Σελίδες

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Συνταγματικό το κόψιμο του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων

Συνταγματική και με τη «βούλα» του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι η περικοπή του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων όπως έκρινε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών η Ολομέλεια του Δικαστηρίου.
Η απόφαση -που αναμένεται να δημοσιευθεί μέχρι το τέλος του χρόνου- ελήφθη με τη διαδικασία της πρότυπης (πιλοτικής) δίκης, γεγονός που σημαίνει πως την ίδια τύχη θα έχουν οι προσφυγές όλων των συνταξιούχων του δημοσίου που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια για το «κουτσουρεμένο» εφάπαξ.
Πληροφορίες αναφέρουν πως αυτή η απόφαση θα τύχει ευρύτερης εφαρμογής γενικά για τα εφάπαξ υπαλλήλων όλων των κατηγοριών τα οποία θα έχουν πλέον, σύμφωνα με τη μνημονιακή υποχρέωση, καθαρά ανταποδοτικό χαρακτήρα.
Το ΣτΕ δέχθηκε κατά πλειοψηφία ότι με τις νομοθετικές ρυθμίσεις για την μείωση του εφάπαξ δεν παραβιάστηκαν οι συνταγματικές διατάξεις που αφορούν την ισότητα, την αναλογικότητα, την κοινωνική ασφάλιση, την προστατευόμενη εμπιστοσύνη του διοικούμενου προς την Πολιτεία. Η προσφυγή.
Το δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να απορριφθεί αίτηση ακύρωσης που είχε υποβάλει μία συνταξιούχος εκπαιδευτικός κατά της απόφασης του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων, με την οποία της είχε χορηγηθεί μειωμένο εφάπαξ με βάση τις νομοθετικές περικοπές που έγιναν μετά την συνταξιοδότηση της και ενόσω περίμενε την καταβολή του εφάπαξ.
Στο Δικαστήριο είχε προσφύγει κατά του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων συνταξιούχος εκπαιδευτικός (με 28 χρόνια και 8 μήνες ασφάλιση) η οποία με καθυστέρηση δύο και πλέον ετών έλαβε μειωμένο εφάπαξ (31.2677 ευρώ). Ζητεί επίσης να της καταβληθεί το ποσό των 5.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση.
Η υπάλληλος χαρακτήριζε αντισυνταγματική την περικοπή, καθώς πρόκειται για άδικη οικονομική επιβάρυνση της ευπαθούς πληθυσμιακής κατηγορίας των συνταξιούχων. Το Ταμείο, όσο και ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου, τόνισαν ότι η περικοπή του εφάπαξ είναι συνταγματικά ανεκτή.

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου