Σελίδες

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Χωρίς προεκλογικούς περιορισμούς κινητικότητα και απολύσεις – στον ένα μήνα οι περιορισμοί προσλήψεων στους δήμους

Το δρόμο για οριστική έξοδο από το Δημόσιο όσων υπαλλήλων έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και δεν κατόρθωσαν εντός οκταμήνου να επανατοποθετηθούν σε νέες θέσεις, ανοίγει τροπολογία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η οποία αίρει για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους τις απαγορεύσεις που ισχύουν προεκλογικά. Την ίδια ώρα ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών περιορίζει στον ένα μήνα τις απαγορεύσεις προσλήψεων και αλλαγής υπηρεσιακής κατάστασης των δημοτικών υπαλλήλων.
Ειδικότερα, βάσει των προβλέψεων της τροπολογίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αίρονται οι περιορισμοί, οι οποίοι δεν επέτρεπαν καμία υπηρεσιακή μεταβολή στην εργασιακή κατάσταση των δημοσίων υπαλλήλων, δηλαδή και ενδεχόμενες απολύσεις, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και μέχρι την ανάληψη καθηκόντων από τις νέες δημοτικές αρχές.
Η τροπολογία στηρίζεται στο σκεπτικό ότι ο θεσμός της διαθεσιμότητας έχει ως στόχο την ορθολογική κατανομή του προσωπικού και κατά συνέπεια οι μετακινήσεις των «διαθεσίμων» πρέπει να γίνουν χωρίς περιορισμούς, ωστόσο, αναμένεται να επηρεάσει τους υπαλλήλους για τους οποίους λήγει το οκτάμηνο της διαθεσιμότητας και δεν έχει βρεθεί ακόμη θέση σε άλλον φορέα για μετακίνησή τους. Συγκεκριμένα πρόκειται για σχολικούς φύλακες, εκπαιδευτικούς και μέρος των δημοτικών αστυνομικών.
Παράλληλα, με τη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών, περιορίζονται στον ένα μήνα οι εκλογικές απαγορεύσεις περί προσλήψεων και αλλαγής υπηρεσιακής κατάστασης των δημοτικών υπαλλήλων κάτι που θα δώσει τη δυνατότητα μετακινήσεων δημοτικών υπαλλήλων στο πλαίσιο της εθελοντικής κινητικότητας, προκειμένου να συμπληρωθεί ο μνημονιακός στόχος των 25.000 διαθέσιμων, αλλά και προσλήψεων εποχικού προσωπικού. Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις οι εκλογικοί περιορισμοί δεν θα ισχύσουν για την πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ενόψει των εποχικών θερινών αναγκών για τη ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών, την πυρασφάλεια, τις ανάγκες συμβασιούχων για τη φροντίδα βρεφών, νηπίων κ.α.) και για τη σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου προκειμένου να μην ανακοπεί η απορρόφηση των κοινοτικών πόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου