Σελίδες

Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Η οικονομική κρίση χτύπησε και τη διαφθορά στην Ελλάδα

Η οικονομική κρίση «χτυπά» ακόμα και τη διαφθορά στην Ελλάδα! Όπως αναδεικνύει η νέα έρευνα για τη διαφθορά στην Ελλάδα κατά το έτος 2013 το μέγεθος της εγχώριας (μικρο)διαφθοράς συρρικνώθηκε σημαντικά τόσο στο Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό Τομέα, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία των τελευταίων τριών ετών, από το 2010 και μετά. Έτσι, το 2013 παρατηρείται μείωση κατά 15,1% σε σύγκριση με το 2012 (αντίστοιχα η μείωση σε σύγκριση με το 2011 ήταν 15,7%).
- Τα περιστατικά διαφθοράς εξακολουθούν και το 2013 να προέρχονται, σε μεγαλύτερο βαθμό από τον Δημόσιο Τομέα και πιο συγκεκριμένα το 76,7% έναντι 72,9% που ήταν το 2012.
- Στο Δημόσιο Τομέα καταγράφεται μια σταθεροποίηση των χρηματικών ποσών της διαφθοράς, ενώ στον Ιδιωτικό Τομέα παρατηρείται ελαφρά μείωση.
Πρωταγωνιστές στον δημόσιο τομέα τα νοσοκομεία, οι εφορίες, οι πολεοδομίες. Πρωταγωνιστές στον ιδιωτικό τομέα: η υγεία, το αυτοκίνητο, η δικηγορία και κατασκευαστικός τομέας.
Η συνολική (μικρο)διαφθορά υπολογίζεται σε 389 εκατ. ευρώ το 2013, συγκριτικά με τα 475 εκατ. ευρώ το 2012. Εμφανίζει δηλαδή μείωση 86 εκατ. ευρώ.Ενα άλλο θετικό στοιχείο είναι ότι μεγάλο ποσοστό πολιτών που έλαβαν μέρος στην έρευνα, το 29,6%, έχουν αρνηθεί να καταβάλουν «φακελάκι». Αιτία για την άρνηση είναι αφενός η περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών στη χώρα, αλλά οπωσδήποτε και η αυξανόμενη κοινωνική αναγνώριση του προβλήματος της διαφθοράς. Και εφέτος οι ερωτώμενοι εκλαμβάνουν την μη έκδοση αποδείξεων στις συναλλαγές τους ως φαινόμενο διαφθοράς.

Η γεωγραφική κατανομή της διαφθοράς
Σύμφωνα με την έρευνα τα υψηλότερα ποσοστά περιστατικών συνολικής διαφθοράς εντοπίζονται:
1. Στην περιφέρεια Αττικής (κατά κύριο λόγο στην Περιοχή της Αθήνας)
2. Στην περιφέρεια Πελοποννήσου
3. Στην περιφέρεια Ηπείρου

Το προφίλ των θυμάτων της διαφθοράς
Η έρευνα καταδεικνύει ότι σε σημαντικό βαθμό τα θύματα φαινομένων διαφθοράς είναι άνδρες (25%) ηλικίας 45-54 ετών, ανώτερης εκπαίδευσης και είναι αυτοαπασχολούμενοι ή εργοδότες.

Η ταυτότητα της έρευνας
Φέτος συμπληρώνονται επτά χρόνια εκπόνησης της Εθνικής Έρευνας για τη Διαφθορά στην Ελλάδα (από το 2007), η οποία αναδεικνύει το μέγεθος της μικρο-διαφθοράς που επιβαρύνει το ελληνικό νοικοκυριό. Η φετινή έρευνα, πραγματοποιήθηκε σε δώδεκα κύματα στο διάστημα Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2013. Το μέγεθος του δείγματος ανέρχεται στα 12.108 άτομα. Η Εθνική Έρευνα για τη Διαφθορά στην Ελλάδα 2013 υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Έργου «Διενέργεια Ολοκληρωμένης Εθνικής Έρευνας για τη Διαφθορά» που εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013» του ΕΣΠΑ.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου