«Μαχαίρι» στις έξτρα αμοιβές στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα ετοιμάζεται να βάλει το υπουργείο Οικονομικών, ενώ παράλληλα προωθείται σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης η σύνδεση των αποδοχών των υπαλλήλων με τη βαθμολογία που θα επιτύχουν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αξιολόγησης. Αυτή την περίοδο τα συναρμόδια υπουργεία σε συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας καταγράφουν τις κατηγορίες των πρόσθετων παροχών που δίνονται στο Δημόσιο και «τσεκάρουν» τις διαφορές που υπάρχουν από υπηρεσία σε υπηρεσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο στόχαστρο μπαίνουν οδοιπορικά, εκτός έδρας αποζημιώσεις, συμμετοχή σε επιτροπές, συμβούλια και ομάδες εργασίας, υπερωρίες, νυχτερινά, εξαιρέσιμες ημέρες (εργασία πέραν του πενθημέρου) αλλά και αμοιβές για την κάλυψη έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών.
Κι αυτό καθώς έχει διαπιστωθεί, όπως σημειώνουν πηγές του οικονομικού επιτελείου, ότι υπάρχουν κατηγορίες... προνομιούχων υπαλλήλων οι οποίες λαμβάνουν πρόσθετες αμοιβές που ξεπερνούν ακόμη και το τριπλάσιο του μέσου όρου. Επίσης σε φορείς της γενικής κυβέρνησης παρατηρείται το φαινόμενο να εγκρίνονται αφειδώς έξτρα αμοιβές που δεν μπορούν να καλυφθούν από τα εγκεκριμένα κονδύλια που έχουν προϋπολογιστεί.
Είναι ενδεικτικό πως χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έκανε λόγο για «εξορθολογισμό του συστήματος των πρόσθετων αμοιβών» φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τα οδοιπορικά που δίνονται στους δημοσίους υπαλλήλους. Συγκεκριμένα, ένας μέσος υπάλληλος παίρνει αποζημίωση για οδοιπορικά 29 ευρώ την ημέρα (δεν συμπεριλαμβάνεται διανυκτέρευση), οι υπάλληλοι του ΕΛΓΑ παίρνουν 40 ευρώ, οι μηχανικοί του Δημοσίου λαμβάνουν 56 ευρώ, οι ελεγκτές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους 59 ευρώ, και αυτοί του ΟΠΕΚΕΠΕ φθάνουν τα 94 ευρώ.
Ομως και στις αποζημιώσεις για εκτός έδρας εργασία και διανυκτερεύσεις υπάρχει μεγάλη «ψαλίδα» καθώς οι υπάλληλοι του υπουργείου Ανάπτυξης παίρνουν 30 ευρώ, οι καθηγητές λαμβάνουν 40 ευρώ, ενώ υπάλληλοι άλλων υπηρεσιών παίρνουν πάνω από 100 ευρώ.
Οπως διευκρίνισε το ίδιο στέλεχος, όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τις παρεμβάσεις στο μισθολόγιο, «αυτές οι διαφορές πρέπει να εκλείψουν, για τέτοια συζήτηση μιλάμε, δεν υπάρχει από μεριάς μας τουλάχιστον κανένα θέμα μείωσης των βασικών μισθών».
«Ισονομία»
Προσέθεσε ότι όχι μόνο η τρόικα αλλά και η ελληνική πλευρά πιστεύει ότι υπάρχει ζήτημα «εξορθολογισμού» των πρόσθετων αμοιβών λόγω των μεγάλων διαφορών.
Προς αυτή την κατεύθυνση εκτιμάται πως αφενός θα προκύψουν μειώσεις σε σειρά έξτρα παροχών ώστε να υπάρξει «ισονομία» μεταξύ όλων των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα και αφετέρου θα περιοριστεί κατά πολύ ο ρυθμός των εγκρίσεων από τους επικεφαλής των υπηρεσιών για υπερωριακή απασχόληση, εκτός έδρας, ομάδες εργασίας κ.λπ. Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις χθες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης έστειλε «διαταγή» προς όλες τις υπηρεσίες να περιορίσουν τις αποζημιώσεις πέραν του πενθημέρου με το σκεπτικό πως υπό τις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες δεν είναι δυνατή η ενίσχυση του προϋπολογισμού του υπουργείου από το υπουργείο Οικονομικών.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως συνολικά για όλα τα υπουργεία έχει προϋπολογισθεί για το τρέχον έτος κονδύλι της τάξης των 684,6 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν οι πληρωμές για πρόσθετες αμοιβές.
ΑΡΓΗΓΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ
Ζητά μείωση των υπερωριακών αμοιβών των αστυνομικών
Τον εξορθολογισμό και τη μείωση των υπερωριακών αμοιβών που λαμβάνουν οι αστυνομικοί ζητά με έγγραφο το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ από τους διοικούντες αξιωματικούς. Συγκεκριμένα, στο έγγραφο αναφέρεται:
«Εφιστάται η προσοχή των προϊσταμένων Υπηρεσιών ώστε εφεξής το αστυνομικό προσωπικό, οι συνοριακοί φύλακες και οι ειδικοί φρουροί να μη διατίθενται σε εργασία που να δικαιολογεί αποζημίωση πέραν του πενθημέρου, περισσότερες από 4 ημέρες ανά μήνα». Ωστόσο, αν συντρέχουν αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες, φυσικά δεν θα ισχύει το όριο των 4 ημερών και η αποζημίωση θα καταβάλλεται κανονικά.
Ομως, «κόβεται» η καταβολή αποζημίωσης για την πέμπτη μέρα εργασίας πέραν του πενθημέρου, εάν ζητηθεί σε μήνα που δεν έχει πέντε Σαββατοκύριακα και εφόσον δεν υπερβαίνουν συνολικά τις 12 ανά τρίμηνο.
Παράλληλα, στο έγγραφο του αρχηγείου με θέμα «αποζημίωση πέραν του πενθημέρου» επισημαίνεται ότι το σύνολο σχεδόν του προσωπικού λαμβάνει κάθε εβδομάδα και όλα τα Σαββατοκύριακα του έτους υπερωριακή αμοιβή. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτεται, οι αποζημιώσεις για τις υπερωρίες έχουν λάβει χαρακτήρα πάγιας αμοιβής, ακόμα και κατά τους μήνες που το προσωπικό κάνει χρήση κανονικής ή άλλης άδειας.
Χθες το αρχηγείο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διευκρινίζει ότι με την «εγκύκλιο αυτή απλώς εξορθολογίζεται το σύστημα αποζημίωσης πέραν του πενθημέρου του ενστόλου προσωπικού, στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων του εκτελούμενου προϋπολογισμού, ενώ παράλληλα εξασφαλίζεται με όρους ισότητας και δικαιοσύνης η αποζημίωση σε όλο το εργαζόμενο ένστολο προσωπικό πέραν του πενθημέρου, αποκλειόμενης της περίπτωσης αδυναμίας καταβολής αποζημίωσης σε όσους έχουν εργαστεί. Η περικοπή που προκύπτει είναι της τάξης των 3 έως 12 ευρώ μηνιαίως».
ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
Μπόνους στους υπαλλήλους που πιάνουν τους στόχους
Την απόδοση μπόνους για τους άξιους και αποδοτικούς δημοσίους υπαλλήλους σχεδιάζει η κυβέρνηση με στόχο να συνδεθεί ο μισθός με την παραγωγικότητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξετάζουν την ενεργοποίηση του Κινήτρου Επίτευξης Στόχων που προβλέπεται από το Ενιαίο Μισθολόγιο και έχει «παγώσει» η εφαρμογή του, το οποίο θα φτάνει τον έναν μισθό τον χρόνο και θα αποδίδεται σε όσους υπαλλήλους επιτυγχάνουν τους στόχους που έχουν τεθεί τόσο για τους ίδιους όσο και για την οργανική μονάδα στην οποία απασχολούνται.
Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο το οποίο είναι ανενεργό λόγω του παγώματος των μισθών στο Δημόσιο μέχρι το τέλος του 2014, κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από το 2015, θα τίθενται συγκεκριμένοι στόχοι για τις διοικητικές μονάδες, αλλά και για τον κάθε έναν δημόσιο υπάλληλο.
Αξιολόγηση
Οι υπάλληλοι θα αξιολογούνται για τη συμπεριφορά, την απόδοση και τη διοικητική ικανότητά τους, ενώ θα «βαθμολογούνται» για την επίτευξη των στόχων που έχουν δεσμευτεί κάθε τρίμηνο και η τελική αξιολόγηση θα γίνεται στα τέλη του έτους. Εισηγητής για την αξιολόγηση των υπαλλήλων θα είναι ο άμεσος προϊστάμενός τους, ενώ τελικός αξιολογητής είναι ο προϊστάμενος της αμέσως ανώτερης οργανικής μονάδας.
Στο τέλος κάθε έτους ο δημόσιος υπάλληλος θα υπογράφει «συμβόλαιο απόδοσης» με τον προϊστάμενό του για την επόμενη χρονιά, όπου καθορίζονται οι ατομικοί στόχοι, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, τα αναμενόμενα αποτελέσματα, οι δείκτες μέτρησης, τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν και οι προπαρασκευαστικές ενέργειες.
Η απόδοση των υπαλλήλων με βάση τους στόχους που θα τεθούν βαθμολογείται από το 0 έως το 100.
Η επίτευξη στόχων θα συνδεθεί και με την εξέλιξη των υπαλλήλων αφού για να ανέβει μισθολογικό κλιμάκιο ένας υπάλληλος θα πρέπει να πετύχει το 50% των στόχων που έχει αναλάβει. Εάν η οργανική μονάδα που ανήκει πετύχει το 80% της στοχοθεσίας, τότε ο υπάλληλος θα λάβει «μπόνους» από μισό έως και έναν βασικό μισθό που θα αποτελεί το Κίνητρο Επίτευξης Στόχων (ΚΕΣ). Το ύψος του ΚΕΣ εξαρτάται από τα ποσοστά επίτευξης των στόχων ανά υπάλληλο (μέχρι 90% λαμβάνει μισό μισθό και πάνω από 90% έναν βασικό μισθό).
Επιδόσεις
Το Κίνητρο Επίτευξης Στόχων θα καταβληθεί και στους υπαλλήλους που δεν έχουν «πιάσει» υψηλές επιδόσεις εάν έχει επιτύχει τη στοχοθεσία που καθορίστηκε η οργανική μονάδα που ανήκουν.
Υψηλότερο χρηματικό κίνητρο έχει θεσπιστεί για τους υπαλλήλους οικονομικών υπηρεσιών, το Κίνητρο Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων που μπορεί να φτάσει στο 15% του μισθού.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου