Σελίδες

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Τα ταμεία μέσα σε τρία χρόνια έχασαν 40% των εσόδων

Τεράστια υποχώρηση εσόδων της τάξης του 40% κατέγραψαν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Ανεξάρτητη Αναλογιστική Αρχή, προκύπτουν απώλειες που φτάνουν τα 11,5 δισ. ευρώ την τριετία 2010 – 2013.
Αυτό σημαίνει ότι από τα 22 δισ. ευρώ έσοδα που είχαν εισρεύσει στα ασφαλιστικά ταμεία το 2010, φτάσαμε τρία χρόνια μετά να εισπραχθούν μόλις 11,5 δισ. ευρώ. Η πολύ μεγάλη μείωση εσόδων, οφείλεται αφενός στην τεράστια αύξηση της ανεργίας, με συνέπεια περίπου 800.000 πολίτες να χάσουν τις δουλειές τους και να μην καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές και αφετέρου στη μείωση των μισθών τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα, που έφτασε σε πολλές περιπτώσεις να υπερβεί το 50%.
Σε όλα τα παραπάνω προστέθηκε η διαρκώς αυξανόμενη ανασφάλιστη εργασία, αλλά και το πρόβλημα με τους ελεύθερους επαγγελματίες, που αδυνατούν να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές και έτσι δημιουργείται το «μωσαϊκό» της απώλειας εσόδων για τα ταμεία. Το συγκεκριμένο στοιχείο πρόκειται να αξιοποιηθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή στο πλαίσιο των μελετών που ετοιμάζονται για να δείξουν τη βιωσιμότητα ή όχι του ασφαλιστικού συστήματος για τα επόμενα έτη.

Πηγή: www.dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου