Σελίδες

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Κάθε άνεργος αφαιρεί ετησίως 11.000 ευρώ από το ελληνικό ΑΕΠ

Η ραγδαία αύξηση της ανεργίας στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης (2008-2014) αφαίρεσε από την εγχώρια οικονομία πάνω από 40 δισ. ευρώ, αλλά στέρησε και από το ΑΕΠ των βασικών εμπορικών εταίρων της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση σχεδόν 12 δισ. ευρώ.
Αυτό είναι το βασικό εύρημα έρευνας που διενήργησε η Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του ΕΜΠ, κατ’ ανάθεση της ευρωβουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνας Κούνεβα.
Η ευρωβουλευτής σκοπεύει να παραδώσει τη μελέτη στους ομολόγους της στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και στο κυβερνών κόμμα, προκειμένου να αξιοποιηθεί στην προσπάθεια επανασχεδιασμού των δημόσιων πολιτικών για την απασχόληση.
Σύμφωνα με την έρευνα, κάθε άνεργος αφαιρεί ετησίως 11.000 ευρώ από το ελληνικό ΑΕΠ και 3.158 ευρώ από το ΑΕΠ των Ευρωπαίων εταίρων.
Μερικά από τα βασικά ευρήματα της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε από ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΕΜΠ Αθηνά Μπελεγρή - Ρομπόλη, είναι:
• Η παραμονή στην ανεργία κάθε μισθωτού την περίοδο 2008-2014 προκάλεσε μείωση της παραγωγής της ελληνικής οικονομίας κατά 10.837 ευρώ τον χρόνο.
• Κάθε άνεργος προκαλεί μείωση της ζήτησης για εισαγόμενα καταναλωτικά προϊόντα κατά 1.240 ευρώ τον χρόνο και μείωση της παραγωγής σε τρίτες χώρες (στην Ε.Ε.) κατά 2.263 ευρώ.
• Η παραμονή στην ανεργία ενός πρώην μισθωτού επιδρά επίσης στις εισαγωγές των ενδιάμεσων προϊόντων και υπηρεσιών (πρώτες ύλες κ.λπ.) κατά 896 τον χρόνο, ανεβάζοντας έτσι τη συνολική απώλεια για τους εμπορικούς εταίρους στην Ε.Ε. στα 3.158 ευρώ τον χρόνο ανά άνεργο.
Η κατά κλάδο επίδραση της ανεργίας των πρώην μισθωτών στο σπιράλ της κρίσης στην Ελλάδα αποτυπώνεται, μεταξύ άλλων, στα εξής στοιχεία:
• Οι μεγαλύτερες απώλειες όγκου παραγωγής καταγράφονται στον τριτογενή τομέα της οικονομίας, πράγμα που απεικονίζει και τη διαρθρωτική ιδιαιτερότητα της ελληνικής οικονομίας, με τη διόγκωση του τομέα των υπηρεσιών. Οι απώλειες από την ανεργία των πρώην μισθωτών, μεταξύ 2008 και 2013, υπερτετραπλασιάζονται (από 1,4 δισ. σε 6,1 δισ. ευρώ). Ανάλογες, αλλά σε μικρότερα μεγέθη, είναι οι απώλειες στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα.
• Στους κλάδους με τις μεγαλύτερες απώλειες παραγωγής λόγω της ανεργίας των πρώην μισθωτών προηγούνται η διαχείριση ακίνητης περιουσίας, τα καταλύματα/ υπηρεσίες εστίασης, το χονδρικό εμπόριο, τα τρόφιμα ποτά, το λιανεμπόριο, η φυτική και ζωική παραγωγή.
Στους εμπορικούς εταίρους της χώρας στην Ε.Ε. οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφονται στον δευτερογενή τομέα. Κλαδικά, πλήττονται πιο πολύ τα τρόφιμα - ποτά, ένδυση - δέρμα, φυτική και ζωική παραγωγή, φαρμακευτικά, χημικά και τα οχήματα, ενώ σε επίπεδο χωρών, μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: Εφημερίδα Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου