Κάθε χρόνο το Νταβός της Ελβετίας επί έξι ημέρες, το μικρό αυτό χιονοδρομικό θέρετρο έχει την τιμή να φιλοξενεί περισσότερους ισχυρούς της πολιτικής και της οικονομίας ανά τετραγωνικό μέτρο από κάθε άλλο μέρος της Γης στο World Economic Forum. Οι συμμετέχοντες στο Φόρουμ ανέρχονται σε 2.000 και πληρώνουν ως και 20.000 δολάρια (περίπου 8 εκατ. δρχ.) για να λάβουν μέρος στις συναντήσεις.
Το 1971 ο Ελβετός καθηγητής της Διοίκησης Επιχειρήσεων Κλάους Σβαμπ προσκάλεσε πρώτη φορά μια μικρή ομάδα Ευρωπαίων επιχειρηματιών για να συζητήσουν τις προκλήσεις που αντιμετώπιζε η ευρωπαϊκή οικονομία στην παγκόσμια αγορά. Σήμερα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ έχει μετατραπεί από ένα μικρό ευρωπαϊκό συνέδριο σε μια τεράστια παγκόσμια επιχείρηση. Στο διάστημα που μεσολάβησε έχει υποδεχθεί το χιλιοστό μέλος του (το Φόρουμ λειτουργεί με μέλη και προσκεκλημένους), έχει διευκολύνει τη σύναψη συμφωνιών (ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Τουργκούτ Οζάλ κατέληξαν σε μια τελικώς ατυχήσασα συμφωνία για τα Ελληνοτουρκικά στο Νταβός το 1988) και έχει αμαυρωθεί από σκάνδαλα (ο κ. Σβαμπ κατηγορήθηκε πέρυσι ότι εκμεταλλεύεται το μη κερδοσκοπικό Φόρουμ για να αυξήσει την προσωπική περιουσία του).
Διαβάζοντας την Ετήσια Έκθεση Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητος που εκδίδει το World Economic Forum, στο τμήμα που αναφέρεται στην Ελλάδα παρατηρούμε ότι :
- Ως προς την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας πάμε συνεχώς προς τα κάτω. Ευρισκόμεθα στην τελευταία θέση κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και στην 91η θέση από τις 148 χώρες που συμμετείχαν στην μελέτη –κάτω από την αφρικανική Ναμίμπια και πάνω από το Τρινιντάτ-Τομπάγκο της Καραϊβικής.
- Ως προς το μακροοικονομικό περιβάλλον από τις 148 χώρες καταλαμβάνουμε την προτελευταία 147η θέση παγκοσμίως.
- Ως προς τους Δημόσιους Θεσμούς (αποδοτικότητα Δημοσίου, διαφθορά, υπερβάλλουσα παρεμβατικότητα) κατέχουμε την 102η θέση ,
- Ως προς την κεφαλαιαγορά μας κατέχουμε την 138η θέση.
- Ως προς την αγορά εργασίας που δεν είναι αποδοτική κατέχουμε την 127η θέση παγκοσμίως, εμποδίζοντας την έξοδο μας από την κρίση,
- Ως προς την παροχή κινήτρων για εργασία κατέχουμε την 137η θέση.
- Ως προς την σπάταλη χρήση κρατικών δαπανών κατέχουμε την 140η θέση,
- Ως προς το βάρος που επιρρίπτουν στην οικονομία οι κρατικές ρυθμίσεις κατέχουμε την 144η θέση παγκοσμίως.
- Ως προς την αποτελεσματικότητα του δικαστικού μας συστήματος καταλαμβάνουμε την 138η θέση,
- Ως προς το επενδυτικό περιβάλλον της χώρας κατέχουμε την 142η θέση.
- Επιπλέον, με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η χώρα μας είναι η τελευταία στην ΕΕ σε δαπάνες για επιστημονική έρευνα και ανάπτυξη και έχει τον χαμηλότερο δείκτη καινοτομίας στην Ευρώπη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου