Υπάρχουν αυτοί που πιστεύουν στους «θεσμούς» (κυβέρνηση, εκλογές, χρήμα), υπάρχουμε και εμείς που δεν πιστεύουμε. Επομένως είναι αναγκαίο, οι πρώτοι να αναλογισθούν κάτι απλό, μα βασικό:
Υπακούοντας και στηρίζοντας τους «θεσμούς», έχουν μια κυβέρνηση που εργάζεται προς όφελος των κοινών;
Έχουν πρόσβαση στα αυτονόητα της ζωής και της ευημερούσας κοινωνίας;
Νοιώθουν πως αυτά τα αγαθά που ονομάζονται διατροφή, μάθηση, υγεία, είναι κοινά; [οmnia sunt communia]
Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν, ας δούμε πώς -με τις υπάρχουσες συνθήκες- θα έπρεπε να ενεργούσαν οι κυβερνήσεις (αν, άμα και εφ’ όσον ήταν αμερόληπτες και όχι υποταγμένες σε οικονομικά συμφέροντα).
Ενώ η πολιτική της κυβέρνησης συνήθως συντάσσεται με την ιδιόκτητη γνώση στον δημόσιο τομέα, θα μπορούσε να ενθαρρύνει την ανάπτυξη του open source και των Κοινών. Η κυβέρνηση, αφήνει ανεκμετάλλευτη μια τεράστια ευκαιρία που θα μπορούσε να την αξιοποιήσει ως σύμμαχο, υποστηρικτή και θεματοφύλακα των Κοινών. Δεν θα χρειαζόταν τίποτε περισσότερο από το να ρίξει μια ματιά (θα έλεγα και να συμμετάσχει, μα μπαααα….) στο P2P Foundation, στο OpenSource.com, στο Open Mind (Ανοιχτό Μυαλό) και στο Open Source Initiative (Πρωτοβουλία Ανοιχτού Κώδικα).
1. Εκπαίδευση
Η κυβέρνηση θα πρέπει να επενδύσει στην εκπαίδευση (συμπεριλαμβανομένων των φοιτητών της Νομικής) και στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τις νόμιμες επιλογές της Ανοιχτής Γνώσης, έτσι ώστε να προστατεύσει τα Ανοιχτά Κοινά.
2. Έρευναv
Οι έρευνες που γίνονται με δημόσια χρηματοδότηση θα πρέπει να είναι δωρεάν / Free/Libre/Open Source (FLOS). Οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να μαθαίνουν από τις τεχνολογίες στις οποίες οι κυβερνήσεις τους επενδύουν τα χρήματά τους (πάρτε παράδειγμα τις έρευνες σε δημόσιο πανεπιστήμιο). Αυτό περιλαμβάνει Ανοιχτά σχέδια που επιτρέπουν την παραγωγή του Ελεύθερου και Ανοιχτού hardware.
3. Προμήθειες
Οι αγορές της κυβέρνησης, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και οι άλλοι αποδέκτες της κρατικής χρηματοδότησης θα πρέπει κατά προτίμηση να επενδύουν σε ανοιχτά μηχανήματα, software και hardware (λογισμικού και υλικού). Επί παραδείγματι, να χρησιμοποιούν ανοιχτό επιστημονικό hardware στα εργαστήρια, έτσι ώστε να εξοικονομούνται ένα σωρό χρήματα. Γιατί τα χρήματα αυτά ΔΕΝ είναι δικά της, είναι των μαθητών, των γονιών τους και του κοινού εν γένει. Δεν έχουν παρά να χρησιμοποιούν μη ιδιοταγή και δωρεάν προϊόντα, όπως το Linux, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια.
4. Πατέντες
Όχι όμως σαν αυτές που γνωρίζουν πολύ καλά και που τους βολεύουν. Να υιοθετήσουν πολιτικές που διατηρούν το καθεστώς ανοιχτού κώδικα των νέων τεχνολογιών σχετικά με τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, ιδίως κατά τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης (π.χ. εκτυπωτές 3D).
5. Δεδομένα
Τα δεδομένα που παράγονται ή ανατίθενται από δημόσιους φορείς, για δημόσια χρήση, (όπως είναι οι έρευνες των κενών ακινήτων, οι κρατικοί προϋπολογισμοί) θα πρέπει να είναι ανοιχτά στο κοινό. Το κοινό έχει δικαίωμα πρόσβασης στα δεδομένα (ΓΕΝΙΚΩΣ)!
6. Συνεργασία
Οι κυβερνήσεις και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα πρέπει να επενδύσουν σε υποδομές, όπως τα hackerspaces, που επιτρέπουν την ανθρώπινη συνεργασία γύρω από την Ανοιχτή Γνώση.
7. Κοινότητες
Η κυβέρνηση πρέπει κατά προτίμηση να επενδύσει στις κοινότητες που δίνουν την δυνατότητα στους δημιουργικούς φορείς να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν σε αστικά και αγροτικά κέντρα. Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να προστατεύει το κοινό από την ιδιωτική κερδοσκοπία η οποία καθιστά την δημιουργική δουλειά -που προσανατολίζεται στα κοινά- πιο δύσκολη, αν όχι αδύνατη. Μπορεί, για παράδειγμα, να δημιουργηθεί καταπίστευμα για τα μη-κερδοσκοπικά κοινοτικά κέντρα.
8. Υγεία
Αυτό όμως στο οποίο επιβάλλεται να επενδύσει η κυβέρνηση είναι στην ανοιχτή ιατρική έρευνα. Έτσι, ακόμα και τα φάρμακα θα είναι διαθέσιμα σε εύλογα επίπεδα τιμών. Εξαιτίας των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για τα φάρμακα, έχουμε θανάτους εκατομμυρίων Αφρικανών κάθε χρόνο˙ και το προαναφερθέν νούμερο έχει να κάνει μόνον με αυτούς που πάσχουν από AIDS. Φανταστείτε πως πολλές φυσικές θεραπείες συνεχίζονται χωρίς να έχουν δοκιμαστεί κλινικά, επειδή δεν μπορούν να… κατοχυρωθούν με πατέντες.
9. Οικονομία
Η κυβέρνηση θα πρέπει να επενδύσει σε συνεργασίες του κοινού και σε εκκολαπτήρια που δημιουργούν μέσα βιοπορισμού, μα και μια ακμάζουσα οικονομία γύρω από την Ανοιχτή Γνώση, το Ανοιχτό λογισμικό και τις Ανοιχτές Μελέτες.
10. Συστημική Αλλαγή
Η κυβέρνηση, ακολουθώντας το παράδειγμα του Εκουαδόρ και του Σχεδίου του Μετάβασης στα Κοινά, πρέπει να ξεκινήσει πολιτικές μετάβασης που θα είναι προσανατολισμένες στον Ανοιχτό Κώδικα και στα Κοινά. Πολιτικές που θα συστηματοποιήσουν την μετάβαση προς μια κοινωνία και οικονομία η οποία έμβλημά της θα έχει την Ανοιχτή Γνώση.
Πηγή: http://osarena.net/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου