμάνης, Γιώργος Βλάχος, Δημήτρης Χριστογιάννης, Κατερίνα Παπακώστα, Αλέξανδρρος Κοντός, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, και του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος, Παναγιώτης Ρήγας, Δημήτρης Σαλτούρος, Χρήστος Γκόκας.
Πηγή: http://www.aftodioikisi.gr/ Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....
Την τροπολογία υπογράφουν οι βουλευτές της Ν.Δ. Γιώργος Στύλιος, Θανάσης Μπούρας, Δημήτρης Τσουμάνης, Γιώργος Βλάχος, Δημήτρης Χριστογιάννης, Κατερίνα Παπακώστα, Αλέξανδρρος Κοντός, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, και του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος, Παναγιώτης Ρήγας, Δημήτρης Σαλτούρος, Χρήστος Γκόκας.
Πηγή: http://www.aftodioikisi.gr/ Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....
Το Δημόσιο ζητά το λογαριασμό για τα τηλέφωνα του
Το project θεωρείται και είναι κάτι παραπάνω από φιλόδοξο, αλλά πάνω από όλα αναγκαίο. Ο λόγος αφορά στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αναλυτική καταγραφή όλων των τηλεφωνικών συνδέσεων του ελληνικού δημοσίου.
Στόχος; Να διαπιστωθεί που βρίσκονται, ποιους εξυπηρετούν και κυρίως πόσο στοιχίζουν στον κρατικό κορβανά.
Σύμφωνα με μια κατ΄ αρχήν εκτίμηση, το ποσό που ετησίως πληρώνεται από τον προϋπολογισμό, για τον σκοπό αυτό προσεγγίζει τα 300 εκατ ευρώ! Το νούμερο θεωρείται και είναι εξωφρενικό, ωστόσο, ξεφεύγει πέρα από κάθε φαντασία, αν αναλογιστεί κανείς το εξής: Το Δημόσιο, παρά το γεγονός ότι είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της σταθερής και της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, πληρώνει με τους χειρότερους δυνατούς όρους.
Κι αυτό, ενώ θα μπορούσε να πετύχει πολύ χαμηλά τιμολόγια, αν διαπραγματεύονταν συνολικά τις συνδέσεις του. Αυτό είναι το δεύτερο βήμα στο οποίο θα προχωρήσει, αμέσως μετά την καταγραφή. Το τρίτο βήμα θα είναι να καλέσει τους δικαιούχους των συνδέσεων και να εξακριβώσει αν και κατά πόσο τις χρειάζονται και κυρίως αν προβλέπεται η λειτουργία τους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στο τέλος της ημέρας θα γίνουν μεγάλες οικονομίες και από αυτό το μέτωπο.
Πηγή: voria.gr Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....
Στόχος; Να διαπιστωθεί που βρίσκονται, ποιους εξυπηρετούν και κυρίως πόσο στοιχίζουν στον κρατικό κορβανά.
Σύμφωνα με μια κατ΄ αρχήν εκτίμηση, το ποσό που ετησίως πληρώνεται από τον προϋπολογισμό, για τον σκοπό αυτό προσεγγίζει τα 300 εκατ ευρώ! Το νούμερο θεωρείται και είναι εξωφρενικό, ωστόσο, ξεφεύγει πέρα από κάθε φαντασία, αν αναλογιστεί κανείς το εξής: Το Δημόσιο, παρά το γεγονός ότι είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της σταθερής και της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, πληρώνει με τους χειρότερους δυνατούς όρους.
Κι αυτό, ενώ θα μπορούσε να πετύχει πολύ χαμηλά τιμολόγια, αν διαπραγματεύονταν συνολικά τις συνδέσεις του. Αυτό είναι το δεύτερο βήμα στο οποίο θα προχωρήσει, αμέσως μετά την καταγραφή. Το τρίτο βήμα θα είναι να καλέσει τους δικαιούχους των συνδέσεων και να εξακριβώσει αν και κατά πόσο τις χρειάζονται και κυρίως αν προβλέπεται η λειτουργία τους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στο τέλος της ημέρας θα γίνουν μεγάλες οικονομίες και από αυτό το μέτωπο.
Πηγή: voria.gr Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....
Παράταση ισχύος Βιβλιαρίων ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ έως 30-09-2014
Ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου αποφασίζει την παράταση της ισχύος των βιβλιαρίων των εν ενεργεία, συνταξιούχων και μελών αυτών ασφαλισμένων του ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ, που φέρουν τη θεώρηση του έτους 2013 έως 30 Σεπτεμβρίου 2014.
Όσοι δικαιούχοι ασφάλισης του ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ δεν έχουν πραγματοποιήσει την Απογραφή-Θεώρηση κατά το έτος 2013, οφείλουν να προσέλθουν στις κατά τόπους Υπηρεσίες του Οργανισμού για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....
Όσοι δικαιούχοι ασφάλισης του ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ δεν έχουν πραγματοποιήσει την Απογραφή-Θεώρηση κατά το έτος 2013, οφείλουν να προσέλθουν στις κατά τόπους Υπηρεσίες του Οργανισμού για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....
Σάββατο 22 Μαρτίου 2014
Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014
Κάκιστες επιδόσεις της Ελλάδας στην απονομή Δικαιοσύνης
Στον πάτο της λίστας για τα συστήματα δικαιοσύνης σε ευρωπαϊκές χώρες βρίσκεται η Ελλάδα, όσον αφορά στην ποιότητα και την αποδοτικότητα, αλλά και στον χρόνο εκδίκασης υποθέσεων, σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα αποτελεσμάτων της Κομισιόν.
Η Ελλάδα παρουσιάζει τις χειρότερες επιδόσεις στην αποδοτικότητα του συστήματος δικαιοσύνης μεταξύ των 20 χωρών μελών για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία, αφού εκδικάστηκε μόνο το 59% των υποθέσεων για αστικές και εμπορικές διαφορές πρωτοβάθμια το 2012 (έναντι 79% το 2010). Στον αντίποδα, τα καλύτερα αποτελέσματα εμφανίζουν το Λουξεμβούργο, η Ιταλία και η Μάλτα.
Ο χρόνος για την εκδίκαση αστικών και εμπορικών διαφορών πρωτοβάθμια στην Ελλάδα αυξήθηκε σε 460 ημέρες το 2012 από 190 το 2010. Πρόκειται για την τρίτη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 22 χωρών μελών της Ε.Ε. για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία. Τις καλύτερες επιδόσεις στην Ε.Ε. εμφανίζουν η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο και η Ουγγαρία με χρόνο επίλυσης που δεν υπερβαίνει τις 100 ημέρες, ενώ τις χειρότερες επιδόσεις παρουσιάζουν η Ιταλία και η Μάλτα.
Όσον αφορά στην ποιότητα του συστήματος δικαιοσύνης, η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση στην Ε.Ε. με επίδοση 1,5, σε μια κλίμακα που κυμαίνεται από το 0 έως το 4. Η Κύπρος βρίσκεται στην προτελευταία θέση με επίδοση 2, ενώ άριστα, με επίδοση 4, παίρνουν 10 κράτη-μέλη: Δανία, Εσθονία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Αυστρία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Φινλανδία και Σουηδία.
Στους δείκτες για την ποιότητα της συστήματος δικαιοσύνης, περιλαμβάνονται η υποχρεωτική κατάρτιση των δικαστών, η παρακολούθηση και αξιολόγηση των δικαστικών δραστηριοτήτων, ο προϋπολογισμός και οι ανθρώπινοι πόροι των δικαστηρίων, καθώς και η διαθεσιμότητα τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ), και εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης των διαφορών (ADR).
Ο πίνακας αποτελεσμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσιάζει και δεδομένα για την αντίληψη περί ανεξαρτησίας του συστήματος απονομής δικαιοσύνης. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 24η θέση στην Ε.Ε. και την 84η σε σύνολο 184 χωρών. Στην Ε.Ε. τις καλύτερες επιδόσεις εμφανίζουν η Φινλανδία, η Ιρλανδία και η Μεγάλη Βρετανία και τις χειρότερες η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Σλοβακία.
Στόχος και πηγές του πίνακα αποτελεσμάτων
Η Κομισιόν παρουσίασε τη Δευτέρα τον δεύτερο πίνακα αποτελεσμάτων σχετικά με την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη, με στόχο την προώθηση της ποιότητας, της ανεξαρτησίας και της αποτελεσματικότητας των συστημάτων δικαιοσύνης στην Ε.Ε. Πρόκειται για εργαλείο ενημέρωσης που περιέχει αντικειμενικά, αξιόπιστα και συγκρίσιμα δεδομένα για τα συστήματα απονομής δικαιοσύνης των κρατών μελών.
Τα περισσότερα από τα ποσοτικά δεδομένα προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Αξιολόγηση της Αποτελεσματικότητας της Δικαιοσύνης (CEPEJ) η οποία συλλέγει στοιχεία από τα κράτη-μέλη.
Σχόλιο της Επιτρόπου Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ:
«Η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης ισοδυναμεί με άρνηση απονομής δικαιοσύνης. Ο πίνακας αποτελεσμάτων σχετικά με την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη είναι βασικό εργαλείο της οικονομικής στρατηγικής της ΕΕ, καθώς συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη λειτουργία της δικαιοσύνης για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Ένα λειτουργικό και ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα είναι βασικό στοιχείο για την εξασφάλιση της εμπιστοσύνης των πολιτών και των επενδυτών, και απαραίτητο για την αμοιβαία εμπιστοσύνη στον ευρωπαϊκό χώρο δικαιοσύνης. Αυτή η δεύτερη έκδοση του πίνακα αποτελεσμάτων σχετικά με την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη δημοσιεύεται σε μια στιγμή που πολλά κράτη-μέλη πραγματοποιούν δικαστικές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους. Εξελίξεις και στοιχεία επιβεβαιώνουν πόσο σημαντικό είναι να συνεχιστούν με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα οι προσπάθειες που έχουν αναληφθεί για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δικαστικών συστημάτων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Μελλοντικά βήματα
Η Κομισιόν τονίζει ότι τα στοιχεία του πίνακα αποτελεσμάτων θα ληφθούν υπόψη κατά την προετοιμασία των επικείμενων αναλύσεων ανά χώρα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου 2014. Θα ληφθούν επίσης υπόψη στο πλαίσιο της εκπόνησης των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής και προβλέπεται ότι τα ταμεία της Ε.Ε. (Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη της μεταρρύθμισης των εθνικών δικαστικών συστημάτων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει ότι θα συνεργαστεί με εμπειρογνώμονες από το δικαστικό Σώμα και τα κράτη-μέλη, με επαγγελματίες του κλάδου της δικαιοσύνης και με ευρωπαϊκά δικαστικά δίκτυα με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας, της διαθεσιμότητας και της συγκρισιμότητας των δεδομένων για τις μελλοντικές εκδόσεις του πίνακα αποτελεσμάτων...
Πηγή: enet.gr , ΑΠΕ-ΜΠΕ Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....
Η Ελλάδα παρουσιάζει τις χειρότερες επιδόσεις στην αποδοτικότητα του συστήματος δικαιοσύνης μεταξύ των 20 χωρών μελών για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία, αφού εκδικάστηκε μόνο το 59% των υποθέσεων για αστικές και εμπορικές διαφορές πρωτοβάθμια το 2012 (έναντι 79% το 2010). Στον αντίποδα, τα καλύτερα αποτελέσματα εμφανίζουν το Λουξεμβούργο, η Ιταλία και η Μάλτα.
Ο χρόνος για την εκδίκαση αστικών και εμπορικών διαφορών πρωτοβάθμια στην Ελλάδα αυξήθηκε σε 460 ημέρες το 2012 από 190 το 2010. Πρόκειται για την τρίτη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 22 χωρών μελών της Ε.Ε. για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία. Τις καλύτερες επιδόσεις στην Ε.Ε. εμφανίζουν η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο και η Ουγγαρία με χρόνο επίλυσης που δεν υπερβαίνει τις 100 ημέρες, ενώ τις χειρότερες επιδόσεις παρουσιάζουν η Ιταλία και η Μάλτα.
Όσον αφορά στην ποιότητα του συστήματος δικαιοσύνης, η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση στην Ε.Ε. με επίδοση 1,5, σε μια κλίμακα που κυμαίνεται από το 0 έως το 4. Η Κύπρος βρίσκεται στην προτελευταία θέση με επίδοση 2, ενώ άριστα, με επίδοση 4, παίρνουν 10 κράτη-μέλη: Δανία, Εσθονία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Αυστρία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Φινλανδία και Σουηδία.
Στους δείκτες για την ποιότητα της συστήματος δικαιοσύνης, περιλαμβάνονται η υποχρεωτική κατάρτιση των δικαστών, η παρακολούθηση και αξιολόγηση των δικαστικών δραστηριοτήτων, ο προϋπολογισμός και οι ανθρώπινοι πόροι των δικαστηρίων, καθώς και η διαθεσιμότητα τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ), και εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης των διαφορών (ADR).
Ο πίνακας αποτελεσμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσιάζει και δεδομένα για την αντίληψη περί ανεξαρτησίας του συστήματος απονομής δικαιοσύνης. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 24η θέση στην Ε.Ε. και την 84η σε σύνολο 184 χωρών. Στην Ε.Ε. τις καλύτερες επιδόσεις εμφανίζουν η Φινλανδία, η Ιρλανδία και η Μεγάλη Βρετανία και τις χειρότερες η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Σλοβακία.
Στόχος και πηγές του πίνακα αποτελεσμάτων
Η Κομισιόν παρουσίασε τη Δευτέρα τον δεύτερο πίνακα αποτελεσμάτων σχετικά με την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη, με στόχο την προώθηση της ποιότητας, της ανεξαρτησίας και της αποτελεσματικότητας των συστημάτων δικαιοσύνης στην Ε.Ε. Πρόκειται για εργαλείο ενημέρωσης που περιέχει αντικειμενικά, αξιόπιστα και συγκρίσιμα δεδομένα για τα συστήματα απονομής δικαιοσύνης των κρατών μελών.
Τα περισσότερα από τα ποσοτικά δεδομένα προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Αξιολόγηση της Αποτελεσματικότητας της Δικαιοσύνης (CEPEJ) η οποία συλλέγει στοιχεία από τα κράτη-μέλη.
Σχόλιο της Επιτρόπου Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ:
«Η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης ισοδυναμεί με άρνηση απονομής δικαιοσύνης. Ο πίνακας αποτελεσμάτων σχετικά με την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη είναι βασικό εργαλείο της οικονομικής στρατηγικής της ΕΕ, καθώς συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη λειτουργία της δικαιοσύνης για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Ένα λειτουργικό και ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα είναι βασικό στοιχείο για την εξασφάλιση της εμπιστοσύνης των πολιτών και των επενδυτών, και απαραίτητο για την αμοιβαία εμπιστοσύνη στον ευρωπαϊκό χώρο δικαιοσύνης. Αυτή η δεύτερη έκδοση του πίνακα αποτελεσμάτων σχετικά με την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη δημοσιεύεται σε μια στιγμή που πολλά κράτη-μέλη πραγματοποιούν δικαστικές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους. Εξελίξεις και στοιχεία επιβεβαιώνουν πόσο σημαντικό είναι να συνεχιστούν με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα οι προσπάθειες που έχουν αναληφθεί για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δικαστικών συστημάτων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Μελλοντικά βήματα
Η Κομισιόν τονίζει ότι τα στοιχεία του πίνακα αποτελεσμάτων θα ληφθούν υπόψη κατά την προετοιμασία των επικείμενων αναλύσεων ανά χώρα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου 2014. Θα ληφθούν επίσης υπόψη στο πλαίσιο της εκπόνησης των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής και προβλέπεται ότι τα ταμεία της Ε.Ε. (Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη της μεταρρύθμισης των εθνικών δικαστικών συστημάτων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει ότι θα συνεργαστεί με εμπειρογνώμονες από το δικαστικό Σώμα και τα κράτη-μέλη, με επαγγελματίες του κλάδου της δικαιοσύνης και με ευρωπαϊκά δικαστικά δίκτυα με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας, της διαθεσιμότητας και της συγκρισιμότητας των δεδομένων για τις μελλοντικές εκδόσεις του πίνακα αποτελεσμάτων...
Πηγή: enet.gr , ΑΠΕ-ΜΠΕ Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....
Ενεργοποίηση του ΜΑΝ Καλαμάτας στο ΣΥΖΕΥΞΙΣ Ι
Eνεργοποιήθηκε και στην Καλαμάτα, ευρυζωνική πρόσβαση 1 Gbps στο δίκτυο ΣΥΖΕΥΞΙΣ Ι, για εξυπηρέτηση των δημοσίων υπηρεσιών που συμμετέχουν στο Μητροπολιτικό Δίκτυο Οπτικών Ινών του Δήμου Καλαμάτας.
Στο πλαίσιο του έργου ΣΥΖΕΥΞΙΣ Ι, ενεργοποιήθηκε κεντρικό κύκλωμα uplink ΣΥΖΕΥΞΙΣ/ΟΤΕ 1 Gbps το οποίο και συνδέθηκε σε κύριο κόμβο του ΜΑΝ στο Δημαρχείο Καλαμάτας.
Η ΚτΠ Α.Ε. σε στενή συνεργασία με το Δήμο της Καλαμάτας προετοίμασε την τεχνική λύση για την ενεργοποίηση του ΜΑΝ και της κεντρικής σύνδεσης στο ΣΥΖΕΥΞΙΣ Ι. Ακολούθως, με τεχνική συμβολή για τα οπτικά κυκλώματα από την ΙΝΤΡΑΚΑΤ-INTRACOM (ανάδοχο του έργου ΜΑΝ Καλαμάτας) και τον ΟΤΕ και συντονισμό από την ομάδα ΣΥΖΕΥΞΙΣ της ΚτΠ Α.Ε., ενεργοποιήθηκε το δίκτυο οπτικών ινών ΜΑΝ σε 2 κτίρια που είχαν πρόσβαση στο δίκτυο ΣΥΖΕΥΞΙΣ μέσω χάλκινων κυκλωμάτων ΟΤΕ χαμηλής ταχύτητας, ενώ ακολουθεί άμεσα - μετά από την αποκατάσταση βλαβών οπτικού δικτύου - ενεργοποίηση του ΜΑΝ σε άλλα 4 τουλάχιστον κτίρια δημοσίων υπηρεσιών της Καλαμάτας που παρουσιάζονται σε πίνακα παρακάτω.
Με τη μετάπτωση κάθε κτιρίου στο νέο τρόπο σύνδεσης στο ΣΥΖΕΥΞΙΣ Ι, μέσω του ΜΑΝ, οι φορείς αποκτούν, έκαστος, πρόσβαση 100 Mbps (ή και 1 Gbps) στο Εθνικό Δίκτυο. Η σύνδεση αυτή είναι έως και 50 φορές μεγαλύτερη από τις προηγούμενες προσβασεις των κτιρίων στο ΣΥΖΕΥΞΙΣ και είναι προφανές ότι συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της καθημερινής εξυπηρέτησης των πολιτών της Καλαμάτας.
Η αναβάθμιση αυτή αποτελεί την πέμπτη στο είδος της στο Εθνικό Δίκτυο, με ταχύτητα σύνδεσης 1 Gbps. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΥΔΜΗΔ, στο πλαίσιο του δικτύου ΣΥΖΕΥΞΙΣ Ι, που επιμελείται για λογαριασμό του Υπουργείου η ΚτΠ Α.Ε., ακολουθούν αντίστοιχες αναβαθμίσεις για δημόσιες υπηρεσίες και στα 68 Μητροπολιτικά Δίκτυα Οπτικών Ινών Δημων της χώρας. Υπενθυμίζουμε ότι για την επιτυχή σύνδεση και λειτουργία των κτιρίων ΣΥΖΕΥΞΙΣ στο ΜΑΝ χρησιμοποιούνται τόσο το έργο "ΣΥΖΕΥΞΙΣ Ι" του ΥΔΜΗΔ όσο και το έργο "Ολοκλήρωση των ΜΑΝ με Εθνικά Δίκτυα" του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται τα κτίρια δημοσίων υπηρεσιών της Καλαμάτας, που μετέχουν στην αναβάθμιση. Τα δύο πρώτα είναι ήδη ενεργά, ενώ η αναβάθμιση στα υπόλοιπα βρίσκεται σε εξέλιξη και θα έχει ολοκληρωθεί εντός Μαρτίου 2014.
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....
Στο πλαίσιο του έργου ΣΥΖΕΥΞΙΣ Ι, ενεργοποιήθηκε κεντρικό κύκλωμα uplink ΣΥΖΕΥΞΙΣ/ΟΤΕ 1 Gbps το οποίο και συνδέθηκε σε κύριο κόμβο του ΜΑΝ στο Δημαρχείο Καλαμάτας.
Η ΚτΠ Α.Ε. σε στενή συνεργασία με το Δήμο της Καλαμάτας προετοίμασε την τεχνική λύση για την ενεργοποίηση του ΜΑΝ και της κεντρικής σύνδεσης στο ΣΥΖΕΥΞΙΣ Ι. Ακολούθως, με τεχνική συμβολή για τα οπτικά κυκλώματα από την ΙΝΤΡΑΚΑΤ-INTRACOM (ανάδοχο του έργου ΜΑΝ Καλαμάτας) και τον ΟΤΕ και συντονισμό από την ομάδα ΣΥΖΕΥΞΙΣ της ΚτΠ Α.Ε., ενεργοποιήθηκε το δίκτυο οπτικών ινών ΜΑΝ σε 2 κτίρια που είχαν πρόσβαση στο δίκτυο ΣΥΖΕΥΞΙΣ μέσω χάλκινων κυκλωμάτων ΟΤΕ χαμηλής ταχύτητας, ενώ ακολουθεί άμεσα - μετά από την αποκατάσταση βλαβών οπτικού δικτύου - ενεργοποίηση του ΜΑΝ σε άλλα 4 τουλάχιστον κτίρια δημοσίων υπηρεσιών της Καλαμάτας που παρουσιάζονται σε πίνακα παρακάτω.
Με τη μετάπτωση κάθε κτιρίου στο νέο τρόπο σύνδεσης στο ΣΥΖΕΥΞΙΣ Ι, μέσω του ΜΑΝ, οι φορείς αποκτούν, έκαστος, πρόσβαση 100 Mbps (ή και 1 Gbps) στο Εθνικό Δίκτυο. Η σύνδεση αυτή είναι έως και 50 φορές μεγαλύτερη από τις προηγούμενες προσβασεις των κτιρίων στο ΣΥΖΕΥΞΙΣ και είναι προφανές ότι συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της καθημερινής εξυπηρέτησης των πολιτών της Καλαμάτας.
Η αναβάθμιση αυτή αποτελεί την πέμπτη στο είδος της στο Εθνικό Δίκτυο, με ταχύτητα σύνδεσης 1 Gbps. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΥΔΜΗΔ, στο πλαίσιο του δικτύου ΣΥΖΕΥΞΙΣ Ι, που επιμελείται για λογαριασμό του Υπουργείου η ΚτΠ Α.Ε., ακολουθούν αντίστοιχες αναβαθμίσεις για δημόσιες υπηρεσίες και στα 68 Μητροπολιτικά Δίκτυα Οπτικών Ινών Δημων της χώρας. Υπενθυμίζουμε ότι για την επιτυχή σύνδεση και λειτουργία των κτιρίων ΣΥΖΕΥΞΙΣ στο ΜΑΝ χρησιμοποιούνται τόσο το έργο "ΣΥΖΕΥΞΙΣ Ι" του ΥΔΜΗΔ όσο και το έργο "Ολοκλήρωση των ΜΑΝ με Εθνικά Δίκτυα" του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται τα κτίρια δημοσίων υπηρεσιών της Καλαμάτας, που μετέχουν στην αναβάθμιση. Τα δύο πρώτα είναι ήδη ενεργά, ενώ η αναβάθμιση στα υπόλοιπα βρίσκεται σε εξέλιξη και θα έχει ολοκληρωθεί εντός Μαρτίου 2014.
A/A | ΚΤΙΡΙΟ - ΥΠΗΡΕΣΙΑ | YΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΠΟΡΤΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΣΥΖΕΥΞΙΣ | ΝΕΑ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΜΕΣΩ ΜΑΝ |
1 | ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ | 4 | 100 Μbps |
2 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ | 8 | 100 Μbps |
3 | ΝΓΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ | 8 | 100 Μbps |
4 | ΚΕΠ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ | 2 | 100 Μbps |
5 | ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ | 2 | 100 Μbps |
6 | ΔΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ | 4 | 100 Μbps |
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)