Σελίδες

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Από 1/1/14 όλες οι συμβάσεις του Δημοσίου στο promitheus.gov.gr

Το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.) είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση promitheus.gov.gr μέσα από την οποία περνούν πλέον υποχρεωτικά όλες οι συμβάσεις του Δημοσίου για προμήθεια αγαθών, λήψη υπηρεσιών κλπ αξίας άνω των 1.000 ευρώ.
Παρέχει τη δυνατότητα διεξαγωγής διαγωνισμών, καλύπτοντας ηλεκτρονικά και με χρήση ψηφιακής υπογραφής όλα τα στάδια που προβλέπει η σχετική νομοθεσία, ενώ προσφέρει ακόμη και ηλεκτρονική διαβούλευση κατά την κατάρτιση των προκηρύξεων (σχόλια και παρατηρήσεις υποβάλλονται στον διαδικτυακό τόπο www.promitheus.gov.gr, στο πεδίο «Διαβουλεύσεις»).
O πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης, επισήμανε χαρακτηριστικά ότι: «Η απλούστευση και η διαφάνεια στους δημόσιους διαγωνισμούς αποτελούσε μόνιμο ερωτηματικό για τις μικρομεσαίες, ελληνικές επιχειρήσεις. Η απάντηση φαίνεται επιτέλους να δίνεται με τη εφαρμογή του νέου ηλεκτρονικού Συστήματος. Το Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ. εξασφαλίζει διαύγεια και αξιοπιστία, μείωση της γραφειοκρατίας, ενίσχυση του ανταγωνισμού και ταχύτητα με παράλληλα μεγάλο οικονομικό όφελος για το Δημόσιο και τις επιχειρήσεις».
Επιπλέον, πρότεινε στον γενικό γραμματέα να υλοποιηθεί πρώτα στο Ε.Β.Ε.Π. η εκπαίδευση σε φορείς και προσωπικό των Επιμελητηρίων (τοπικά help desk), προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις και να χρησιμοποιήσουν το Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ. Από 1/1/14 όλοι οι φορείς του Δημοσίου θα καταχωρούν υποχρεωτικά μέσω της διαδικτυακής πύλης του Συστήματος, για κάθε δημόσια σύμβαση, τα στοιχεία που αφορούν: στο πρωτογενές αίτημα, την έγκριση, διακήρυξη, συμβασιοποίηση και τις σχετικές πληρωμές που πραγματοποιούνται για την υλοποίησή της. Οι περισσότεροι επιχειρηματίες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα οφέλη που θα προκύψουν από το Σύστημα, κυρίως με τη μείωση της γραφειοκρατίας, ενώ σημείωσαν πως με την υποβολή των σχολίων τους θα συμβάλουν στη βελτίωσή του.

Πηγή: www.dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου