Σελίδες

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Συνάντηση Περιφερειαρχών με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Ι. Μιχελάκη & τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσ. κ. Λ. Γρηγοράκο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
Τη δέσμευση ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες, ώστε να αρθούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και να διευκολυνθούν στο αναπτυξιακό τους έργο οι 13 Περιφέρειες, ανέλαβε η νέα ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών κατά τη σημερινή δίωρη συνάντηση εφ΄όλης της ύλης με τους Περιφερειάρχες.
 Ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Ιωάννης Μιχελάκης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος ζήτησαν να έχουν μια πλήρη ενημέρωση για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Περιφέρειες αναγνωρίζοντας ότι το ζητούμενο της ανάπτυξης θα προέλθει μόνο - όπως ανέφεραν - εάν οι Περιφέρειες ενδυναμωθούν με όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να επιτελέσουν το έργο τους.
Οι Περιφερειάρχες που πήραν το λόγο, ανέφεραν ότι παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια της γραφειοκρατίας, οι Περιφέρειες κατάφεραν στον ενάμιση χρόνο που διαχειρίζονται το ΕΣΠΑ να αυξήσουν την απορροφητικότητα κατακόρυφα, επιτυγχάνοντας τους στόχους που είχαν τεθεί, κάτι που αναγνωρίζεται πλέον και από τους ευρωπαίους εταίρους.
Κατέστησαν σαφές ότι είναι υπέρ της αξιολόγησης των δομών του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης με κριτήριο τις αρμοδιότητες και την αναπτυξιακή διάσταση της λειτουργίας των Περιφερειών, αλλά εντελώς αντίθετοι σε οριζόντιες απολύσεις. Αναφερόμενοι στις Περιφέρειες τόνισαν στην ηγεσία του Υπουργείου ότι λειτουργούν υποστελεχωμένες και τάχθηκαν υπέρ της ενίσχυσής τους με προσωπικό, μέσω της κινητικότητας, στο δημόσιο τομέα κυρίως από υπηρεσίες όπως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Αυτό, διότι οι Περιφέρεις έχουν ήδη υποστεί σημαντικότατες περικοπές τόσο στο προσωπικό όσο και στον αριθμό των υπηρεσιών τους, με τα νέα οργανογράμματα που υιοθετήθηκαν μόλις το 2011.
Οι Περιφερειάρχες επανέλαβαν και στη σημερινή ηγεσία τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούνται στην καθημερινότητα των πολιτών εξαιτίας τηςμείωσης κατά 136 εκατομμύρια ευρώ των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων για το τρέχον έτος, αφού οι Περιφέρειες δεν έχουν τη δυνατότητα υλοποίησης των αναγκαίων δράσεων. 
Αμέσως μετά την συνάντηση ο Πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε. και ΠεριφερειάρχηςΑττικής κ. Ιωάννης Σγουρός δήλωσε: «Πρώτα απ' όλα θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Υπουργό κ. Μιχελάκη και τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Γρηγοράκο για τη άμεση συνάντηση που είχαμε σήμερα ύστερα από αίτημα δικό μας. Το αίτημα το δικό μας είναι ένα και μοναδικό: Να μας λύσουν τα χέρια. Βεβαίως αναπτυξιακός ο ρόλος της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, βεβαίως αυτά τα δυόμιση χρόνια έχει προσφέρει πάρα πολλά, βεβαίως έχουν γίνει αδικίες σε βάρος του β' βαθμού αυτοδιοίκησης, οικονομικές και θεσμικές και ζητήσαμε την αποκατάστασή τους. Βεβαίως και συζητήσαμε και τα θέματα των απολύσεων. Εμείς λέμε ναι στην αξιολόγηση των δομών όχι όμως σε τυφλές απολύσεις. Πρέπει να γίνει αξιολόγηση σωστή και δίκαιη σε όλους τους φορείς και στα Υπουργεία και στην Αυτοδιοίκηση, με σωστή κατανομή και να δούμε τι πρέπει να γίνει. 
Από κει και μετά πλέον, ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχει πλήρη εικόνα όλων των θεμάτων που βάλαμε και οι 13 Περιφερειάρχες, ώστε σημείο προς σημείο να αρχίσουμε να τα λύνουμε προτού μας πιάσει ο Σεπτέμβριος. 
Τα αιτήματά μας βασίζονται στη κοινή λογική, δεν έχουν οικονομικό κόστος και από τη πλευρά του Υπουργείου το μόνο που χρειάζεται είναι η πολιτική βούληση. Μόνο έτσι θα αντιμετωπίσουμε το τέρας της γραφειοκρατίας. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, γι΄αυτό και κάναμε έκκληση στη νέα ηγεσία του Υπουργείου να προχωρήσει στις αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις». 
Ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Ιωάννης Μιχελάκης δήλωσε: «Καταρχήν θέλω να ευχαριστήσω τους Περιφερειάρχες που ήρθαν σήμερα εδώ και μας ενημέρωσαν για τα προβλήματα που υπάρχουν. Ουσιαστικά το μεγάλο στοίχημα της χώρας είναι η ανάπτυξη και κακά τα ψέματα η ανάπτυξη πέφτει κυρίως στην Περιφέρεια και στην Αυτοδιοίκηση. Εκεί, λοιπόν, πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους αυτούς να τους δώσουμε τα εργαλεία για να μπορέσουν να πετύχουν και να πιάσουν αυτό το στόχο. Υπάρχουν, επίσης, κάποια θέματα που μας έθεσαν οι Περιφερειάρχες, τα οποία δεν απαιτούν χρήματα για να λυθούν, αλλά απαιτούν να γίνει μια καταγραφή αυτών των θεμάτων που αν τα λύσουμε θα βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε γραφειοκρατικά προβλήματα και στρεβλώσεις που εμποδίζουν τη λειτουργία των Περιφερειών και την ανάπτυξη. Αυτά είχα να πω και θέλω να τους ευχαριστήσω παρά πολύ για τη συνεργασία που είχαμε». 
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος δήλωσε: «Σε ένα δημοκρατικό κράτος, σε ένα κράτος που θέλει να λέγεται εξελιγμένο και ότι παρακολουθεί τις μεταρρυθμίσεις και τον εκσυγχρονισμό, οι Περιφέρειες είναι ότι καλύτερο έχει να επιδείξει το τελευταίο χρονικό διάστημα η Ελλάδα. Εμείς είμαστε μαζί τους, όπως και οι Περιφερειάρχες είναι μαζί μας». 

Πηγή: http://www.enpe.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου