Σελίδες

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

«Πέθανε» το όνειρο του Δημοσίου για τους νέους

Η κρίση στην Ελλάδα έχει αλλάξει πολλά πράγματα, όπως την επιθυμία πλέον των νέων να ανοίξουν δική τους επιχείρηση παρά να βρουν μια θέση στο Δημόσιο, ενώ το 90% είναι έτοιμο να μετακομίσει σε άλλες πόλεις, ακόμη και στο εξωτερικό, για εξεύρεση εργασίας. Σχεδόν οι μισοί νέοι Ελληνες σε πανελλαδικό επίπεδο (48,3%) δήλωσαν ότι θα ήθελαν στο μέλλον να είναι αυτοαπασχολούμενοι (ελεύθεροι επαγγελματίες ή να έχουν δική τους επιχείρηση).
Το επιχειρηματικό πνεύμα των νέων στην Ελλάδα είναι αρκετά μεγαλύτερο από αυτό άλλων χωρών της Νότιας Ευρώπης, πολύ λίγο πίσω από αυτό των ιταλών νέων. Αυτά προκύπτουν από διαδικτυακή έρευνα του διαγωνισμού Young Business Talents για το επαγγελματικό μέλλον των ελλήνων εφήβων που διεξήχθη ανάμεσα στους μαθητές λυκείων (δείγμα 1.804 μαθητών από όλη την Ελλάδα), καθώς επίσης και στους αντίστοιχους εφήβους σε άλλες τρεις χώρες της Νότιας Ευρώπης: την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία.
Η ίδια έρευνα έδειξε ότι στους υπόλοιπους τομείς απασχόλησης οι έλληνες έφηβοι σε ποσοστό 38,7% θα ήθελαν να είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι ενώ μόνο το 13% δημόσιοι υπάλληλοι. Στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό των προθέσεων για αυτοαπασχόληση ανέρχεται σε 58%, ενώ στην Αθήνα βρίσκεται στο 47%. Οι έλληνες νέοι θέλουν να είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι σε μεγαλύτερο ποσοστό (38,7%) από τις άλλες χώρες.
Στην Ιταλία το ποσοστό αυτό είναι 28%, στην Ισπανία 33% ενώ στην Πορτογαλία μόνο 10% (όπου θέλουν κατά 45% να είναι δημόσιοι υπάλληλοι). Ως προς τον τομέα εργασίας αυτός των ιδιωτικών υπηρεσιών είναι τρεις φορές πιο ελκυστικός για τους έλληνες νέους (60,8% προτίμηση εργασίας) από τη βιομηχανία (21%), ενώ 13,5% προτιμούν τις δημόσιες υπηρεσίες και μόνο 5% επιλέγουν τον πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία, ορυκτά).
Επίσης στην ίδια έρευνα διαπιστώνεται μεγάλος βαθμός προθυμίας ανάμεσα στους έλληνες νέους να αλλάξουν τον τόπο διαμονής τους προκειμένου να εργασθούν: κατά μέσον όρο το 90,3% θα μετακινούνταν. Οι νέοι με τη μεγαλύτερη πρόθεση μετακίνησης για εργασία είναι αυτοί της Κεντρικής Ελλάδας (94%), ακολουθούν του Βορρά (89%) και του Νότου (88%).
Οι πιο ελκυστικές πόλεις για μετακίνηση για εργασία είναι η Θεσσαλονίκη (23%), η Αθήνα (17%) και το Λονδίνο (12%), ενώ δήλωσαν 100 διαφορετικές πόλεις. Ως χώρα για εργασία η Αγγλία (με 23%) είναι η περισσότερο προτιμώμενη από τις 47 χώρες εξωτερικού που δηλώθηκαν και ακολουθούν ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία.
Τέλος, οι έλληνες μαθητές θεωρούν πολύ σημαντικό μέρος της εκπαίδευσής τους αυτό της πρακτικής εξάσκησης ώστε να συμπληρώσουν και να κατανοήσουν τη θεωρία η οποία διδάσκεται στην τάξη και εκτιμούν πάρα πολύ θετικά τη χρήση των επιχειρηματικών προσομοιωτών ως μέσου σε αυτή τη διαδικασία. Το 95,6% δήλωσε ότι είναι απαραίτητο και σημαντικό να εφαρμόσουν στην πράξη τη θεωρία.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου