Σελίδες

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Αρνητικές σκέψεις που πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε

Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με πολλές προκλήσεις και καλούμαστε να ανταποκριθούμε σε πολλές υποχρεώσεις που όπως είναι φυσικό μας προκαλούν άγχος και κούραση. Η πρώτη σκέψη του κάθε ανθρώπου που νιώθει το βάρος των υποχρεώσεων να τον καταβάλει, είναι πως δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα και πως είναι πάνω από τα δυνάμεις του.
Ενώ όμως γνωρίζουμε πολύ καλά πως αυτές οι σκέψεις είναι απλά σκέψεις, μερικές φορές αγνοούμε το γεγονός ότι έχουν τόση δύναμη που μπορούν να μας κρατήσουν από πολλά και σημαντικά πράγματα, όπως για παράδειγμα μια επιτυχημένη καριέρα. Οι αρνητικές σκέψεις είναι αυτές που ορίζουν τις προσδοκίες και τις αντιδράσεις μας και σε τελικό στάδιο, τη στάση μας απέναντι στη ζωή. Όσο αθώα κι αν φαντάζει μια αρνητική σκέψη ή μια ανασφάλεια που μπορεί να έχουμε, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά αν πάρει μεγάλες διαστάσεις. Μήπως κάποιο από τα παρακάτω ακούγεται γνώριμο;

1.Πρέπει να είμαι τέλειος
Ακόμα κι αν η τελειότητα ήταν κάτι που μπορούσε να επιτευχθεί, το να προσπαθεί κάποιος να είναι άψογος δεν είναι καθόλου υγιές. Το να επικεντρώνεσαι αποκλειστικά σε έναν τομέα και να προσπαθείς να φτάσεις στο ανώτατο επίπεδο δεν πρόκειται να σε πάει μπροστά, καθώς αναπόφευκτα θα υστερείς σε άλλα εξίσου σημαντικά θέματα. Εξάλλου πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι τα λάθη είναι στη φύση του ανθρώπου και μερικές φορές είναι ο καλύτερος δάσκαλος.

2.Η ζωή μου είναι πάρα πολύ δύσκολη
Όλοι αντιμετωπίζομε δυσκολίες στη ζωή και σε κανέναν δεν έρχονται όλα όπως τα θέλει. Ο τρόπος όμως που αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις είναι αυτός που θα μας διδάξει και θα μας βοηθήσει να βελτιωθούμε σαν άτομα.

3. Αν αγνοήσω ένα πρόβλημα, απλά θα εξαφανιστεί
Η αναβλητικότητα και οι όμορφες σκέψεις ίσως καταφέρουν να απασχολήσουν το μυαλό μας με κάτι ευχάριστο για ένα διάστημα, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως δε πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα που έχουμε. Ο χρόνος δεν σταματά να κυλάει γι’ αυτό όσο περισσότερο αναβάλεις κάτι, τόσο χειρότερο γίνεται.

4.Είμαι πολύ μικρός ακόμα/ Είμαι πολύ μεγάλος για τέτοια
Ο Μότσαρτ στην ηλικία των 5 ετών συμμετείχε σε διαγωνισμούς πιάνου και βιολιού, ενώ ο Νέλσον Μαντέλα σε ηλικία 74 ετών εκλέχτηκε πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής. Ας κοιτάξουμε την αλήθεια κατάματα, ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς ή πολύ αργά για να κάνεις κάτι σημαντικό στη ζωή σου.

5. Aπλά δεν είναι στη φύση μου να είμαι χαρούμενος
Η σκληρή αλήθεια είναι πως πάντα θα υπάρχουν δυσκολίες, αλλά το πώς θα τις αντιμετωπίσουμε είναι αποκλειστικά δική μας επιλογή. Πρέπει να θυμόμαστε πως η ευτυχία δεν είναι κάτι που αποκτιέται εύκολα αλλά κάτι που επιτυγχάνεται μέσα από τις δικές μας επιλογές και τη στάση ζωής μας.

6. Εγώ δεν κρίνω τους άλλους ανθρώπους
Όλοι κρίνουμε τους άλλους. Είναι στο DNA μας. Ερευνητές έχουν αποδείξει πως χρειαζόμαστε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο για να βγάλουμε ένα συμπέρασμα για τον συνομιλητή μας. Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα, κρίνουμε τον ίδιο μας τον εαυτό για να υπολογίσουμε την αξία μας.

7. Όλα θα πάνε καλά αν ακολουθείς την καρδιά σου
Το να ακολουθείς την καρδιά σου σίγουρα είναι κάτι καλό αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεπερνιούνται τα όρια της λογικής. Η καλύτερη λύση βρίσκεται κάπου στη μέση.

8. Δεν έχω επιλογή
Πάντα έχουμε επιλογή. Είναι πολύ εύκολο να κατηγορήσεις κάποιον άλλον ή και τη μοίρα, αλλά αν απλά μάθουμε να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες των πράξεων μας τότε θα έχουμε κάνει ένα πολύ μεγάλο βήμα στο να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και θα γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας.

9. Η αξία μου καθορίζεται από τη δουλειά μου
Ένας μεμονωμένος παράγοντας δεν επαρκεί για να καθορίσει το ποιόν του χαρακτήρα σου. Το ποιος είσαι πραγματικά φαίνεται μέσα από κάθε σου πράξη και κάθε σου λέξη και είναι κάτι που διαμορφώνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σου. Οι παραπάνω σκέψεις μπορούν να σε πάνε πολύ πίσω στη ζωή σου και το μόνο που θα καταφέρουν είναι να δυσκολέψουν τα πράγματα. Προσπαθήστε να κάνετε έναν διάλογο με τον εαυτό σας και αναλογιστείτε, τι αρνητικές σκέψεις κάνετε εσείς και κατά πόσο επηρεάζουν τις πράξεις σας; Ίσως έχει έρθει η ώρα να επαναπροσδιορίσετε μερικά πράγματα.

Πηγή:http://www.sofokleousin.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου