Σελίδες

Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Παράνομη η διατήρηση δεδομένων

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης γνωμοδότησε εναντίον της νομοθεσίας που επέβαλλε σε τηλεπικοινωνιακές εταιρείες να διατηρούν δεδομένα χρηστών έως και δύο χρόνια.
Πιο αναλυτικά, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, έκρινε ότι η απαίτηση προς τις εταιρείες παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και εταιρειών παροχής Internet, να διατηρούν αρχεία που σχετίζονται με τους πελάτες τους, είναι παράνομη. Έκρινε μάλιστα ότι η συγκεκριμένη πρακτική έρχεται σε αντίθεση με τη θεμελιώδη αρχή του σεβασμού της ιδιωτικής ζωής και την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι, το γεγονός πως τα δεδομένα συλλέγονται και πιθανώς χρησιμοποιούνται εν αγνοία του χρήστη, προφανώς προκαλούν καταπάτησης της προσωπικής τους ζωής και δημιουργούν την αίσθηση ότι βρίσκονται συνεχώς υπό παρακολούθηση.
Επίσης, η απόφαση συμπεραίνει ότι τα δεδομένα που συλλέγονται «δίνουν ακριβείς πληροφορίες για την ιδιωτική ζωή των ατόμων, όπως συνήθειες της καθημερινότητάς τους, στοιχεία μόνιμης ή προσωρινής κατοικίας, τις καθημερινές μετακινήσεις, δραστηριότητες, κοινωνικές σχέσεις και ενδιαφέροντα».
Η επίμαχη νομοθεσία επεβλήθη το 2006 (Ευρωπαϊκή Οδηγία περί Διατήρησης Δεδομένων) και αποτελούσε μια προσπάθεια εμπλουτισμού του νομικού οπλοστασίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε Μαδρίτη και Λονδίνο. Επιπλέον, η σχετική νομοθεσία επιχειρούσε να εναρμονίσει τις αντίστοιχες νομοθεσίες των κρατών-μελών.
Η λογική εφαρμογής της συγκεκριμένης νομοθεσίας ήταν η συγκέντρωση δεδομένων, τα οποία θα ήταν διαθέσιμα στις υπηρεσίες ασφαλείας των κρατών-μελών, ώστε να επιτυγχάνεται έγκαιρη πληροφόρηση και αποτροπή πιθανών τρομοκρατικών ενεργειών.
Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι Financial Times, οι αποκαλύψεις του Edward Snowden για τις πρακτικές συλλογής δεδομένων των αμερικανικών και βρετανικών υπηρεσιών, οδήγησε σε αναθεώρηση της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σχετική νομοθεσία δεν υπάρχει ούτε στις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο εκεί οι εταιρείες διατηρούν αρχείο με δεδομένα των χρηστών. Τα δεδομένα αυτά χρησιμοποιούνται για την πίστωση των πελατών ή για άλλες ενέργειες προώθησης υπηρεσιών. Από αυτή την δεξαμενή δεδομένων μπορεί να αντλήσει στοιχεία η NSA, ζητώντας την πρόσβαση σε αυτά.

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου