Σελίδες

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Ελλάδα, η πιο διεφθαρμένη χώρα στην ΕΕ

Τη θλιβερή πρωτιά στη διαφθορά μεταξύ των 27 χωρών-μελών της ΕΕ κατέχει η Ελλάδα, όπως αναφέρει η έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας (Transparency International), η οποία καταρτίζεται με βάση την «αντιλαμβανόμενη διαφθορά» και βγήκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη.
Η χώρα μας «κατάφερε» να ξεπεράσει την μέχρι πρότινος πρωταθλήτρια Βουλγαρία ενώ η Ιταλία (που μαστίζεται επίσης από την κρίση) μας ακολουθεί καταπόδας Η Διεθνής Διαφάνεια καταρτίζει πίνακα με 176 χώρες ανάλογα με το επίπεδο διαφθοράς τους, σε μια κλίμακα που αρχίζει από το 0 για την πολύ μεγάλη διαφθορά και φτάνει ως το 100 για την ελάχιστη διαφθορά.
Τη χρονιά αυτή η Ιταλία και η Ελλάδα βρίσκονται στην 72η και την 94η θέση αντίστοιχα με βαθμολογία 42 και 36 μονάδες αντίστοιχα, υποχωρώντας κατά τρεις και δεκατέσσερις θέσεις από την προηγούμενη κατάταξη, με την Ιταλία να βρίσκεται πλέον στο ίδιο επίπεδο με την Τυνησία και η Ελλάδα με την Κολομβία.
Ανάμεσα στις χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση χρέους, η Ιρλανδία (25η), η Ισπανία (30η) και η Πορτογαλία (33η) συγκεντρώνουν βαθμολογία πάνω από 60 μονάδες. Στον αντίποδα, η Γερμανία και η Γαλλία, που αντιμετωπίζουν σαφώς λιγότερα προβλήματα από την κρίση χρέους, βρίσκονται στην 13η και 22η θέση με περισσότερες από 70 μονάδες. Δανία, Φινλανδία και Νέα Ζηλανδία είναι οι πιο «αδιάφθορες» χώρες με 90 μονάδες. Ιαπωνία και Βρετανία βρίσκονται στην 17η θέση, ενώ οι ΗΠΑ στην 19η. Η Ρωσία από την άλλη, με μόλις 28 μονάδες, βρίσκεται στην 133η θέση και καταγράφεται ως μια από τις χώρες με το μεγαλύτερο επίπεδο διαφθοράς, ωστόσο φέτος έχει βελτιώσει την κατάταξή της, ανεβαίνοντας δέκα θέσεις.
Οι περισσότερες από τις χώρες της «Αραβικής Άνοιξης» έχουν βαθμολογία μικρότερη του 40, ενώ στις τελευταίες θέσεις του πίνακα βρίσκονται Αφγανιστάν, Βόρεια Κορέα και Σομαλία με μόλις οκτώ μονάδες.
Τα δύο τρίτα των 176 χωρών έχουν πάντως βαθμολογία κάτω των 50 βαθμών, γεγονός που όπως τονίζει η οργάνωση, «δείχνει την ανάγκη οι δημόσιοι οργανισμοί να αποκτήσουν μεγαλύτερη διαφάνεια».
«Μετά τη χρονιά αυτή που ο αγώνας κατά της διαφθοράς ενισχύθηκε, περιμένουμε από τις κυβερνήσεις να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στην κατάχρηση εξουσίας» υπογραμμίζει η πρόεδρος της οργάνωσης Ουγκέτ Λαμπέλ.
Για να δείτε όλη τη λίστα πατήστε εδώΠηγή: Εφημερίδα Το Ποντίκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου