Σελίδες

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Έξοδος από τα 53 και με κέρδος

Χειροπιαστά οφέλη κρύβει η έξοδος με μειωμένη σύνταξη σε πολλές περιπτώσεις. Τα οφέλη αυτά είναι συνάρτηση της ηλικίας εξόδου που μπορούν να επιλέξουν οι ασφαλισμένοι, του ορίου ηλικίας για πλήρη σύνταξη και του ποσοστού μείωσης της σύνταξης που θα πάρουν.
Για 6 κατηγορίες ασφαλισμένων σε ΙΚΑ, Δημόσιο και Ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών υπάρχουν ευνοϊκές διατάξεις ως προς την έξοδο με μειωμένη σύνταξη και η ποινή μείωσης υπολογίζεται μόνο για 2 αντί για 5 έτη που ισχύει για άλλες περιπτώσεις. Πάνω από 500.000 ασφαλισμένοι μπορούν να εκμεταλλευτούν την ευνοϊκή αυτή διάταξη κατοχυρώνοντας το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα, δηλαδή εξασφαλίζοντας τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης ως το 2012 έτσι ώστε να συνταξιοδοτηθούν με χαμηλό όριο ηλικίας και αν πρόκειται για μειωμένη σύνταξη να την πάρουν με ποινή 6% ή 18% και όχι 30%.

Πότε και ποιους συμφέρει η μειωμένη φέτος
Η πρόωρη σύνταξη, όπως συνηθίζεται να λέγεται η έξοδος με χαμηλότερο όριο ηλικίας από αυτό που ισχύει για την πλήρη σύνταξη, έχει κι άλλο ένα όφελος. Όταν το ποσό είναι μικρό, για παράδειγμα αν είναι κάτω από 1.000 ευρώ, τότε δεν έχει και καμία από τις περικοπές που επιβλήθηκαν με το Μνημόνιο. Αν η μειωμένη σύνταξη βγάζει ποσό πάνω από 1.000 ευρώ, τότε και πάλι υπό προϋποθέσεις συμφέρει η πρόωρη σύνταξη παρά στα 67 κι αυτό γιατί όσο μεγαλύτερη είναι η σύνταξη τόσο περισσότερο είναι το τμήμα που κόβεται λόγω περικοπών του Μνημονίου.


Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου