Σελίδες

Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Στην Ελλάδα το χειρότερο επιχειρηματικό περιβάλλον της Ευρώπης

Στον...πάτο της λίστας ανταγωνιστικότητας παραμένει η Ελλάδα, μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ, παρά την επίπονη προσπάθεια προσαρμογής της.
Τι αποκαλύπτει η τελευταία, διετής έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Την 26η θέση στη συνολική κατάταξη των 28 χωρών μελών, καταλαμβάνει η Ελλάδα, ξεπερνώντας μόνο τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία στη λίστα με τις ανταγωνιστικότερες χώρες.
Μάλιστα σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής δραστηριότητας και των παραγόντων που την επηρεάζουν, παίρνει χαμηλή βαθμολογία με το επιχειρηματικό περιβάλλον να καταγράφεται ως το χειρότερο σε ολόκληρη την ΕΕ.
Η έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ μετράει τις επιδόσεις των χωρών ως προς επτά πυλώνες βάσει μιας κλίμακας από το 1 έως το 7, με το 7 να αντιπροσωπεύει το "άριστα".


Αναλυτικότερα, η κατάταξη της χώρας έχει ως εξής:
28η ως προς το επιχειρηματικό περιβάλλον, κυρίως λόγω της δυσκολίας πρόσβασης στη χρηματοδότηση και της απουσίας ανταγωνισμού
26η ως προς την ψηφιακή ατζέντα, κυρίως λόγω της χαμηλής ανάπτυξης και της απουσίας κυβερνητικής στρατηγικής για τις τεχνολογίες πληροφορικής.
23η ως προς την καινοτομία δαπανώντας μόλις το 0,3% του ΑΕΠ για έρευνα και ανάπτυξη, όταν οι χώρες της Β. Ευρώπης δαπανούν πάνω από 4% του ΑΕΠ τους.
23η ως προς την εκπαίδευση και την κατάρτιση, λόγω της χαμηλής ποιότητας του εκπαιδευτικού συστήματος. Πάντως, η χώρα κατατάσσεται δεύτερη ως προς τον αριθμό των επιστημόνων και των μηχανικών και 5η ως προς τον αριθμό όσων λαμβάνουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση.
26η ως προς την αγορά εργασίας και απασχόλησης, λόγω κυρίως της πολύ υψηλής ανεργίας των γυναικών και των νέων
25η ως προς την κοινωνική ενσωμάτωση, εξαιτίας της αναποτελεσματικότητας του κράτους να καταπολεμήσει τη φτώχεια.
21η ως προς την περιβαλλοντική βιωσιμότητα

Δείτε αναλυτικά όλη την έκθεση εδώ

Πηγή:www.reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου