Σελίδες

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Οργανωτική Εγκύκλιος για την κινητοποίηση της ΔΕΘ 2014

ΠPOΣ:
1.Ομοσπονδίες – Μέλη της A.Δ.E.Δ.Y.
2.Nομαρχιακά Τμήματα A.Δ.E.Δ.Y.

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη στις 6 Σεπτεμβρίου 2014, την ημέρα των εγκαινίων της Δ.Ε.Θ., πρέπει να αποτελέσουν έναν ακόμη σταθμό στο συνεχιζόμενο αγώνα μας για την ανατροπή της πολιτικής της ανεργίας, των απολύσεων, της λιτότητας, των ιδιωτικοποιήσεων, των αλλεπάλληλων μνημονίων, των μεσοπρόθεσμων προγραμμάτων και νόμων που ξηλώνουν τα τελευταία ίχνη κοινωνικών, συλλογικών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Πρέπει να αποτελέσουν το μεγάλο «σταθμό» συνάντησης και κοινού αγώνα των εργαζομένων στο Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα, των ανέργων, των αγροτών, των συνταξιούχων, των νέων και γενικότερα των λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται από την εφαρμοζόμενη, ακραία αντικοινωνική, νεοφιλελεύθερη πολιτική.
Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που επιβάλλονται νέες μειώσεις στα εισοδήματα των εργαζομένων, με την προώθηση νέου μισθολογίου στο Δημόσιο και με την υπερφορολόγηση (Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων – ΕΝΦΙΑ). Η Κυβέρνηση με την πολιτική της διευρύνει την ελαστική και εκ περιτροπής εργασία, την υψηλή ανεργία και προωθεί νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, στις παροχές των ταμείων πρόνοιας και στις κύριες συντάξεις.
Η Κυβέρνηση παράλληλα επιμένει στη συνέχιση των απολύσεων στο Δημόσιο, με 6.500 νέες απολύσεις μέχρι το τέλος του 2014 και με νέες απολύσεις τα επόμενα χρόνια μέσω του συστήματος της «αξιολόγησης», του «επανελέγχου», με διαφορετικά κριτήρια, της μετατροπής των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, με την κατάργηση και την ιδιωτικοποίηση -ιδιαίτερα κοινωνικών- υπηρεσιών.
Η Κυβέρνηση, επίσης, συνεχίζει την πολιτική της καθημερινής πολύμορφης κατασυκοφάντησης της αποστολής και του έργου της Δημόσιας Διοίκησης και των εργαζόμενων σε αυτήν. Παράλληλα προωθεί τα σχέδιά της για αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου στην κατεύθυνση της κατάργησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών στους εργασιακούς χώρους.
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Το τελευταίο διάστημα οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο συσπειρώθηκαν γύρω απ’ τα σωματεία τους, πραγματοποίησαν πρωτόγνωρες σε μαζικότητα γενικές συνελεύσεις και με καθολικό τρόπο αρνήθηκαν να πάρουν μέρος σε οποιαδήποτε διαδικασία υλοποίησης του νόμου για την αξιολόγηση, καταθέτοντας τα φύλλα αξιολόγησης στα σωματεία τους. Η καθολική συμμετοχή στην Απεργία – Αποχή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. οδήγησε στην ακύρωση των χρονοδιαγραμμάτων της Κυβέρνησης και ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο, μέσα από τη συνέχιση αυτών των κινητοποιήσεων, για τη συνολική κατάργηση του νόμου.
Όπως σας είναι ήδη γνωστό, το Γ.Σ. αποφάσισε την προκήρυξη απεργίας – Αποχής από:
-όλες τις διαδικασίες που σχετίζονται με την αξιολόγηση στο Δημόσιο
-όλες τις διαδικασίες επαναπροσδιορισμού με νέα κριτήρια της μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου του Ν. 4250/14.
Όλοι και όλες κατανοούμε την ανάγκη οι κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη να είναι ξεχωριστής δυναμικής και μαζικότητας, ανάλογης της επίθεσης που δεχόμαστε, να είναι ένας ενδιάμεσος «σταθμός», αλλά ταυτόχρονα και νέα αφετηρία για αγώνα με νέα ορμή, νέα ενότητα και νέα δυναμική, για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών.
Απαιτείται λοιπόν, να προετοιμαστούμε έγκαιρα, να οργανώσουμε και να κινητοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις που διαθέτουμε, με κορυφαία στιγμή των παρεμβάσεών μας τη Συγκέντρωση – Συλλαλητήριο, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου 2014, στις 6:00 μ.μ. στο άγαλμα του Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη. Επιδίωξή μας είναι να οργανωθούν ανάλογες συγκεντρώσεις την ίδια ημέρα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας π.χ. Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης κ.τ.λ.
Έπειτα από τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στις 21/08/2014 για τις δράσεις του Συνδικαλιστικού Κινήματος κατά τη διάρκεια πραγματοποίησης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, είναι χρήσιμο, αλλά και απαραίτητο, για το συντονισμό και την ολοκλήρωση του κεντρικού σχεδιασμού, να μας γνωρίσετε το αργότερο έως την 1η Σεπτεμβρίου:
Α. Τον υπεύθυνο που έχει ορίσει η Οργάνωσή σας για την προετοιμασία της κινητοποίησης για τη Δ.Ε.Θ.
Β. Το πρόγραμμα πρωτοβουλιών που θα διαμορφωθεί από κάθε Ομοσπονδία και τα Νομαρχιακά Τμήματα (κυρίως Μακεδονίας-Θράκης-Ηπείρου και Θεσσαλίας), σχετικά με την πραγματοποίηση γενικών συνελεύσεων και συσκέψεων με πρωτοβάθμια Σωματεία, καθώς και άλλες κινήσεις και μορφές υποστήριξης και ενίσχυσης των κεντρικών μορφών δράσης. Σε αυτές τις Γ.Σ. και συσκέψεις θα παρευρεθούν και μέλη της Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. μετά από συνεννόηση με τα Ν.Τ. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
Γ. Τις ενέργειες και το σχεδιασμό κάθε Νομαρχιακού Τμήματος για μαζική μετακίνηση εργαζομένων, προς τη Θεσσαλονίκη, από την υπόλοιπη χώρα και κυρίως από τις περιοχές Μακεδονίας-Θράκης- Θεσσαλίας και Ηπείρου, για συμμετοχή στη Συγκέντρωση – Συλλαλητήριο, προκειμένου έγκαιρα η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. να συμβάλει και να υποστηρίξει το σχεδιασμό κάθε Νομαρχιακού Τμήματός της.
Δ. Το Γ.Σ. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αποφάσισε να πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Ε.Δ.Ο.Θ. ευρεία σύσκεψη με συμμετοχή των μελών των Δ.Σ. των Πρωτοβάθμιων Σωματείων της Θεσσαλονίκης και των Γραμματειών των Νομαρχιακών Τμημάτων της Κεντρικής Μακεδονίας την Παρασκευή, 5 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρα 7:00μμ, στην αίθουσα συσκέψεων της Ε.Δ.Ο.Θ.
Ε. Τέλος, η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αποφάσισε να δώσει συνέντευξη τύπου την Παρασκευή, 5 Σεπτεμβρίου 2014, στις 12:30μμ στα Γραφεία της Ε.Δ.Ο.Θ. (Προξένου Κορομηλά 51) με θέματα:
1. Αξιολόγηση – Απολύσεις στο Δημόσιο.
2. Η κατάσταση των εργαζομένων στο Δημόσιο σήμερα (μείωση του αριθμού των Δημοσίων Υπαλλήλων, μειώσεις μισθών, νέο μισθολόγιο κ.ά.) .
3. Επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής στην Υγεία, στην Παιδεία και στις Κοινωνικές Υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης .
Τέλος επισημαίνεται ότι, επειδή η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. σε συνεργασία με την Ε.Δ.Ο.Θ. –αλλά και το Συνδικαλιστικό Κίνημα του Ιδιωτικού Τομέα- αναπτύσσει το κεντρικό πρόγραμμα παρεμβάσεων, προβολής κινητοποίησης των Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή προ και κατά την πραγματοποίηση των εγκαινίων της Δ.Ε.Θ., η έγκαιρη ενημέρωσή μας για το δικό σας επιμέρους σχεδιασμό, θα ενισχύσει και θα δυναμώσει τις κοινές μας δράσεις.
Συνεχίζουμε
Ο «σταθμός» της φετινής Δ.Ε.Θ. πρέπει να δώσει
Νέα Ορμή, Νέα Ενότητα, Νέα Δυναμική
Για την πραγματοποίηση των άμεσων, αλλά και των μακροπρόθεσμων στόχων μας

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....

Πώς πρέπει να συνάπτουν δήμοι και περιφέρειες δημόσιες συμβάσεις (οδηγία)

Την εγκύκλιο για τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων εξέδωσε η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων.
Με την εν λόγω εγκύκλιο δίνονται κατευθυντήριες οδηγίες προς τους αρμόδιους δημόσιους φορείς και τις αναθέτουσες αρχές, σχετικά με ζητήματα δημοσίων συμβάσεων που αφορούν ιδίως στην ερμηνεία της σχετικής νομοθεσίας, προκειμένου να γίνεται ορθή χρήση των συμφωνιών- πλαίσιο κατά τη διαδικασία ανάθεσης και σύναψης δημοσίων συμβάσεων.
Δείτε αναλυτικά την εγκύκλιο εδώ.

Πηγή: http://www.aftodioikisi.gr/ Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....

ΟΣΥΑΠΕ: Συμμετέχουμε στην απεργία - "αποχή" που κήρυξε η Α.Δ.Ε.Δ.Υ

Η Ομοσπονδία μας συμμετέχει δυναμικά στην απεργία - "αποχή" που κήρυξε το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και καλεί τους εργαζόμενους στις Περιφέρειες της Χώρας, να απέχουν:
(α) από την έκδοση αποφάσεων επιμερισμού των ποσοστώσεων του άρθρου 7 παρ.5 του π.δ. 318/1992.
(β) από τη σύνταξη και υποβολή εκθέσεων αυτοαξιολόγησης.
(γ) Από τη σύνταξη και υποβολή εισηγήσεων αξιολόγησης (άρθρο 14 του π.δ. 318/1992).
(δ) από τη σύνταξη και υποβολή εκθέσεων αξιολόγησης (άρθρο 14 του π.δ. 318/1992).
(ε) από τη συμμετοχή σε Ειδικές Επιτροπές Αξιολόγησης σε κάθε Υπουργείο (άρθρο 24 του π.δ. 318/1992).
(στ) οποιαδήποτε άλλη ενέργεια, που συνάπτεται με τη διαδικασία αυτή, όπως παροχή στοιχείων από τις Διευθύνσεις Διοικητικού/Προσωπικού κλπ. Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....

Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Τι αλλάζει στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων –Νέα εγκύκλιος

Τις αλλαγές που επέρχονται στη διαδικασία της αξιολόγησης αναφέρει νεότερη εγκύκλιος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης η οποία εκδόθηκε σήμερα. Το υπουργείο με τις σχετικές επισημάνσεις επιχειρεί να καθησυχάσει τους δημοσίους υπαλλήλους ότι δε διατρέχουν κίνδυνο απόλυσης λόγω αρνητικής αξιολόγησης. Μεταξύ άλλων στην εγκύκλιο τονίζεται ότι η αξιολόγηση του έτους 2013 δεν λαμβάνεται υπόψη κατά την αποτίμηση των προσόντων των υπαλλήλων για τη θέση τους σε διαθεσιμότητα και κινητικότητα κατά τις διατάξεις των άρθρων 90 και 91 του ν. 4172/2014 και δεν επιφέρει οποιαδήποτε δυσμενή έννομη συνέπεια, υπηρεσιακού ή μισθολογικού χαρακτήρα, για τον αξιολογούμενο. Επίσης το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο αξιολόγησης είναι μεταβατικού χαρακτήρα και ισχύει αποκλειστικά για το έτος αξιολόγησης 2013. Περαιτέρω, προβλέπεται ότι εφόσον η αξιολόγηση του επόμενου έτους κατά το πάγιο σύστημα που θα ισχύσει είναι καλύτερη της αξιολόγησης έτους 2013 με το μεταβατικό σύστημα αξιολόγησης, η καλύτερη αξιολόγηση του έτους 2014 ισχύει και για το έτος 2013. Η δυσμενέστερη αξιολόγηση του έτους 2013 στην περίπτωση αυτή αφαιρείται από το προσωπικό μητρώο του υπαλλήλου.

Προθεσμίες
Στην εγκύκλιο προβλέπονται και νέες προθεσμίες: Συγκεκριμένα:
- Έως την 1η/9/2014: έκδοση απόφασης επιμερισμού ανά κλίμακα βαθμολόγησης
- Έως την 16η/09/2014: συμπλήρωση και υποβολή της αυτοαξιολόγησης
- Έως την 1η/10/2014: Συμπλήρωση και υποβολή της εισήγησης, όπου απαιτείται.
- Έως 31/10/2014: Καταληκτική ημερομηνία συμπλήρωσης της αξιολόγησης από τους κατά το νόμο αξιολογητές.
Για την παρακολούθηση της διαδικασίας αξιολόγησης συγκροτείται Ειδική Επιτροπή Αξιολόγηση με διετή θητεία.
Αναλυτικά η εγκύκλιος
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για υποχρεωτικές μετακινήσεις υπαλλήλων Ο.Τ.Α.

Η Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, μιλώντας, στη ΝΕΡΙΤ και απαντώντας στο εάν θα συνεχιστούν οι απολύσεις στο Δημόσιο, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 15.000 απολύσεων το 2014 και οι 5.000, περίπου, εναπομείνασες, μέχρι το τέλος του χρόνου δήλωσε ότι :
«Η Πολιτεία έχει θεσπίσει το θεσμό των υποχρεωτικών μετακινήσεων, προκειμένου να καλύψει ανάγκες. Θυμίζω την υποχρεωτική μετακίνηση, στο παρελθόν, 8.000 εκπαιδευτικών, προκειμένου να καλυφθούν συγκεκριμένα κενά και ανάγκες της Εκπαίδευσης» επεσήμανε η κα. Χριστοφιλοπούλου, απαντώντας στην ερώτηση, τι θα πράξει η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο, αυτό των Εσωτερικών, στην περίπτωση, που δεν "προχωρήσει" το μέτρο της «εθελοντικής ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας» στους Δήμους, αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο - αν όχι προαναγγέλλοντας - πως οι ζητούμενες εσωτερικές μετακινήσεις από Δήμο σε Δήμο, από εθελούσιες θα γίνουν υποχρεωτικές, προκειμένου να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος.
Επί του θέματος, η Υφυπουργός επανέλαβε για ακόμη μία φορά, πως το μέτρο της «εθελοντικής ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας» δε συνδέεται με το πρόγραμμα της "διαθεσιμότητας" «και πολύ περισσότερο με απολύσεις» όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Πηγή: ΝΕΡΙΤ
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....

Αλλαγές για περισσότερη διαφάνεια στα διπλώματα οδήγησης

Μηχανογραφικό Σύστημα Καταγραφής Αποτελεσμάτων των δοκιμασιών, των προσόντων και της συμπεριφοράς των υποψηφίων οδηγών, εξεταστών και εκπαιδευτών δημιουργείται στο υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων με απόφαση του υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλη Παπαδόπουλου, η οποία υπεγράφη, με σκοπό την εξασφάλιση της διαφάνειας κατά τη διαδικασία χορήγησης διπλωμάτων οδήγησης.
Στόχος του υπουργείου είναι να εξασφαλισθεί η ποιότητα, η αποδοτικότητα και η διαφάνεια όλων των παραγόντων που συμμετέχουν στις δοκιμασίες αυτές, κάτι που επιτυγχάνεται με το σύστημα αυτό. Όλοι οι εξεταστές της χώρας υποχρεούνται πλέον καθημερινά να καταγράφουν στοιχεία όπως συνολικό αριθμό εξεταζόμενων υποψηφίων οδηγών, συνολικό αριθμό επιτυχόντων, ποσοστό επιτυχίας ανά κατηγορία οχήματος ανά φύλο και κατηγορία ηλικιών εξεταζόμενων υποψηφίων, συνολικό αριθμό και ποσοστό σημείων απόρριψης αποτυχόντων, συνολικό αριθμό εξεταζόμενων ανά εξεταστή και εκπαιδευτή, ποσοστό επιτυχίας και αποτυχίας ανά εκπαιδευτή και εξεταστή κλπ.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλη Παπαδόπουλο «το μέτρο αυτό είναι το πρώτο βήμα σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων στο θέμα της εξέτασης υποψηφίων οδηγών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Είναι χρήσιμες τελικά οι ετήσιες αξιολογήσεις υπαλλήλων;

Είναι γεγονός πως δεν υπάρχει τίποτα που να αγχώνει περισσότερο έναν υπάλληλο από την αίσθηση ότι δεν ελέγχει την επαγγελματική του πορεία μέσα στην εταιρεία και πως το μέλλον του εξαρτάται εξ ολοκλήρου από κάποιον άλλο.
Προκείμενου κάποιος να πετύχει τους στόχους του πρέπει να είναι καθημερινά «βράχος» στο χώρο εργασίας στον οποίο κινείται, γνωρίζοντας πως έχει τον απόλυτο έλεγχο για να βελτιώσει την επίδοσή του, ανεξάρτητα με το πόσο κακά λειτουργεί το σύστημα γύρω του.
Ας δούμε κάποια παραδείγματα από έρευνες που έγιναν στην Αμερική και στο Ηνωμένο Βασίλειο, για να εξηγήσω καλύτερα τι εννοώ.
Πάρα πολλοί senior managers, θεωρούν άσκοπες τις αξιολογήσεις και δεν καταλαβαίνουν γιατί ο κόσμος αγχώνεται γύρω από αυτές, από την στιγμή που δε σημαίνουν απολύτως τίποτα, αφού δεν αντικατοπτρίζουν την καθημερινή πραγματικότητα του καθένα.
Οι manager αυτοί έχουν αρκετά χρόνια εμπειρία, οπότε κατανοούν πως η αξιολόγηση είναι μια επίπονη, χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία, που στο τέλος, εκφέρει λίγες, έως μηδαμινές, αλλαγές ως προς την επίδοση του προσωπικού.
Προφανώς όλα αυτά δεν είναι νέα, αφού ήδη από το 1965 κάποιες στατιστικές αναλύσεις που έγιναν από το Harvard business review, έδειξαν πως οι αξιολογήσεις δεν λειτουργούν θετικά για κανέναν. Παρόλα αυτά πάνω από το 93% των εταιρειών ακόμα τις διεξάγουν ετησίως.
Πρόσφατα, μια έρευνα με 3.000 υπαλλήλους σε αμερικάνικες εταιρείες έδειξε πως το 98% του προσωπικού θεωρεί ανούσιες τις αξιολογήσεις, εκ των οποίων το ένα τέταρτο ήταν υπάλληλοι του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού. Το ίδιο έδειξε μια αντίστοιχη έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι ερωτώντες θεωρούν τις αξιολογήσεις μια άσκηση κατά την οποία επιλέγεις κουτάκια.
Ο λόγος που, ακόμα και σήμερα, οι εταιρείες συνεχίζουν να κάνουν τις αξιολογήσεις, είναι η λανθασμένη νοοτροπία, ότι, οι υπάλληλοι πρέπει να ελέγχονται, οπότε οποιοσδήποτε υπάρχον τρόπος επιτρέπει να έχουν ένα «μπαμπούλα» πάνω από το κεφάλι τους, αρκεί, παρόλο που δεν συμβάλλουν όλοι με τον ίδιο τρόπο στην επιχείρηση και στα κέρδη.
Η ερώτηση είναι πώς μπορεί μια αξιολόγηση να γίνει χρήσιμη και για την εταιρεία και για τους υπαλλήλους;
Η εμμονή να γίνονται κάθε έτος είναι λανθασμένη. Η αξιολόγηση σας πρέπει να είναι σε καθημερινή βάση. Ρωτήστε τι κάνετε σωστά και τι μπορεί να βελτιωθεί ώστε στο τέλος του χρόνου να μπορείτε να έχετε μια καθαρή εικόνα της εξέλιξής σας.
Η αξιολόγηση συνήθως είναι άσκοπη διότι γίνεται με αβάσιστα στοιχεία (μια ημέρα, κάποια στιγμή είπες/έκανες κάτι). Για να έχει αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη, συγκεκριμένη και με παραδείγματα πάνω από ένα ανά περίπτωση.
Κάντε συγκεκριμένες ερωτήσεις ως προς πως αισθάνονται οι συνάδελφοι για αυτό που είπατε/κάνατε κτλ.
Μην αρκεστείτε μόνο στο να ρωτάτε τους συναδέλφους σας. Ότι σχόλια σας γίνουν συζητήστε τα με το αφεντικό σας, έτσι ώστε να σας δώσει εργαλεία ή λύσεις για το πως μπορείτε να βελτιωθείτε.
Είναι η δική σας επαγγελματική καριέρα, αρπάξτε κάθε ευκαιρία να μάθετε πως τα πάτε και πόσο κοντά είστε στους εκάστοτε στόχους σας.

Πηγή:http://www.fortunegreece.com/ - ΔΑΝΑΗ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....

Οι ασφαλισμένοι θα πληρώσουν τη μαύρη τρύπα στα φάρμακα

Έρχονται έξτρα επιβαρύνσεις - Στα χαρτιά η μηδενική συμμετοχή για τις σοβαρές παθήσεις - Συμμετοχή και για τα γενόσημα.
Μαύρη τρύπα στη φαρμακευτική κάλυψη των ασφαλισμένων προκαλεί ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος κλείδωσε για φέτος και για το 2015 στα 2 δισ. ευρώ κατ' έτος. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται για πρώτη φορά και η κάλυψη των ανασφάλιστων, για την οποία έχει οριστεί οροφή 340 εκατ. ευρώ.
Το κονδύλι για τα φάρμακα των ασφαλισμένων συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο, καθώς σε σχετική Υπουργική Απόφαση αναφέρεται ότι τα εμβόλια, οι οροί και τα παράγωγα αίματος όπως και ο ΦΠΑ περιλαμβάνονται στο ποσό των 2 δισ. Σημειώνεται ότι πέρυσι και ενώ δεν υπήρχε σχετική πρόβλεψη για τους ανασφάλιστους, η δαπάνη κατέληξε στα 2,37 δισ. ευρώ.
Μοιραία η προσπάθεια περιορισμού της φαρμακευτικής δαπάνης θα έχει ως αποτέλεσμα τις έξτρα επιβαρύνσεις των ασφαλισμένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον καλούνται να πληρώνουν από την τσέπη τους ακόμη και αν επιλέξουν γενόσημο σκεύασμα και εκείνοι οι ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από σοβαρές παθήσεις και άρα έχουν (στα... χαρτιά) μηδενική συμμετοχή.
Το παράδειγμα της δραστικής ουσίας κουετιαπίνη για την αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ και της άνοιας είναι ενδεικτικό. Για το πρωτότυπο σκεύασμα ο ασφαλισμένος καλείται να καταβάλει στον φαρμακοποιό 13,59 ευρώ και για το γενόσημο 8,67 ευρώ, συν ένα ευρώ «συνταγόσημο».

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ 30%.
Είναι ενδεικτικό ότι προ κρίσης η συμμετοχή των Ελλήνων για την αγορά φαρμάκων δεν ξεπερνούσε το 10%, σήμερα ωστόσο έχει διαμορφωθεί σε 25% - 30%.
Στελέχη του υπουργείου Υγείας επικαλούνται το (αντι)παράδειγμα της Ευρώπης, όπου ο μέσος όρος συμμετοχής των ασφαλισμένων διαμορφώνεται σε 40%. Μάλιστα, λένε ότι στην Πορτογαλία η επιβάρυνση των πολιτών για τα φάρμακα έχει εκτιναχτεί στο 45%, ενώ στις σκανδιναβικές χώρες αγγίζει το 50% - 60%. «Στη χώρα μας περιορίζεται η φαρμακευτική δαπάνη και αυτή είναι μια δυσάρεστη πραγματικότητα. Πρέπει να αφήσουμε πίσω την τακτική των οριζόντιων μειώσεων και να στοχεύσουμε σε πολιτικές εξοικονόμησης πόρων χωρίς να πέσει η ποιότητα της παροχής υπηρεσιών και βεβαίως χωρίς να αυξηθεί το ποσοστό της συμμετοχής των ασφαλισμένων» τονίζει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) Δημήτρης Λυντζέρης.
Πηγές του υπουργείου Υγείας αναφέρουν ωστόσο ότι παρά τις περικοπές στη φαρμακευτική δαπάνη και τα μέτρα που έχουν ληφθεί, η πρόσβαση των πολιτών στα φάρμακα δεν έχει επηρεαστεί. Ως «μονάδα μέτρησης» της προσβασιμότητας χρησιμοποιούν τις συνταγές που εκτελούνται κάθε μήνα, ο αριθμός των οποίων παραμένει παραδοσιακά στα 6 εκατ. κατά μέσο όρο.

ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ
Παραδέχονται όμως ότι τμήμα του βάρους της δαπάνης μετακυλίεται στους ασφαλισμένους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2013 η συμμετοχή των ασφαλισμένων για τη φαρμακευτική αγωγή τους άγγιξε τα 650 εκατ. ευρώ, ενώ πλήρωσαν ένα δισ. ευρώ επιπλέον είτε επειδή αγόρασαν φάρμακα χωρίς να τα συνταγογραφήσουν είτε επειδή επέλεξαν σκευάσματα που δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία (ΜΗΣΥΦΑ). Παράλληλα, όπως επισημαίνουν, οι επαναλαμβανόμενες μειώσεις τιμών των σκευασμάτων (μόνο το τελευταίο Δελτίο Τιμών επέφερε μεσοσταθμική μείωση 5%) ισοσκελίζει έως ένα βαθμό τις απώλειες που προκύπτουν από τη συρρίκνωση του προϋπολογισμού για τα φάρμακα.
Επιπλέον, η καθολική συνταγογράφηση βάσει θεραπευτικών πρωτοκόλλων - προς το παρόν εφαρμόζονται σε συγκεκριμένες παθήσεις - και ο έλεγχος των γιατρών αποτελούν δύο ακόμη μέτρα στα οποία υπολογίζει το υπουργείο Υγείας για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.

Πηγή: Εφημερίδα Τα Νέα
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....

Vouliwatch: διαδικτυακός έλεγχος βουλευτών από τους πολίτες

Ερωτήσεις και έλεγχος από τους πολίτες σε βουλευτές και ευρωβουλευτές: Το VouliWatch είναι η πρώτη ελληνική ψηφιακή πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουν οι πολίτες πως λειτουργεί η νομοθετική εξουσία, να επικοινωνήσουν, να αξιολογήσουν και να ελέγξουν τους βουλευτές και ευρωβουλευτές.
Με το μότο «Δυναμώνουμε τη Δημοκρατία», η πλατφόρμα λειτουργεί σε δοκιμαστική λειτουργία (beta version) στην ακόλουθη διεύθυνση www.vouliwatch.gr.
Μέσα από το Vouliwatch ο πολίτης φέρνει στο φως ζητήματα τοπικού ή εθνικού ενδιαφέροντος, ελέγχει τους βουλευτές και ευρωβουλευτές για την κοινοβουλευτική τους δραστηριότητα, τους αξιολογεί, καταθέτει προτάσεις και συζητά για θέματα πολιτικής επικαιρότητας. Μπορεί ακόμη και να δει την ερώτησή του να φθάνει στην Βουλή με τη μορφή του κοινοβουλευτικού ελέγχου (π.χ. αναφορά, ερώτηση, επερώτηση κλπ).
Από την άλλη πλευρά, οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι (βουλευτές και ευρωβουλευτές) έχουν τη δυνατότητα να απαντούν ευθέως στους πολίτες, να ενημερώνονται για ειδικότερα ζητήματα, να προβάλλουν το νομοθετικό τους έργο και να αξιολογούνται για τις επιδόσεις τους στην κοινοβουλευτική και δημοκρατική διαδικασία.
Πρόκειται για μια ανεξάρτητη, μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία, που λειτουργεί ήδη και σε άλλες χώρες εντός και εκτός Ευρώπης και έχει ως στόχο να ενισχύσει το διάλογο, τη γνώση, την πολιτική συμμετοχή και τη λογοδοσία μεταξύ πολιτών και πολιτικών.

Πηγή: SecNews.gr
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Εξώδικη γνωστοποίηση για την απεργία – αποχή κατά της "αξιολόγησης"

Εξωδικο Απεργία Αποχή 25.8.2014

Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....

Κατάρτιση ανέργων: η μεγάλη «μπίζνα»

Σε έναν ιδιότυπο αγώνα «διαγκωνισμού» γύρω από τη μεγάλη «πίτα» των κονδυλίων του ΟΑΕΔ, τα οποία κατευθύνονται σε πολιτικές προγραμμάτων απασχόλησης και επανακατάρτισης ανέργων, έχουν επιδοθεί οι «πιστοποιημένοι» μεσάζοντες, ενθαρρυμένοι από τα σχέδια της κυβέρνησης για κατάτμηση του Οργανισμού.
Η μνημονική υποχρέωση για «αναδιοργάνωση» του Οργανισμού, με το επιχείρημα ότι απέτυχε παταγωδώς στην αποστολή του να μειώσει την ανεργία επανεντάσσοντας στην αγορά εργασίας όσους χάνουν τη δουλειά τους, δημιουργεί νέα δεδομένα, τα οποία ευνοούν τη δράση των ιδιωτικών συμφερόντων.
Η εσκεμμένη πολιτική απαξίωσης και υποβάθμισης του ΟΑΕΔ που ακολουθεί η κυβέρνηση για να διευκολυνθεί η εφαρμογή των σχεδίων που υπαγορεύουν ουσιαστικά οι δανειστές στο όνομα και των δικών τους οικονομικών συμφερόντων, ξεδιπλώνεται σιγά σιγά στο πλαίσιο της υποτιθέμενης «αναδιοργάνωσης».
Τα πρώτα δείγματα γραφής είναι ήδη εμφανή, με την ανάθεση σε ιδιώτες μέρους του έργου που παλαιότερα επιτελούσε ο Οργανισμός στον τομέα της επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων και έπεται συνέχεια με τα προγράμματα που πρόκειται να ανατεθούν στο προσεχές διάστημα. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν βάλει στο… μάτι την «πίτα» των περίπου 3 δισ. ευρώ που αθροίζουν συνολικά τα κονδύλια που απευθύνονται για χορήγηση επιδομάτων ανεργίας και για τη λειτουργία προγραμμάτων απασχόλησης. Μόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό η φετινή επιχορήγηση του οργανισμού στο πλαίσιο της κοινωνικής προστασίας ανέρχεται στα 505 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ο Οργανισμός έχει ήδη δαπανήσει στο επτάμηνο του έτους το 58,6% (302 εκατ. ευρώ) των πιστώσεων. Τα υπόλοιπα έσοδα προέρχονται από κοινοτικούς πόρους και τις εισφορές υπέρ του Οργανισμού, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων εισπράττεται από το ΙΚΑ και στη συνέχεια αποδίδεται στον δικαιούχο φορέα.
Ωστόσο, το μείζον ζήτημα δεν είναι η διαχείριση ορισμένων προγραμμάτων από ιδιωτικές εταιρείες, αλλά οι απώλειες κονδυλίων κατά τη διαδρομή μέχρι τους δικαιούχους ανέργους. Με βάση τη μέχρι τώρα εμπειρία, τουλάχιστον το 40% των πόρων χάνεται στις ατραπούς και στον «λαβύρινθο» των μεσαζόντων. Στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθεί και ένα 10%, που προκύπτει από το λειτουργικό κόστος της γραφειοκρατίας των υπουργείων και του ΟΑΕΔ, που διαχειρίζονται αυτά τα προγράμματα.
Χαρακτηριστική περίπτωση, τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων με χρήση του νέου συστήματος των επιταγών κατάρτισης (voucher) 125.000 νέων θέσεων εργασίας συνολικού προϋπολογισμού περίπου 450 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε την περασμένη χρονιά και -σύμφωνα με τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες- θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

Η… προμήθεια
Για παράδειγμα, από το πακέτο ύψους 108 εκατ. ευρώ που προκηρύχθηκε μέσα στον Αύγουστο για 30.000 θέσεις εργασίας, περίπου τα 40 εκατ. ευρώ πάνε «λάφυρο» στα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) για κατάρτιση 80 ωρών σε κάθε ωφελούμενο. Κατάρτιση θεωρητική, που επί το πλείστον είναι «εικονική» και δεν χρησιμεύει σε τίποτε τους όποιους νεοπροσλαμβανόμενους για πέντε μήνες σε επιχειρήσεις. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς μετά το 5μηνο ξαναμένουν άνεργοι. Σοβαρό αντικίνητρο για τη μείωση της ανεργίας μέσα από τα προγράμματα αυτά είναι το γεγονός ότι δεν έχει συνδεθεί ουσιαστικά η επανακατάρτιση με την εύρεση μιας θέσης εργασίας.
Τα ΚΕΚ εισπράττουν για την κατάρτιση 80 ωρών 1.380 ευρώ εάν το άτομο βρει δουλειά στο πεντάμηνο και 1.080 εάν δεν βρει δουλειά. Είναι προφανές ότι τα ΚΕΚ δεν… προβληματίζονται και πολύ για το αποτέλεσμα, αφού έτσι κι αλλιώς χάνουν μόλις 300 ευρώ για κάθε «κεφάλι».
Σε κάθε περίπτωση, τα προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας του ΟΑΕΔ ανοίγουν… πεδίον δόξης λαμπρό για τους ιδιώτες, εν όψει μάλιστα των νέων πολιτικών που προτίθεται να εφαρμοστούν για την καταπολέμηση της ανεργίας σε επίπεδο ευρωζώνης. Ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην παρθενική του ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο πρότεινε την εφαρμογή προγράμματος επενδύσεων ύψους 300 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση της ανεργίας. «Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, θα ήθελα την αποδέσμευση 300 δισεκατομμυρίων ευρώ για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Την αναποτελεσματικότητα στη διαχείριση των κονδυλίων για την αντιμετώπιση της ανεργίας, επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία του ίδιου του ΟΑΕΔ. Από το σύνολο των προγραμμάτων βρήκε δουλειά μόλις το 20% των συμμετεχόντων. Οι υπόλοιποι, απλώς μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, βρέθηκαν ξανά στην ανεργία.

Πηγή: http://www.efsyn.gr - Των Τζώρτζη Ρούσσου, Κώστα Τσάβαλου
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....

Έξοδος από την κρίση: Πράσινη επιχειρηματικότητα - Εταιρική κοινωνική ευθύνη- Κοινωνική Οικονομία

Εξοδος από την κρίση: Πράσινη επιχειρηματικότητα - Εταιρική κοινωνική ευθύνη- Κοινωνική Οικονομία

Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Απόφαση Γενικού Συμβουλίου ΑΔΕΔΥ 21.08.14

2014.08.22-ΑΠΟΦΑΣΗ-ΓΕΝΙΚΟΥ-ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ-21.8.2014

Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....

Παιδεία με το ... κουπόνι: Ερευνα του ΙΟΒΕ έρχεται να στηρίξει την παροχή εκπαίδευσης μέσω σχολικού κουπονιού

Πυκνώνουν το τελευταίο διάστημα δημοσιεύματα που αναφέρονται στην καθιέρωση του «εκπαιδευτικού κουπονιού», το οποίο θα παρέχεται στις οικογένειες προκειμένου να το εξαργυρώσουν σε δημόσιο ή ιδιωτικό σχολείο. Το θέμα επανέρχεται κατά καιρούς ειδικά από τον οικονομικό Τύπο αφού άλλωστε πρόκειται περισσότερο για μπίζνες παρά για παιδαγωγική πρόταση.
Στην κατεύθυνση της «ζύμωσης» της πρότασης, η οποία όπως είναι φυσικό προωθείται με διάφορους τρόπους από τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων, ήρθε πριν από έναν περίπου χρόνο το ΙΟΒΕ (Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών) αναλαμβάνοντας να προσφέρει με μελέτη του επιχειρήματα και υπόβαθρο. Αλλωστε, ούτε από το γονεϊκό κίνημα ούτε από εκπαιδευτικούς ούτε γενικότερα από το κίνημα δεν έχει διατυπωθεί ποτέ ως αίτημα το «εκπαιδευτικό κουπόνι», ούτε βέβαια αποτελεί και τον καθημερινό καημό των γονιών που δίκαια ζητούν αναβαθμισμένη δημόσια Παιδεία. Η πρόταση, όπως διατυπώνεται στην εν λόγω μελέτη με βάση και την - επιλεκτική - χρήση παραδειγμάτων από τη διεθνή εμπειρία, προβλέπει οι οικογένειες να λαμβάνουν εκπαιδευτικά κουπόνια που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένα ποσά πληρωμένα από το Δημόσιο και με αυτά στο χέρι να επιλέγουν το σχολείο. «Τα σχολικά κουπόνια διακρίνονται σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία αφορά τα κουπόνια που δίνονται σε όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές (καθολικά), επιλογή που συντελεί στην αύξηση του ανταγωνισμού ανάμεσα στα σχολεία αφού αυτά συναγωνίζονται σε επίπεδο ποιότητας εκπαιδευτικών υπηρεσιών (προγράμματα σπουδών, ακαδημαϊκά και ουσιαστικά προσόντα διδασκόντων κ.ά.), προκειμένου να προσελκύσουν το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό μαθητών. Η δεύτερη κατηγορία αφορά τα κουπόνια που απευθύνονται μόνο σε μαθητές που παρουσιάζουν αδυναμίες κοινωνικοοικονομικής φύσεως, π.χ. οικονομική αδυναμία των γονιών τους να καλύψουν τα έξοδα μόρφωσής τους», περιγράφεται το σχέδιο στη μελέτη.
Αναφέρεται επίσης ότι η επιχορήγηση μέσω των σχολικών κουπονιών εφαρμόζεται σε εννέα χώρες της ΕΕ, που επιχορηγούν κατηγορίες ή ακόμα και το σύνολο των δαπανών (Ολλανδία) των ιδιωτικών σχολείων.

Ζητούν «ζεστό» δημόσιο χρήμα
Το ΙΟΒΕ συνδέεται με τον ΣΕΒ ως το όργανο που διεξάγει μελέτες στο πλαίσιο των συμφερόντων του. Στη μελέτη, που καταλήγει στην «αναγκαιότητα» «ζεστό» κρατικό χρήμα να διοχετευθεί στην ιδιωτική εκπαίδευση - όχι μόνο μέσω των κουπονιών αλλά και με άλλους τρόπους -, γίνεται αναφορά σε μεγέθη της ιδιωτικής και δημόσιας Εκπαίδευσης, στο κόστος ανά μαθητή, στην οικονομική συγκυρία, στη διεθνή εμπειρία. Χρησιμοποιώντας όρους, όπως «καταναλωτικό κοινό των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών» και «ανάλυση κόστους / οφέλους», η μελέτη εμφανίζει, ούτε λίγο ούτε πολύ, ως αξίωμα το ότι το ιδιωτικό σχολείο είναι καλύτερο από το δημόσιο.
Με στοιχεία της σχολικής χρονιάς 2012 - 2013, η μελέτη παρουσιάζει την αναλογία μαθητών σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία. Ειδικότερα, αναφέρεται:
-- Στην αρχή του σχολικού έτους 2012 - 2013, τα δημόσια νηπιαγωγεία ανέρχονταν σε 5.331 (91,6% του συνόλου των νηπιαγωγείων, ιδιωτικών και δημόσιων) στα οποία φοιτούσαν 152.085 παιδιά (93,4% του συνόλου των παιδιών δημόσιων και ιδιωτικών νηπιαγωγείων) και υπηρετούσαν σε αυτά 12.580 νηπιαγωγοί (το 94,6% του διδακτικού προσωπικού των δημόσιων και ιδιωτικών νηπιαγωγείων). Την περίοδο αυτή οι μαθητές ανά νηπιαγωγό ανέρχονταν σε 12 στα δημόσια έναντι 15 στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία.
-- Στην αρχή του σχολικού έτους 2012 - 2013, τα δημόσια δημοτικά σχολεία ανέρχονταν σε 4.368 (92,6% του συνόλου των σχολείων, ιδιωτικών και δημόσιων) στα οποία φοιτούσαν 591.461 μαθητές (93,6% του μαθητικού πληθυσμού σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία) και υπηρετούσαν σε αυτά 60.405 δάσκαλοι (το 94,1% του διδακτικού προσωπικού των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων).
-- Κατά την έναρξη του σχολικού έτους 2012 - 2013, τα δημόσια γυμνάσια ανέρχονταν σε 1.739 (94,7% του συνόλου των γυμνασίων, ιδιωτικών και δημόσιων) στα οποία φοιτούσαν 300.978 μαθητές (95,4% του μαθητικού πληθυσμού των δημόσιων και ιδιωτικών γυμνασίων) και υπηρετούσαν σε αυτά 34.754 καθηγητές (το 94,3% του διδακτικού προσωπικού των δημόσιων και ιδιωτικών γυμνασίων).
-- Στην έναρξη του σχολικού έτους 2012 - 2013, τα δημόσια λύκεια ανέρχονταν σε 1.242 (92,8% του συνόλου των λυκείων, ιδιωτικών και δημόσιων) στα οποία φοιτούσαν 233.552 μαθητές (94,1% του μαθητικού πληθυσμού στα δημόσια και ιδιωτικά λύκεια) και υπηρετούσαν σε αυτά 23.316 καθηγητές (το 92,7% του διδακτικού προσωπικού του συνόλου των δημόσιων και ιδιωτικών λυκείων).
Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι η μελέτη του ΙΟΒΕ διαπνέεται από μία είδους «διαμαρτυρία» για το ότι η ιδιωτική εκπαίδευση, τα σχολεία - επιχειρήσεις μετρούν τα διόλου ευκαταφρόνητα κέρδη τους μόνο από τα δίδακτρα και όχι και από έναν γενναίο σταθερό κρατικό μποναμά. «Σε αντίθεση με ό,τι επικρατεί σε άλλες χώρες της Ευρώπης, στην Ελλάδα το κράτος δεν προσφέρει καμιάς μορφής στήριξη στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, δεν επιτρέπει τη συμμετοχή τους σε σχετικά έργα του Αναπτυξιακού Νόμου, ενώ οι δομές του εργασιακού καθεστώτος των ιδιωτικών εκπαιδευτικών λειτουργούν ενδεχομένως ως τροχοπέδη για τη διατήρηση υψηλού επιπέδου παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών που πρωταρχικά ωφελεί τους μαθητές / απόφοιτους», αναφέρεται μεταξύ άλλων. Εκτός δηλαδή από επιχορήγηση τα ιδιωτικά σχολεία ζητούν και διάλυση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών τους. Οι οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν δεχτεί σοβαρά αλλεπάλληλα πλήγματα με την κατάργηση της εποπτείας του κράτους σε διάφορες πλευρές των εργασιακών ζητημάτων, την ενίσχυση και θεσμικά της ασυδοσίας των εργοδοτών. Στο σημείο αυτό σημειώνεται ότι η καθιέρωση «κουπονιού εκπαίδευσης» αποτελεί αίτημα του Συνδέσμου Ιδρυτών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων, που το χαρακτηρίζει «εργαλείο για την αποτελεσματική διαχείριση των πόρων που διατίθενται στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και για τη διασφάλιση του δικαιώματος του γονέα να επιλέγει το σχολείο του παιδιού του σύμφωνα με το Χάρτη των δικαιωμάτων του πολίτη της ΕΕ».
Το «εκπαιδευτικό κουπόνι», που είχε κατά καιρούς διατυπωθεί ως πρόταση σε διάφορες εκδοχές, επανέρχεται με αφορμή την καπιταλιστική οικονομική κρίση. Το ΙΟΒΕ δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε οικονομικά μεγέθη προκειμένου να διαμορφώσει και οικονομικά επιχειρήματα υπέρ της χρηματοδότησης της ιδιωτικής εκπαίδευσης από το κράτος. Μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Το κράτος δεν επιχορηγεί την φοίτηση σε ιδιωτικά σχολεία, παρότι η φοίτηση του παιδιού σε ένα ιδιωτικό σχολείο απαλλάσσει το Δημόσιο από σημαντικές δαπάνες, ενώ δεν προβλέπεται από τη φορολογική νομοθεσία οποιουδήποτε είδους απαλλαγή για τις δαπάνες που αφορούν τη φοίτηση σε αυτά». «Στην ιδιωτική εκπαίδευση η μονάδα επιμερισμού του κόστους είναι τα νοικοκυριά που επιλέγουν το ιδιωτικό σχολείο, ενώ στη δημόσια εκπαίδευση, η μονάδα επιμερισμού είναι όλα τα φορολογούμενα νοικοκυριά», σημειώνει σε άλλο σημείο, εγείροντας από μία πέρα για πέρα αντιδραστική σκοπιά ζήτημα με την αξιοποίηση των φορολογικών εισφορών των εργαζομένων για τη δημόσια εκπαίδευση, παρουσιάζοντάς τη ως έξοδο και όχι ως δημόσιο αγαθό από το οποίο επωφελείται όλη η κοινωνία. Αναφέρει δε ότι όσο αυξάνονται οι πληρωμές για τη δημόσια εκπαίδευση, πολλές οικογένειες που επιλέγουν την ιδιωτική εκπαίδευση «ωθούνται» να επιλέξουν τη δημόσια. «Εκτοπίζοντας δηλαδή έτσι ένα μέρος της ζήτησης για ιδιωτική εκπαίδευση, όχι επειδή έχει αυξηθεί το κόστος της, αλλά, αντίθετα, επειδή έχει αυξηθεί το κόστος της δημόσιας».

Το καλύτερο σχολείο
Για την καθιέρωση χρηματοδότησης της ιδιωτικής εκπαίδευσης από το κράτος επιστρατεύεται και το επιχείρημα του καλύτερου τάχα εκπαιδευτικού αποτελέσματος στα ιδιωτικά σχολεία. Αναφέρει: «Το βασικό ισχυρό πλεονέκτημα της ιδιωτικής εκπαίδευσης έγκειται στην ποιότητα της παρεχόμενης διδασκαλίας και των παρελκόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών. Τα ιδιωτικά σχολεία προσελκύουν συχνά μαθητές υψηλών επιδόσεων και καλύτερους δασκάλους από τα δημόσια και οι γονείς αισθάνονται ότι εξασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση για το παιδί τους». Στο σημείο αυτό επιστρατεύεται και η μελέτη PISA του ΟΟΣΑ, από την οποία «προκύπτει ότι σε πολλές από τις εξεταζόμενες χώρες, οι μαθητές που φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία τείνουν να αποδίδουν καλύτερα από εκείνους που φοιτούν σε δημόσια σχολεία, παρόλο που οι μαθητές στα δημόσια σχολεία με παρόμοιο κοινωνικοοικονομικό προφίλ σε σχέση με τα ιδιωτικά, τείνουν να αποδίδουν επίσης καλά». Δεν μπορεί να μην αναφερθεί ακόμα και σε αυτή τη μελέτη ότι η εκπαίδευση είναι υπόθεση ταξική και οι επιδόσεις συνδέονται και με την ταξική θέση του μαθητή, το τι του παρέχεται στη ζωή του ως εφόδιο πέρα από τη φοίτηση στο σχολείο.
Με αφορμή εμπειρία από άλλες χώρες, η μελέτη «ανοίγει» επίσης ζητήματα χρηματοδότησης της ιδιωτικής εκπαίδευσης «από μία ευρύτερη σκοπιά», σε συνδυασμό με την παροχή εκπαιδευτικού κουπονιού ή όχι. Ως παράδειγμα φέρνει τη χρηματοδότηση ανέγερσης σχολικών εγκαταστάσεων, αγοράς βιβλίων, παροχής γεύματος, υγειονομικής προστασίας των μαθητών ή τις εκπτώσεις φόρων ή μη καταβολή ΦΠΑ που αφορούν δίδακτρα σχολείων.

Πηγή: http://www.alfavita.gr/ - Μαρίνα ΚΑΛΛΙΓΕΡΗ
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....

Εγκύκλιος του ΥΠ.ΕΣ. για τις διατάξεις των Ν.4257-2014 & 4258-2014.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ-ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ (49) ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ 4257-2014 ΚΑΙ 4258-2014 (Οικ.31635-2014)

Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....

Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

630.000 ευρώ έχασε το Δημόσιο μόνο από το δημόσιο ΚΤΕΟ Μεσσηνίας που είναι κλειστό

Το ποσό των 630.000 ευρώ στερήθηκε το Ελληνικό Δημόσιο με την επί 18μηνη αναστολή λειτουργίας του δημόσιου ΚΤΕΟ στη Μεσσηνία, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στο «Θάρρος» το μέλος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειες, Δ. Φαββατάς.
Κατά τα λεγόμενά του, αν όλα πάνε καλά και δεν προκύψει κάποιο απρόοπτο, το δημόσιο ΚΤΕΟ στη Μεσσήνη θα λειτουργήσει περί τα τέλη Αυγούστου.
Ήδη έχει γίνει η διαπίστευση των μηχανημάτων, η πιστοποίησή τους, η εκπαίδευση του προσωπικού και απομένουν οι σχετικές υπογραφές από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρο Τατούλη, για την επαναλειτουργία του.
Όλη αυτή η διαδικασία κόστισε περίπου 39.000 ευρώ και το 18μηνο που παρέμεινε κλειστό το ΚΤΕΟ το Δημόσιο έχασε 630.000 ευρώ, αφού προτού ανασταλεί η λειτουργία του εισέπραττε περίπου 30-35.000 ευρώ το μήνα.
«Είναι κρίμα, παρά την οικονομική συγκυρία, οι υπηρεσίες που προσφέρουν υπηρεσίες να παραμένουν κλειστές», σχολίασε ο κ. Φαββατάς, εκφράζοντας την ελπίδα ότι είναι η τελευταία φορά που συμβαίνει. Ωστόσο, προσέθεσε και άλλη μία παράμετρο, το γεγονός της στελέχωσης με προσωπικό, ενώ παρατήρησε με πικρία ότι, αν κινούσε τη συγκεκριμένη διαδικασία ιδιώτης, θα είχε τελειώσει μέσα σε μία εβδομάδα.
«Δυστυχώς, το υπουργείο Μεταφορών και η Περιφέρεια όχι μόνο στη Μεσσηνία, αλλά και αλλού, έκλεισαν τα δημόσια ΚΤΕΟ, άγνωστο για ποιους λόγους», συνέχισε.
Το μέλος της ΟΣΥΑΠΕ παρατήρησε πως «7-8 άτομα από το ΚΤΕΟ και το υπουργείο Μεταφορών έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης και το ΚΤΕΟ λειτουργεί οριακά. Θα πρέπει να βρεθεί το απαιτούμενο προσωπικό, που θα πρέπει και να εκπαιδευτεί».
Τα δημόσια ΚΤΕΟ έχουν παραμείνει κλειστά από την 1η Ιανουαρίου 2013, στο πλαίσιο εφαρμογής συγκεκριμένου νόμου που είχε ψηφιστεί το 2012.
Από αυτά έχουν αποκλειστεί οι έλεγχοι στα δίκυκλα, ενώ, όπως πληροφορηθήκαμε από τον κ. Φαββατά, στο δημόσιο ΚΤΕΟ οι τιμές είναι 20-30% χαμηλότερες για τα αυτοκίνητα σε σχέση με το ιδιωτικό. Υπάρχουν, δε, ειδικά τιμολόγια για ανέργους και ΑμεΑ.

Πηγή: http://www.tharrosnews.gr - Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....

Άκυρες και με το νόμο οι περικοπές στους μισθούς όχι όμως για όλους

Από τον Σεπτέμβριο θα μπουν στους μισθούς των δικαστικών λειτουργών σημαντικές αυξήσεις, καθώς θα αρχίσει η εκτέλεση των αποφάσεων του «Μισθοδικείου» που στις 31-12-13 έκρινε αντισυνταγματικές τις τελευταίες περικοπές που είχαν υποστεί με το νόμο 4093/12.
Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη επαναφορά αποδοχών στα επίπεδα του Ιουλίου 2012 σε συμμόρφωση προς την κρίση του «Μισθοδικείου», για την οποία χρειάστηκε να ψηφιστεί και σχετική τροπολογία, πριν από ενάμιση περίπου μήνα.
Αντίστοιχη ρύθμιση περιμένουν και οι ένστολοι (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες) που είναι η δεύτερη κατηγορία «ειδικών μισθολογίων» που δικαιώθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας και μετά τη διαπίστωση της αντισυνταγματικότητας και των δικών τους περικοπών περιμένουν την επάνοδο στις αποδοχές του Ιουλίου 2012, αλλά και την καταβολή αναδρομικών μίας διετίας.
Με τις αυξήσεις που θα πάρουν οι δικαστικοί λειτουργοί από τον ερχόμενο μήνα (επανερχόμενοι στους μισθούς του Ιουλίου 2012) ο κρατικός προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί ετησίως κατά 70 εκατ. ευρώ (σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους), ενώ, όταν εγκριθούν και τα αναδρομικά τους για την τελευταία διετία, (τη σχετική υπουργική απόφαση αναμένεται να συνυπογράψει και ο συναρμόδιος υπουργός Οικονομικών), θα υπάρξει μία επιπλέον επιβάρυνση ύψους 100 εκατ. ευρώ.
Κάντε κλικ για μεγέθυνση:


Πηγή: Έθνος της Κυριακής
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....

Οι Βρυξέλλες θεωρούν "απαραίτητη" την αύξηση των μισθών στη Γερμανία

Οι Βρυξέλλες θεωρούν «απαραίτητη» την αύξηση των μισθών στη Γερμανία, καθώς έτσι η χώρα θα βοηθήσει σε πολλαπλά επίπεδα και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σημείωσε ο ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις και την Κοινωνική Ένταξη Λάσλο Άντορ.
«Είναι πολύ σημαντικό η Γερμανία να πολλαπλασιάσει τις δημόσιες επενδύσεις, να τονώσει τη ζήτηση και να μειώσει τα υπερβολικά εμπορικά πλεονάσματα, τα οποία ζημιώνουν τους ευρωπαίους εταίρους τους. Προς τούτο, μια αλλαγή της μισθολογικής πολιτικής είναι απαραίτητη, κατά την άποψη της [Ευρωπαϊκής] Επιτροπής», εξήγησε ο Ούγγρος, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.
«Η αύξηση των μισθών συνεχίζει να υπολείπεται σε σχέση με την εξέλιξη της παραγωγικότητας» εδώ και πάνω από δέκα χρόνια στη Γερμανία, επισήμανε κριτικά ο Ευρωπαίος επίτροπος μιλώντας στη συντηρητική γερμανική εφημερίδα.
«Θα ήταν προτιμητέο οι μισθοί να αυξάνονται παράλληλα με την παραγωγικότητα», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο διάλογος περί της αύξησης των μισθών έχει αναζωπυρωθεί το τελευταίο διάστημα στη Γερμανία. Ο Γενς Βάιντμαν, ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ, του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της χώρας, εκτιμούσε μάλιστα πρόσφατα ότι οι μισθοί έχουν περιθώριο να αυξηθούν έως και κατά 3% στη χώρα αυτή, όπου κατά τόπους «βρισκόμαστε σχεδόν σε κατάσταση πλήρους απασχόλησης».
Η Γερμανία εφάρμοσε μια πολιτική περιορισμού των μισθών εδώ και χρόνια, κι αυτός υπήρξε ένας καθοριστικός παράγοντας για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεών της.
Ενώ η ευρωζώνη συνεχίζεται να βρίσκεται εν μέσω οικονομικού μαρασμού, η ιδέα αυτή κερδίζει έδαφος μεταξύ ορισμένων Ευρωπαίων, για τους οποίους η άνοδος των μισθών στη Γερμανία θα αποδεικνυόταν επωφελής για όλους στην ΕΕ, αφού θα διόρθωνε εν μέρει το χάσμα ανταγωνιστικότητας, αλλά και θα τόνωνε την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών στη μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης.
Η Γαλλία έχει προβεί επανειλημμένως σε εκκλήσεις για αυτό, το τελευταίο διάστημα μάλιστα διά στόματος του προέδρου της χώρας Φρανσουά Ολάντ.
Η ρητορική του έχει θερμούς υποστηρικτές στη Γερμανία, ιδίως στις τάξεις των σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι εξάλλου εισηγήθηκαν το νόμο για τον κατώτερο μισθό ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2015.
Όμως η επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο ρίχνει μια βαριά σκιά στις επιθυμίες και τις προσδοκίες για αυξήσεις των μισθών. Η οικονομία της μεγαλύτερης οικονομίας της ΕΕ συρρικνώθηκε κατά 0,2% από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο του 2014.
Σε αυτό το πλαίσιο, η εργοδοσία στη Γερμανία έχει ήδη προειδοποιήσει ότι οι διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας σε διάφορους κλάδους, οι οποίες προβλέπεται να αρχίσουν να διεξάγονται τους επόμενους μήνες, «θα είναι δύσκολες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....

Μόνο με έγκριση του ΕΟΤ οι διαφημιστικές καμπάνιες περιφερειών και δήμων

Κόκκινη κάρτα σε κάθε πρωτοβουλία που σχετίζεται με την τουριστική προβολή της χώρας και συγκεκριμένων περιοχών της και δεν έχει λάβει την δική του έγκριση, βάζει το υπουργείο Τουρισμού.
Με έγγραφο που έχει αποσταλεί σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ξεκαθαρίζεται ότι δεν μπορούν να υπάρξουν ανεξάρτητες πρωτοβουλίες προβολής και διαφήμισης από την τοπική αυτοδιοίκηση και γενικά φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά οι καμπάνιες θα «πρέπει να τελούν σε πλήρη εναρμόνιση προς το γενικό σχεδιασμό και την εξυπηρέτηση των στόχων του προγράμματος τουριστικής προβολής της χώρας ή των περιοχών αυτής που καταρτίζει το Υπουργείο Τουρισμού». Από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου που προβλέπει την σχετική διαδικασία, δηλαδή από τις 30 Ιουλίου 2014 τα αιτήματα παροχής σύμφωνης γνώμης θα πρέπει να απευθύνονται στον Ελληνικό Τουρισμό.
Αναλυτικά το σχετικό έγγραφο εδώ

Πηγή: http://www.localit.gr/
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....

Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Εφετειακή απόφαση ΑΔΕΔΥ

ΕΦΕΤΕΙΑΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΔΕΔΥ

Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....

Ποιος κερδίζει από τις απολύσεις στο Δημόσιο;

Η συζήτηση για τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων, είτε μέσω της αξιολόγησης, είτε μέσω της κινητικότητας και της διαθεσιμότητας, είτε μέσω των λουκέτων σε δημόσιους οργανισμούς στο όνομα της «περικοπής της σπατάλης», είτε στο όνομα του «αντικρατισμού», είναι εξαιρετικά διδακτική.
Όταν ξεκίνησε η μνημονιακή περιπέτεια της χώρας, οι απολύσεις στο Δημόσιο παρουσιάζονταν περίπου ως μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης και οι κυβερνώντες περιχαρείς δήλωναν ότι πρέπει «να σπάσει το ταμπού» γιατί, σύμφωνα με την ίδια αυτή κυνική συλλογιστική, δεν μπορεί ο ιδιωτικός τομέας να έχει την αποκλειστική συμμετοχή στην παραγωγή… 1,5 εκατ. ανέργων.
Πρόκειται για μια άποψη που επένδυε στη λογική τού «διαίρει και βασίλευε» και αναζητούσε κοινωνική συναίνεση στην υλοποίησή της μέσω του «κοινωνικού αυτοματισμού».
Τα πρώτα χρόνια της κρίσης είχε μετατραπεί σε καραμέλα στα χέρια των κυβερνώντων το επιχείρημα ότι, αν κάναμε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, αν προχωρούσαμε στις «αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο κράτος και τη δημόσια διοίκηση» όπως λεγόταν πιο εύηχα, δεν θα υπήρχε ανάγκη για φορολογικές επιβαρύνσεις, για περικοπές μισθών και συντάξεων, καθώς και κοινωνικών δαπανών. Τουλάχιστον, όχι στο βαθμό που τα βιώνουμε σήμερα.
Δεν θα σταθούμε στα αριθμητικά δεδομένα, που καταρρίπτουν αυτά τα παιδαριώδη επιχειρήματα, που δεν έχουν οικονομική λογική, παρά μόνο εξυπηρετούν προπαγανδιστικές ανάγκες των κυβερνώντων και της τρόικας. Άλλωστε οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων, που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται, ούτε στη μείωση των φόρων οδήγησαν, ούτε στην αύξηση των κοινωνικών δαπανών, ούτε στη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης. Τουναντίον.
Από την άλλη μεριά, οι απολύσεις στο Δημόσιο απλώς αυξάνουν τον αριθμό των ανέργων και με τη σειρά της η αύξηση αυτή του «εφεδρικού στρατού» κάνει πιο δύσκολη την εξεύρεση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Με απλά λόγια, μια θέση εργασίας είναι αντικείμενο διεκδίκησης από περισσότερους. Και η αύξηση της προσφοράς εργατικών χεριών με βάση το νόμο της προσφοράς και της ζήτησης φέρνει τη μείωση των μισθών για όλους τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και Δημόσιο. Ποιος ισχυρίζεται ακόμα ότι θα ωφεληθεί ο ιδιωτικός τομέας, αν απολυθούν επιπλέον 6.500 δημόσιοι υπάλληλοι;

Πηγή: http://www.inprecor.gr
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....

Απόφαση για επαναπρόσληψη των 21 σχολικών φυλάκων στην Καλαμάτα

Το Πρωτοδικείο Καλαμάτας δικαιώνει με απόφασή του 21 σχολικούς φύλακες και υποχρεώνει το Δήμο Καλαμάτας να τους ξανατοποθετήσει αμέσως στη δουλειά τους - διαφορετικά ο δήμος θα πληρώνει πρόστιμο 100 ευρώ στον καθένα για κάθε μέρα που αργεί να τους επαναπροσλάβει. Ωστόσο τα πράγματα περιπλέκονται, καθώς οι σχολικοί φύλακες έχουν ήδη απολυθεί, ενώ το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας αποφάσισε για την εργατική αγωγή που είχαν καταθέσει κατά της διαθεσιμότητάς τους.
Η εκδίκαση της αγωγής έγινε με την ειδική διαδικασία των εργατικών διαφορών τον περασμένο Μάρτιο και η απόφαση βγήκε χθες, δικαιώνοντας και τους 21, για τους οποίους το Πρωτοδικείο αποφάσισε ότι πρέπει να επαναπροσληφθούν με τους ίδιους όρους εργασίας και τον ίδιο μισθό που είχαν πριν τεθούν σε διαθεσιμότητα τον Απρίλιο του 2013.
Ο δικηγόρος των σχολικών φυλάκων Δημήτρης Δρακόπουλος μιλώντας στην "Ε" είπε ότι το δικαστήριο ουσιαστικά κηρύσσει παράνομη τη διαθεσιμότητά τους. Τόνισε επίσης πως «είναι ένα πρόκριμα του αγώνα που δίνουν οι σχολικοί φύλακες, ένα πρώτο θετικό βήμα για να δικαιωθούν και να επιστρέψουν στην εργασία τους». Και πρόσθεσε πως «ο δικαστικός αγώνας θα συνεχιστεί, γιατί τώρα θα προβούμε σε κατάθεση αγωγής κατά της απόλυσης».
Υπενθυμίζουμε ότι στις 13 του τρέχοντος μήνα το Πρωτοδικείο Καλαμάτας απέρριψε το αίτημα προσωρινής διαταγής των σχολικών φυλάκων να επιστρέψουν στη δουλειά τους στα σχολεία. Οι σχολικοί φύλακες έχουν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα κατά της απόλυσής τους και στις 23 Σεπτεμβρίου θα συζητηθεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ενώ θα κατατεθεί και σχετική αγωγή.

Πηγή: http://www.eleftheriaonline.gr - Νικολέττα Κολυβάρη
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....

Στις Περιφέρειες το «μπαλάκι» για τις λαϊκές

Στις Περιφέρειες «πέταξε το μπαλάκι», τελικώς, η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, αφήνοντας τους περιφερειάρχες να «βγάλουν αυτοί το φίδι από την τρύπα» και, φυσικά, να περιοριστεί το πολιτικό κόστος.
Απλώς απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης - την ευθύνη του θέματος είχε ο υφυπουργός Γεράσιμος Γιακουμάτος - καθόρισε ότι οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων θα «διακρίνονται» από τους επαγγελματίες πωλητές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα βρίσκονται και σε διαφορετική θέση, αφήνοντας έτσι τους περιφερειάρχες να καθορίσουν τον τρόπο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο στόχος της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης ήταν να εξασφαλιστεί ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον στις λαϊκές αγορές, να περιοριστεί όσο είναι δυνατόν το φαινόμενο των παραγωγών-μαϊμούδων και, φυσικά, να χτυπηθούν οι μηχανισμοί παραγωγής «μαύρου χρήματος».
Το αρχικό πακέτο των ρυθμίσεων προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο, με την ευθύνη να αποδίδεται τελικώς στον τότε υφυπουργό Θανάση Σκορδά. Ορισμένοι, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι ο λόγος της απομάκρυνσής του από την κυβέρνηση ήταν η προαναφερόμενη νομοθετική ρύθμιση.
Προκειμένου να καταλαγιάσει το σύστημα των λαϊκών αγορών - το οποίο διαθέτει ισχυρό ειδικό βάρος στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης- τροποποιήθηκε σε κρίσιμα σημεία το συγκεκριμένο νομοθέτημα.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι αρχικώς προβλεπόταν διαφορετική χωροταξική δομή μεταξύ των παραγωγών και των επαγγελματιών πωλητών. Με την υπουργική απόφαση που εκδόθηκε αναφέρεται απλώς ότι «κάθε λαϊκή αγορά χωρίζεται σε τομέα παραγωγών πωλητών και σε τομέα επαγγελματιών πωλητών. Ο τομέας των παραγωγών πωλητών λαϊκών αγορών διακρίνεται σαφώς με κάθε πρόσφορο τρόπο από τον τομέα των επαγγελματιών πωλητών λαϊκών αγορών».
Και σημειώνεται ακόμη ότι «οι θέσεις πώλησης προϊόντων θάλασσας και προϊόντων αλιείας χωροθετούνται υποχρεωτικά μόνο σε σημεία όπου υπάρχει αποχέτευση και σε κάθε περίπτωση στον οικείο τομέα για κάθε πωλητή». Τούτο πρακτικά σημαίνει πως, αν π.χ. οι πάγκοι είναι διαφορετικού χρώματος, οι θέσεις μπορούν να παραμείνουν ίδιες. Άρα το σύστημα διατηρείται αλώβητο.
Επίσης, στην ίδια υπουργική απόφαση, χωρίς να ορίζεται χρονική ανακατανομή των θέσεων, εντελώς ασαφώς καθορίζονται «κριτήρια κατανομής των θέσεων λαϊκών αγορών», τα οποία βεβαίως μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο αν κάποια περιφερειακή αρχή αποφασίσει να κάνει χωροταξική κατανομή παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών και, βεβαίως, διαταραχθεί το σύστημα μιας λαϊκής αγοράς.
Έτσι, λοιπόν, «για την κατανομή των δικαιούχων στις θέσεις των λαϊκών αγορών λαμβάνονται υπόψη τα εξής κριτήρια:
Η παλαιότητα της άδειας.
Η ηλικία του δικαιούχου.
Η τυχόν αναπηρία του και το ποσοστό αυτής.
Ο αριθμός των τέκνων του.
Οι ημέρες συμμετοχής του σε λαϊκή αγορά.
Κάθε κριτήριο δίνει στο δικαιούχο μόρια. Ανάλογα με το πλήθος των μορίων που συγκεντρώνει ο κάθε δικαιούχος κατατάσσεται στον οικείο πίνακα κατάταξης. Ο δικαιούχος που συγκεντρώνει τα περισσότερα μόρια ανά λαϊκή αγορά κατατάσσεται στην πρώτη θέση του πίνακα και οι λοιποί σε φθίνουσα σειρά. Ο πρώτος στην κατάταξη δικαιούχος επιλέγει τη θέση του στη λαϊκή αγορά στον οικείο τομέα. Ο δεύτερος και οι λοιποί επιλέγουν τη θέση τους ανάλογα με τις λοιπές διαθέσιμες θέσεις και τη σειρά τους στον οικείο πίνακα κατάταξης. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, διενεργείται κλήρωση. Ο δικαιούχος που κληρώνεται επιλέγει πρώτος μεταξύ των ισοβαθμούντων».

Πηγή: http://www.tharrosnews.gr
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....

Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Συμπαραστάτης του Δημότη Αλεξανδρούπολης: Γιατί είναι αντισυνταγματική η αξιολόγηση των υπαλλήλων

Με τον ν. 4250/ 2014 (ΦΕΚ Α΄ 161, “Διοικητικές Απλουστεύσεις- Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και Υπηρεσιών του Δημοσίου Τομέα- Τροποποίηση Διατάξεων του π.δ. 318/1992 και λοιπές ρυθμίσεις”), επιλέχθηκε η τροποποίηση των διατάξεων του π.δ. 318/1992, σχετικά με την διαδικασία αξιολόγησης του προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών.
Το π.δ. 318/1992 με τίτλο «Αξιολόγηση των ουσιαστικών προσόντων του προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου», είχε εκδοθεί σε εκτέλεση και κατόπιν εξουσιοδοτήσεως του άρ. 54 του ν. 1943/1991, σύμφωνα με το οποίο επανήλθε σε ισχύ η διάταξη του άρ. 128 του Υπαλληλικού Κώδικα (Π.Δ. 611/1977) και αντικαταστάθηκε ως εξής : «Καθιερώνεται από 1.1.1992 σύστημα αξιολόγησης των ουσιαστικών προσόντων του προσωπικού των δημόσιων υπηρεσιών - πλην των εκπαιδευτικών λειτουργών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης – και των νομικών προσώπων δημόσιου δικαίου. Βασικές αρχές και κατευθύνσεις του συστήματος αξιολόγησης είναι η αντικειμενική και αμερόληπτη στάθμιση της επαγγελματικής ικανότητας και καταλληλότητας των υπαλλήλων σε σχέση με το αντικείμενο της εργασίας τους και τα καθήκοντα που ασκούν, βάσει σαφώς προσδιορισμένων κριτηρίων, σε συνάρτηση με τους καθορισμένους στόχους και δείκτες, που επιτρέπουν την εκτίμηση της απόδοσης των υπαλλήλων εντός ορισμένης χρονικής περιόδου, με σκοπό την αποδοτικότερη λειτουργία των υπηρεσιών. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μέχρι 30.8.1991, με πρόταση του Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης, μετά από γνώμη της Κεντρικής Επιτροπής Αξιολόγησης και γνώμη της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., καθορίζονται οι περιπτώσεις κατά τις οποίες απαιτείται αξιολόγηση, τα κριτήρια της αξιολόγησης, ο τύπος, η διαδικασία και τα όργανα αξιολόγησης, καθώς και τα δικαιώματα και οι εγγυήσεις υπέρ των υπαλλήλων σε σχέση με αυτήν. …Στα κριτήρια αξιολόγησης περιλαμβάνεται και η εκπόνηση σχετικών με την υπηρεσία μελετών, άρθρων ή προτάσεων, καθώς και η βράβευση τέτοιων εργασιών των υπαλλήλων. …».
Στο άρ. 4 του Π.Δ. 318/ 1992, ορίζεται ότι «Τα κριτήρια αξιολόγησης είναι δέκα έξι (16) και κατατάσσονται σε πέντε διακεκριμένες ομάδες που είναι: Ι. Γνώση του αντικειμένου. ΙΙ. Διοικητικές ικανότητες. ΙΙΙ. Ενδιαφέρον και δημιουργικότητα. ΙV. Υπηρεσιακές σχέσεις και συμπεριφορά. V. Αποτελεσματικότητα. 6. Κάθε ομάδα κριτηρίων αναλύεται σε επί μέρους κριτήρια, ως ακολούθως . . . (συνολικά 16 επί μέρους κριτήρια).
Περαιτέρω, στο άρθρο 8 του εν λόγω Π.Δ./τος (318/1992) προβλέπεται ότι : «1. Κάθε επί μέρους κριτήριο αξιολόγησης βαθμολογείται από τον (πρώτο) αξιολογητή με ένα ακέραιο ή δεκαδικό με προσέγγιση δεκάτου βαθμού, που κατά την αντικειμενική κρίση αρμόζει στο αντίστοιχο κριτήριο για τον αξιολογούμενο. Η κλίμακα των βαθμών ορίζεται από το 1 έως το 10, με ανώτατο βαθμό τον αριθμό 10 και κατώτατο τον αριθμό 1. ..3. Με τους βαθμούς 9 ή 10 βαθμολογούνται όσοι υπάλληλοι είναι πάντοτε έτοιμοι να αντιμετωπίσουν απόλυτα, με ταχύτητα και ευστοχία, κάθε υπηρεσιακό ζήτημα, χωρίς τη βοήθεια ή διόρθωση ανωτέρου τους. 4. Με τους βαθμούς 7 ή 8 βαθμολογούνται οι πολύ καλοί υπάλληλοι, οι οποίοι μπορούν να ανταποκριθούν πλήρως στις απαιτήσεις της υπηρεσίας τους, και περιστασιακά μόνο χρειάζονται ελάχιστη βοήθεια … Με τους βαθμούς 5 ή 6 βαθμολογούνται οι καλοί υπάλληλοι που επιδιώκουν σταθερά να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της υπηρεσίας αλλά κατά κανόνα χρειάζονται βοήθεια. 6. Με τους βαθμούς 3 ή 4 βαθμολογούνται οι υπάλληλοι οι οποίοι αποδίδουν κάτω του συνηθισμένου μέτρου. 7. Με τους βαθμούς 1 ή 2 βαθμολογούνται οι εντελώς ακατάλληλοι για την υπηρεσία υπάλληλοι. 8. Εφόσον ο πρώτος αξιολογητής και ο Επιθεωρητής βαθμολογεί ένα ή περισσότερα κριτήρια αξιολόγησης με το βαθμό 9 ή 10 ή με βαθμό 4 και κάτω, απαιτείται η παράθεση από αυτόν ειδικής αιτιολογίας της βαθμολογίας για τα αντίστοιχα κριτήρια αξιολόγησης. 9. Η κατά την προηγούμενη παράγραφο ειδική αιτιολογία πρέπει να τεκμηριώνεται με συγκεκριμένα πραγματικά στοιχεία ή γεγονότα. 10. …». (η παράγραφος 8 παρατίθεται πριν την τροποποίησή της με το άρ. 21 ν. 4250/2014, που θα αναλυθεί αμέσως παρακάτω).
Από την τελευταία αυτή παράγραφο προκύπτει ότι η ειδική αιτιολογία απαιτείται μόνο στις περιπτώσεις που αξιολογείται ο υπάλληλος σε κάποιο από το επιμέρους κριτήρια, με βαθμούς 9 ή 10 (δηλαδή τους υψηλότερους στην κλίμακα αξιολόγησης), καθώς και με βαθμούς 4 και κάτω (δηλαδή του χαμηλότερους στην κλίμακα), η οποία αιτιολογία τεκμηριώνεται σε συγκεκριμένα πραγματικά στοιχεία ή γεγονότα και όχι σε αόριστες υποκειμενικές και αξιολογικές κρίσεις.
Ήδη, υπό την ισχύ της παραπάνω παραγράφου και του π.δ. 318/1992, η νομολογία ασχολήθηκε κυρίως με το ζήτημα του κατά πόσον ήταν νόμιμη η έκδοση του εν λόγω προεδρικού διατάγματος, με βάση την εξουσιοδοτική διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 128 του Υπαλληλικού Κώδικα, καθώς πολλές αιτήσεις ακύρωσης προέβαλαν την αοριστία και την γενικότητα της διάταξης, ως αντίθετης στο άρ. 43 παρ. 2 του Συντάγματος, που απαιτεί για την έκδοση κανονιστικού διατάγματος, η εξουσιοδοτική διάταξη να είναι ειδική και ορισμένη.
Με τις υπ’ αρ. 1670-72/2002 Αποφάσεις του ΣτΕ κρίθηκε η συνταγματικότητα της διάταξης και η έγκυρη έκδοση του εν λόγω προεδρικού διατάγματος.
Με τις εν λόγω αποφάσεις ωστόσο, καθώς και στις ΣτΕ 1667-9/2002 , 88/2010 Δ. Εφ. Αθηνών, 788/2011 ΔεφΑθ, δεν παραλείφθηκε να κριθεί ότι “..βασικές αρχές και κατευθύνσεις του συστήματος αξιολόγησης είναι η αντικειμενική και αμερόληπτη στάθμιση βάσεις σαφώς προσδιορισμένων κριτηρίων της επαγγελματικής ικανότητας και καταλληλότητας των υπαλλήλων σε σχέση με το αντικείμενο της εργασίας τους και τα καθήκοντά τους, αλλά και της απορρέουσας από το Σύνταγμα άρ. 5 αρχή της αξιοκρατίας..”.
Με την παραπάνω νομολογία επαναλαμβάνεται δηλαδή ότι η αρχή της αξιοκρατίας έχει συνταγματική περιωπή, ενώ ένα σύστημα αξιολόγησης το οποίο, θέλει να είναι σύμφωνο με αυτή την αρχή, πρέπει και οφείλει να παραθέτει εκ των προτέρων κριτήρια επαγγελματικής ικανότητας, βάσει των οποίων θα γίνει η εν λόγω αξιολόγηση.
Με το άρ. 21 του ν. 4250/2014, αντικαταστάθηκε η ως άνω παράγραφος 8 του άρ. 8 του π.δ. 318/1992, και απλά διευρύνθηκε η απαίτηση της ειδικής αιτιολογίας στις περιπτώσεις της βαθμολόγησης στις περιπτώσεις 9 έως 10 και 1 έως 6, αφήνοντας τις υπόλοιπες κατηγορίες βαθμολόγησης, χωρίς την απαίτηση της ειδικής αιτιολογίας. Συγκεκριμένα η εν λόγω παράγραφος διαλαμβάνει “Εφόσον ο αξιολογητής βαθμολογεί ένα ή περισσότερα κριτήρια αξιολόγησης με βαθμό 9 έως 10 ή με βαθμό 1 έως 6, απαιτείται η παράθεση από αυτόν ειδικής αιτιολογίας της βαθμολογίας αυτής για τα αντίστοιχα κριτήρια αξιολόγησης. Η ειδική αιτιολογία γίνεται με παράθεση πραγματικών στοιχείων και όχι αξιολογικών χαρακτηρισμών.».
Η συνοδευτική του νόμου έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής σε αυτό το σημείο (Β΄ Διεύθυνσης Επιστημονικών Μελετών), σε αυτή την περίπτωση υπέδειξε ότι “ θα μπορούσε ενδεχομένως, υπό το φως των αρχών της αμεροληψίας και της αξιοκρατίας που προαναφέρθηκαν, να προβλεφθεί αιτιολογία για όλη την κλίμακα βαθμολογιών” και φέρνει ως παράδειγμα το άρ. 62 παρ. 7 του ν. 2812/2000 “Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων”, σύμφωνα με το οποίο “η βαθμολόγηση των δικαστικών υπαλλήλων σε κάθε κριτήριο από τους αξιολογητές πρέπει να είναι αιτιολογημένη”.
Πράγματι εφόσον η αξιολόγηση βασίζεται σε επιμέρους κριτήρια, από πριν γνωστά και κατανεμημένα ανά κατηγορίες, δεν φαίνεται να συντρέχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος, βάσει του οποίου να μην απαιτείται ειδική αιτιολογία για ορισμένες βαθμολογίες της κλίμακας. Ούτε μπορεί να θεωρηθεί βάσιμα, ότι η κλίμακα βαθμολογιών 8 και 7 , για τις οποίες δεν απαιτείται ιδιαίτερη και ειδική αιτιολογία, θα μπορούν να εκφεύγουν τον έλεγχο με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια με τα οποία θα σταθμίζεται κάθε φορά η επαγγελματική ικανότητα και επάρκεια των εν λόγω υπαλλήλων που τυχόν εμπίπτουν στην παραπάνω κλίμακα βαθμολόγησης. Σωστά λοιπόν ελέγχθηκε από την επιστημονική επιτροπή της Βουλής, η ανωτέρω παράλειψη, και επισημάνθηκε η έλλειψή της, υποδεικνύοντας ταυτόχρονα την ανάγκη νομοτεχνικής διόρθωσης, με απαίτηση να επεκταθεί η ειδική αιτιολογία σε όλη την κλίμακα βαθμολόγησης.
Περαιτέρω με το άρ. 20 ν. 4250/2014, τροποποιείται το άρ. 7 του π.δ. 318/199, 2και σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση αυτού, “..εισάγεται η έννοια της συγκριτικής αξιολόγησης των υπαλλήλων μέσω του εργαλείου της ποσόστωσης και προσδιορίζονται τα ανώτατα ποσοστά υπαλλήλων που μπορούν να αξιολογηθούν ανά κλίμακα βαθμολογίας. Σκοπός της ρύθμισης αυτής είναι να αποδοθεί η βαρύνουσα σημασία που θα πρέπει να έχει κάθε σύστημα αξιολόγησης και να αρθούν οι στρεβλώσεις και η απαξίωση του συστήματος αξιολόγησης όπως εφαρμόζεται ως σήμερα..”
Με το παραπάνω άρθρο τροποποιείται το άρθρο 7 του π.δ. 318/1992 και καθορίζονται τα ανώτατα ποσοστά ανά κλίμακα βαθμολόγησης και συγκεκριμένα
“1. Τα ανώτατα ποσοστά υπαλλήλων που είναι δυνατόν να βαθμολογούνται με την κλίμακα βαθμών του άρθρου 8 καθορίζονται ως εξής:
α. Με τους βαθμούς 9 έως 10 βαθμολογείται ποσοστό έως και 25 % των υπαλλήλων.
β. Με τους βαθμούς 7 έως 8 βαθμολογείται ποσοστό έως και 60% των υπαλλήλων.
γ. Με τους βαθμούς 1 έως 6 βαθμολογείται ποσοστό 15% των υπαλλήλων.
2. ….3. Όπου κατά τη βαθμολόγηση δεν εξαντληθεί το ανώτατο επιτρεπόμενο κατά κλίμακα ποσοστό, το υπολειπόμενο μέρος που δεν χρησιμοποιήθηκε, προσαυξάνει το ποσοστό της αμέσως κατώτερης κλίμακας βαθμολόγησης. 4. Τα ποσοστά της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου υπολογίζονται επί του συνόλου των υπαλλήλων που υπηρετούν στην ίδια Γενική Διεύθυνση. 5. Ο επιμερισμός των ποσοστών ανά κλίμακα βαθμολόγησης σε κάθε Γενική Διεύθυνση γίνεται με απόφαση του οικείου Προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης στο σύνολο των υποκείμενων οργανικών μονάδων μέχρι και επιπέδου Τμήματος ή αντιστοίχου επιπέδου οργανικής μονάδας. Για τον επιμερισμό αυτόν λαμβάνονται υπόψη κριτήρια, ιδίως: α. η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα των μονάδων, β. οι αρμοδιότητες των οργανικών μονάδων σε σχέση με τις προτεραιότητες της ασκούμενης πολιτικής, γ. η κατανομή των υπαλλήλων ανά οργανική μονάδα. 6…7..8…9…”
Από τη νοµολογία, έχει κριθεί ότι βασικές αρχές και κατευθύνσεις του συστήµατος αξιολόγησης των υπαλλήλων είναι η αντικειµενική και αµερόληπτη στάθµιση, βάσει, σαφώς προσδιοριζόµενων κριτηρίων της επαγγελµατικής ικανότητας και καταλληλότητας των υπαλλήλων, σε σχέση µε το αντικείµενο της εργασίας τους και τα καθήκοντά τους, αλλά και της απορρέουσας από το Σύνταγµα (άρθρο 103 παρ. 7) αρχής της αξιοκρατίας, η οποία καταλαµβάνει όχι µόνο τις διαδικασίες πρόσληψης των υπαλλήλων του ∆ηµοσίου και των Ν.Π.∆.∆. αλλά και τις διαδικασίες αξιολόγησης ή υποβιβασµού τους.
Το σύστημα της αξιολόγησης λοιπόν όπως ήδη αναφέρθηκε επιτρέπεται να γίνεται µόνο µε βάση τις ικανότητες και τα προσόντα τους και με βάση την ένταξή τους σε προκαθορισμένα κριτήρια που θα έχουν σχέση με την επαγγελματική ενασχόληση.
Και ναι μεν η αιτιολογική έκθεση του εν λόγω άρθρου θέτει ως σκοπό την άρση των στρεβλώσεων και της απαξίωσης του ήδη υπάρχοντος συστήματος αξιολόγησης πλην όμως, οι προϋποθέσεις που θέτει το εν λόγω άρθρο για την επίτευξη της άρσης αυτής ελέγχονται για τη συμφωνία τους με το Σύνταγμα καθώς συνιστούν περιορισμό του δικαιώματος των δημοσίων υπαλλήλων να εξελίσσονται και να αξιολογούνται βάσει προκαθορισμένων κριτηρίων επαγγελματικής ικανότητας και καταλληλότητας σε σχέση πάντα με το αντικείμενο της εργασίας τους.
Η μέθοδος της ποσόστωσης, αναγκαστικά, περιορίζει κατηγορία ή κατηγορίες υπαλλήλων, να κριθούν αντικειμενικά με αμιγώς αξιολογικά κριτήρια και σε σχέση με το αντικείμενο εργασίας τους, ενώ δημιουργεί ομάδες υπαλλήλων που θα “ πρέπει “ να αποτελέσουν περιεχόμενο της εκάστοτε ποσόστωσης, σύμφωνα με τις διακρίσεις του άρ. 20 ν. 4250/2014. Εξάλλου ο πρόσθετος περιορισμός των ανωτάτων ορίων των ποσοστών (25%, 60% και 15%), διαστρεβλώνει την πραγματική εικόνα της δημόσιας διοίκησης, καθώς γίνεται αποδεκτέο ότι ποσοστό 15% των δημοσίων υπαλλήλων, θα ανήκει στην κατηγορία της κλίμακας βαθμολόγησης 1 εως 6, με τις επ” αυτών συνοδευτικές κρίσεις αξιολόγησης. Μάλιστα η στρέβλωση αυτή επιτείνεται με την πρόβλεψη ότι, στην περίπτωση που κατά τη βαθμολόγηση δεν εξαντληθεί το ανώτατο επιτρεπόμενο κατά κλίμακα ποσοστό, το υπολειπόμενο μέρος που δεν χρησιμοποιήθηκε, προσαυξάνει το ποσοστό της αμέσως κατώτερης κλίμακας βαθμολόγησης. (Αν δεν εξαντληθεί το κατώτερο όριο ποσοστού 15% που βαθμολογείται με τους χαμηλότερους βαθμούς, ο νόμος δεν έχει κάποια πρόβλεψη, που σημαίνει ότι πάντα ποσοστό 15% των υπαλλήλων θα αξιολογούνται από 1 έως 6, υποχρεωτικά).
Υπό αυτά τα δεδομένα το σύστημα της αξιολόγησης που γίνεται με βάση ποσοστά υπαλλήλων που υπηρετούν στην ίδια Γενική Διεύθυνση, όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στον σκοπό του νόμου, που είναι η αναβάθμιση του συστήματος αξιολόγησης, αλλά ενέχει τον κίνδυνο της αλλοίωσης της πραγματικής αξιολογικής σύνθεσης των υπηρεσιών, με τη δυνατότητα διαστρέβλωσης των κριτηρίων αξιολόγησης προκειμένου να ενταχθούν προσωπικότητες υπαλλήλων σε κάθε μία από τις ποσοστιαίες πλέον κατηγορίες.
Με βάση όλα τα παραπάνω, όπως αναφέρεται και στην ειδική πρόταση με αριθµ. Πρωτ. 131675/263, 30 Ιουνίου 2014, “Ειδική πρόταση για αξιοκρατική λειτουργία Δημόσιας Διοίκησης, όσον αφορά την Περιφέρεια Αττικής” , Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Αττικής, κ. Παπασπύρου , “..η επιβολή των ανωτέρω ποσοστώσεων στην ευχέρεια των αξιολογητών να βαθµολογούν µε ορισµένο βαθµό τους υπό αξιολόγηση δηµόσιους υπαλλήλους, δεν συνιστά, σύµφωνα με το άρθρο 25 παρ. 1 του Συντάγµατος, αναλογικό, για την επίτευξη του επιδιωκόµενου σκοπού, περιορισµό του δικαιώµατος των δηµοσίων υπαλλήλων να αξιολογούνται και να εξελίσσονται, βαθµολογικά και εν γένει υπηρεσιακά, βάσει σαφώς προσδιοριζόµενων κριτηρίων επαγγελµατικής ικανότητας και καταλληλότητας, σε σχέση προς το αντικείµενο της εργασίας τους και τα καθήκοντά τους, σύµφωνα και προς τη συνταγµατικά κατοχυρωµένη στο άρθρο 103 παρ. 7 εδάφιο β΄ του Συντάγµατος αρχή της αξιοκρατίας, δεδοµένου ότι η βαθµολογία, που προβλέπεται, από τις ανωτέρω διατάξεις του άρθρου 20 του Ν. 4250/2014, να λαµβάνει κάθε δηµόσιος υπάλληλος, δεν συναρτάται προς την ατοµική του αξία, τα προσόντα του, τις ικανότητές του και τις επιδόσεις του, κατά την άσκηση των υπηρεσιακών του καθηκόντων, αλλά προς το πιο πάνω προκαθορισµένο ποσοστό ανά κλίµακα βαθµολόγησης”.
Τα δε εισαγόμενα κριτήρια του του άρθρου 20 παρ. 5 του Ν. 4250/2014, τα οποία θα πρέπει να λάβει υπόψη του κάθε Προϊστάµενος Γενικής ∆ιεύθυνσης, προκειµένου να καθορίσει τον επιµερισµό των ως άνω ποσοστών και ειδικότερα, µεταξύ άλλων, η αποτελεσµατικότητα και η αποδοτικότητα των οργανικών µονάδων, οι αρµοδιότητες αυτών σε σχέση µε τις προτεραιότητες της ασκούµενης πολιτικής και η κατανομή των υπαλλήλων σε κάθε οργανική μονάδα, δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την αναγκαιότητα της ρύθμισης, ούτε μπορούν να αποτελέσουν αντικειμενικά κριτήρια του συστήματος επιμερισμού, γιατί είναι γενικόλογα, αόριστα και παραβλέπουν τα μεγέθη της ατομικής αξιολόγησης του κάθε υπαλλήλου, που μπορούν ν” αλλάξουν τους συσχετισμούς της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας της κάθε διεύθυνσης. Άρα είναι σχετικά και ως εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να εφαρμοσθούν.
Εξάλλου την επιφύλαξή της περί της συμφωνίας της ανωτέρω διάταξης με την οποία καθιερώνονται ποσοστά επιμερισμού της αξιολόγησης με το Σύνταγμα, έθεσε και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής (Β΄ Διεύθυνση Επιστημονικών Μελετών), με την έκθεσή της που συνόδευσε το υπό ψήφιση τότε ακόμη νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα στην εν λόγω έκθεση αναφέρεται ότι “η αρχή της αξιοκρατίας τόσο κατά την επιλογή του προσωπικού της δηµόσιας διοίκησης, όσο και κατά την υπηρεσιακή εξέλιξή τους, αποτελεί βασική αρχή του Υπαλληλικού Κώδικα µε ευθεία συνταγµατική κατοχύρωση στο άρθρο 103 παρ. 7 εδ. β’ του Συντάγµατος, συνιστά δε κανόνα οργάνωσης και λειτουργίας της δηµόσιας διοίκησης προς θεραπεία του δηµοσίου συµφέροντος, υπό την έννοια της διασφάλισης τόσο του κύρους και της αποτελεσµατικότητας της δηµόσιας διοίκησης, όσο και της αξιοπρέπειας και της προσωπικότητας των δηµόσιων υπαλλήλων. ∆ιά της εφαρµογής, µάλιστα, της αρχής της αξιοκρατίας σκοπείται η διάκριση των προσώπων αναλόγως προς τις ικανότητες και τα προσόντα τους (ΣτΕ 2778/1991), οι βασικές δε αρχές και κατευθύνσεις του συστήµατος αξιολόγησης «είναι η αντικειµενική και αµερόληπτη στάθµιση βάσει σαφώς προσδιοριζόµενων κριτηρίων της επαγγελµατικής ικανότητας και καταλληλότητας των υπαλλήλων σε σχέση µε το αντικείµενο της εργασίας τους και τα καθήκοντά τους» (βλ., ενδεικτικώς, ΣτΕ 1667-9/2002).
Υπό το φως των ανωτέρω, δηµιουργείται προβληµατισµός ως προς το αν η αναγκαιότητα επιβολής των προτεινόµενων ποσοστώσεων για την επίτευξη του επιδιωκόµενου από τον νόµο σκοπού είναι εµφανής και σαφώς διαγνώσιµη, ώστε να συνιστά αναλογικό, σύµφωνο προς το άρθρο 25 παρ. 1 του Συντάγµατος, περιορισµό του δικαιώµατος των δηµοσίων υπαλλήλων να εξελίσσονται και να αξιολογούνται βάσει σαφώς προσδιοριζόµενων κριτηρίων επαγγελµατικής ικανότητας και καταλληλότητας, σε σχέση προς το αντικείµενο της εργασίας τους και τα καθήκοντά τους, συµφώνως και προς την συνταγµατικώς κατοχυρωµένη στο άρθρο 103 παρ. 7 εδ. β’ του Συντάγµατος αρχής της αξιοκρατίας, δεδοµένου ότι η βαθµολογία που προτείνεται να λαµβάνει κάθε υπάλληλος δεν θα συναρτάται προς την ατοµική του αξία, τις ικανότητες και τις επιδόσεις του κατά την άσκηση των υπηρεσιακών του καθηκόντων, αλλά προς το προκαθορισµένο ποσοστό ανά κλίµακα βαθµολόγησης (πρβλ. και ΣτΕ 1917/1998)».
Περαιτέρω, μετά την έκδοση του ν. 4250/2014 εκδόθηκε μεταξύ άλλων και η ΔΙΔΑΔ/Φ.32.8/492/8501, 8326 / 7.4.2014 με τίτλο «Τροποποίηση διατάξεων του Π.Δ. 318/1992 (Α΄ 161) περί αξιολόγησης των ουσιαστικών προσόντων του προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών και των ν.π.δ.δ.».
Η παραπάνω χαρακτηρίζεται ως εγκύκλιος ωστόσο, στην πραγματικότητα περιέχει διατάξεις κανονιστικού χαρακτήρα, αφού πρωτογενώς και πρωτοτύπως επιδιώκεται να ρυθμιστούν έννομες σχέσεις, που δεν υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων του ν.4250/2014 ενώ από την άλλη πλευρά εισάγονται ρυθμίσεις, που έρχονται σε ευθεία αντίθεση προς τις διατάξεις του ν. 4250/2014.
Συγκεκριμένα, η ανωτέρω «κανονιστική» εγκύκλιος προβλέπει την επέκταση των διατάξεων του νόμου 4250/2014 και στους εργαζόμενους στους ΟΤΑ : «Η Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας ΟΤΑ του Υπουργείου Εσωτερικών παρακαλείται να ενημερώσει τους ΟΤΑ α και β βαθμού, δεδομένου, ότι υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του π.δ. 318/1992 βάσει των διατάξεων της παρ.1 του άρθρου 130 του ν.1188/1981 (Α 204)».
Οι διατάξεις όμως του Ν.1188/1998, έχουν καταργηθεί με το ν. 3584/2007 «Κύρωση του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων» (άρθρο 232, που ορίζει ότι : «Καταργείται κάθε γενική ή ειδική διάταξη που αντίκειται στις διατάξεις του παρόντος Κώδικα ή ρυθμίζει διαφορετικά τα θέματα που διέπονται από αυτόν»).
Περαιτέρω στο άρθρο 84 του ισχύοντος Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, ρητώς προβλέπεται αναφορικά με την αξιολόγηση στους ΟΤΑ, ότι: «1. Τα ουσιαστικά προσόντα των υπαλλήλων αξιολογούνται βάσει συστήματος αξιολόγησης το οποίο διέπεται από τις αρχές της αμεροληψίας, της επαγγελματικής ικανότητας του υπαλλήλου και της αποδοτικότητάς του. 2. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, μετά από γνώμη της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και της Π.Ο.Π.-Ο.Τ.Α., η οποία διατυπώνεται μέσα σε προθεσμία τριάντα (30) ημερών, καθορίζονται οι περιπτώσεις κατά τις οποίες απαιτείται αξιολόγηση, τα κριτήρια αξιολόγησης, ο χρόνος, η συχνότητα, ο τύπος, η διαδικασία και τα όργανα αξιολόγησης, καθώς και τα δικαιώματα και οι εγγυήσεις υπέρ των υπαλλήλων σε σχέση με αυτή».
Το εν λόγω διάταγμα δεν έχει μέχρι σήμερα εκδοθεί.
Η διάταξη του άρ. 1 του π.δ. 318/1992 αναφέρεται ρητά στο πεδίο ισχύος του που είναι οι υπάλληλοι για τους οποίους εφαρμόζεται ο Υπαλληλικός Κώδικας, όπως κάθε φορά ισχύει και όχι ο Κώδικας Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων.
Το άρθρο 226 του ν. 3584/2007 (Κώδικας Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων) προβλέπει, ότι «Έως την έκδοση των διαταγμάτων ή αποφάσεων που προβλέπονται στον παρόντα νόμο, εφαρμόζονται οι προϊσχύουσες αντίστοιχες διατάξεις, κατά το μέρος που δεν είναι αντίθετες προς τις διατάξεις του». Ως προϊσχύουσα διάταξη νοείται αυτή του άρθρου 130 του ν. 1188/1981, η οποία ωστόσο δεν προβλέπει την εφαρμογή των διατάξεων, που αφορούν στου Δημοσίους υπαλλήλους και στους υπαλλήλους των ΟΤΑ. Συγκεκριμένα, το άρθρο 130 προβλέπει: «Έκθεσις ουσιαστικών προσόντων των υπαλλήλων. 1. Τα περί ουσιαστικών προσόντων των υπαλλήλων στοιχεία καταχωρούνται εις την έκθεσιν ουσιαστικών προσόντων συντασσομένην και μέχρι τέλους Ιανουαρίου το αργότερον, βάσει ενιαίου υποδείγματος κατά κλάδους τακτικών υπαλλήλων, ως και μη τακτικών τοιούτων, κατά τα εκάστοτε ισχύοντα επ’ δημοσίων υπαλλήλων». Από το πλέγμα των παραπάνω διατάξεων προκύπτει ότι η μόνη διάταξη που αφορά την αξιολόγηση των υπαλλήλων των ΟΤΑ, είναι αυτή του άρ. 87 ν. 3584/2007, η οποία είναι και η μόνη εξουσιοδοτική διάταξη για την έκδοση του προεδρικού διατάγματος, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της αξιολόγησης των υπαλλήλων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η παραπομπή που γίνεται στις προϊσχύουσες διατάξεις του Κώδικα αυτού, αφορά μόνο την χρήση κοινού εντύπου αξιολόγησης, και όχι την εν γένει διαδικασία αξιολόγησης, για την οποία δεν γίνεται καμία πρόβλεψη.
Παρατηρείται λοιπόν ότι με την παραπάνω εγκύκλιο, κανονιστικού περιεχομένου, να επεκτείνεται η ισχύς και η εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4250/2014 και στους υπαλλήλους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παρά το γεγονός, ότι αυτοί δεν υπάγονται στις διατάξεις του π.δ. 318/1992. Κάτι τέτοιο όμως φαίνεται ότι είναι εκτός ρυθμιστικού πεδίου της παραπάνω εξουσιοδοτικής διάταξης, και κατά παράβαση των διατάξεων του άρ. 43 παρ. 2 του Συντάγματος, καθώς το π.δ. 318/1992 με τίτλο «Αξιολόγηση των ουσιαστικών προσόντων του προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου», είχε εκδοθεί σε εκτέλεση και κατόπιν εξουσιοδοτήσεως του άρ. 54 του ν. 1943/1991, σύμφωνα με το οποίο επανήλθε σε ισχύ η διάταξη του άρ. 128 του Υπαλληλικού Κώδικα (Π.Δ. 611/1977). Έτσι η επέκταση με εγκύκλιο και χωρίς ειδική και ορισμένη εξουσιοδότηση, που να βρίσκεται σε διάταξη νόμου και να καθορίζει τα θέματα που θα ρυθμιστούν μ’ αυτήν, και που θα ορίζει επαρκώς τα κριτήρια, οριοθετώντας τα πλαίσια των ρυθμίσεων επί των θεμάτων που αφορά, δεν μπορεί να αφήσει περιθώρια συμφωνίας με το Σύνταγμα και με το σύστημα των εξουσιοδοτήσεων του άρ. 43 αυτού.

*Άρθρο του Βασματζίδη Χρήστου,
Δικηγόρου, Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης Δήμου Αλεξανδρούπολης
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....

Γιατί οι μειώσεις μισθών δεν βοήθησαν την ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα

Κροκοδείλια δάκρυα χύνουν κατόπιν εορτής οι «εγκέφαλοι» του ΔΝΤ για τις λανθασμένες εκτιμήσεις περί αύξησης της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας μέσω της εσωτερικής υποτίμησης και της μείωσης του κόστους εργασίας. Όπως διαπιστώνει η ετήσια έκθεση για την ελληνική οικονομία του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ), την περίοδο 2010-2013 η μείωση του μοναδιαίου κόστος εργασίας κατά 16,1%, αντί να βελτιώσει το επίπεδο της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, επιδείνωσε τη θέση μας στη διεθνή κατάταξη, με αποτέλεσμα από την 54η θέση να πέσουμε στην 57η.
Επιπλέον το ΑΕΠ υποχώρησε σωρευτικά κατά 23,5%, η παραγωγικότητα της εργασίας στο τέλος του 2013 μειώθηκε κατά 4,8% έναντι του 2008 και θα παραμείνει στο ίδιο σημείο μέχρι το τέλος του 2014, ενώ οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν ανέρχονται σε 930.000.
Αφού μας επέβαλαν μείωση μισθών και συντάξεων κατά 40%-50%, με αποτέλεσμα να συρρικνωθεί η εσωτερική ζήτηση, θυμήθηκαν ότι η προώθηση μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας δεν ήταν ανάγκη να γίνει μέσω της ελεύθερης πτώσης των μισθών.
Με μεγάλη καθυστέρηση διαπίστωσαν ότι η εσωτερική υποτίμηση στην Ελλάδα έγινε κυρίως μέσω περικοπών θέσεων εργασίας και συρρίκνωσης της εσωτερικής ζήτησης και όχι μέσω διαρθρωτικών αλλαγών που θα μπορούσαν να αυξήσουν την παραγωγικότητα και να ανακατανείμουν τους εργαζομένους σε εξαγωγικούς κλάδους της οικονομίας. Η ζημιά που έχουν υποστεί πλέον η παραγωγική βάση και ο κοινωνικός ιστός της χώρας απαιτεί πολύχρονη και επίπονη προσπάθεια για να αποκατασταθεί.
«Επιβεβαιώνουν δηλαδή αυτό που είχαμε προβλέψει εμείς από το 2010», τονίζει ο κ. Σάββας Ρομπόλης, τέως επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, ο οποίος έχει την ευθύνη για τη σύνταξη της ετήσιας έκθεσης για τις μακρο-οικονομικές κοινωνικές παραγωγικές επενδυτικές, εισοδηματικές κ.λπ. επιπτώσεις που θα είχε η εφαρμογή αυτού του προγράμματος νεοφιλελεύθερης έμπνευσης στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Επιβεβαιώνεται, επίσης, αυτό που έλεγε ο Αυστριακός οικονομολόγος Πίτερ Ντράκερ, ότι «τίποτε δεν υπάρχει πιο άχρηστο από το να κάνεις αποδοτικό αυτό που δεν έπρεπε να γίνει».
Οι εκτιμήσεις για την πορεία της ανεργίας, που σκαρφάλωσε στο 27,3% το 2013 (1.350.000 άνεργοι), παραμένουν δυσοίωνες. Το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) προβλέπει ότι το 2020 η ανεργία δεν θα έχει υποχωρήσει από τα επίπεδα του 22%, ενώ το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ εκτιμά ότι το 2019 θα κυμαίνεται στο 22%-23%. Στις δραματικές επιπτώσεις της υψηλής ανεργίας δεν μετράται μόνο η χαμένη γενιά των νέων 15-24 ετών (178.000 άνεργοι) αλλά και η αύξηση του αριθμού των συνταξιο­δοτήσεων. Μια πολυπληθής κατηγορία εργαζομένων 44-62 ετών (359.000 άτομα) που προέρχονταν από τον επισιτισμό, τον κατασκευαστικό τομέα και τις υπηρεσίες έμειναν χωρίς δουλειά και επίδομα ανεργίας, με αποτέλεσμα να προτιμήσουν την πρόωρη συνταξιοδότηση ακόμα και με μειωμένη σύνταξη.
Οι στρεβλώσεις που προκάλεσε η αύξηση της ανεργίας επιβεβαιώνονται και από τα πρόσφατα στοιχεία του ΙΚΑ. Σε σύνολο 1.066.688 ατόμων που συνταξιοδοτήθηκαν το 2014, τα 553.448, δηλαδή πάνω από το 50%, βγήκαν στη σύνταξη με ασφαλιστικό βίο που δεν ξεπερνά τα 20 χρόνια. Οι συνταξιούχοι όλων των κατηγοριών που συμπλήρωσαν 30 χρόνια δουλειάς ανέρχονται σε 260.529, όσοι κάλυψαν 35ετία σε 103.233, ενώ όσοι την ξεπέρασαν είναι 149.478 άτομα.
Ωστόσο το ρεκόρ αύξησης του αριθμού των νέων συνταξιούχων σημειώθηκε το 2010, όταν βγήκαν στη σύνταξη 100.000 ασφαλισμένοι για να αποφύγουν τις επιπτώσεις του νέου Ασφαλιστικού έναντι 40.000 τον χρόνο μέχρι το 2009.

Νέες αλλαγές στο Ασφαλιστικό από φθινόπωρο
Παρά τις περικοπές των παροχών, η αύξηση των συνταξιούχων, η ανεργία, η μείωση των μισθών, η ευέλικτη και ανασφάλιστη εργασία και, κυρίως, το PSI μείωσαν το αποθεματικό κεφάλαιο των ασφαλιστικών ταμείων από 26 δισ. ευρώ (2009) σε 4,5 δισ. ευρώ (2013) και μετατόπισαν το οριακό έτος εξέλιξής τους από το 2014 στο 2016, δηλαδή μόνο κατά δύο χρόνια.
Aυτά τα θέματα-αγκάθια θα αναδειχθούν τον Σεπτέμβριο με την υποβολή των αναλογιστικών μελετών των Ταμείων, οι οποίες θα κρίνουν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.
Είναι προφανές ότι οι αναλογιστικές μελέτες και οι διαπιστώσεις - προτάσεις του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) θα αποτελέσουν το επιστημονικό άλλοθι για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που σχεδιάζεται το φθινόπωρο με όχημα την ενοποίηση των Ταμείων. Η τρόικα στην επόμενη αξιολόγηση περιμένει την οριστικοποίηση των παρεμβάσεων, οι οποίες θα ψηφιστούν τον Οκτώβριο και θα εφαρμοστούν από την 1/1/2015. Το βασικό αξίω­μα της μεταρρύθμισης θα είναι η ενίσχυση της σχέσης ενιαίων εισφορών και ενιαίων παροχών για το σύνολο των ασφαλισμένων, καθώς και η εξάλειψη των αδικαιολόγητων εξαιρέσεων προκειμένου τα Ταμεία να συντηρούνται με ίδιους πόρους ώστε να μην απαιτείται η συνεισφορά των κρατικών επιχορηγήσεων οι οποίες θα βαίνουν έτσι κι αλλιώς μειούμενες.
Αυτό σημαίνει ότι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος θα λειτουργεί ως οιονεί μοντέλο όχι μόνο για τις επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ αλλά και για την κύρια σύνταξη.

Πηγή: newmoney.gr - Της Μαίρης Λαμπαδίτη
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....

Εισαγωγή στο Linux. Δωρεάν μάθημα στο edX αξίας 2.400 δολαρίων!

Το Linux είναι ένα λειτουργικό σύστημα το οποίο χρησιμοποιείται περίπου σε ποσοστό 2% παγκοσμίως σε υπολογιστές, όμως μπορεί κανείς να το συναντήσει σε ποσοστό 94% σε υπερυπολογιστές, στο σύνολο των servers παγκοσμίως, καθώς επίσης και σε δισ. Android συσκευές.
Συνηθίζεται να λέγεται πως το Linux είναι δύσκολο στο χειρισμό και πως χρησιμοποιείται μονάχα από προγραμματιστές και γενικότερα από geeks. Πράγματι, το Windows είναι ευκολότερο λειτουργικό στη χρήση. Παρόλα αυτά, αν ποτέ ενδιαφερθήκατε να μάθετε να χρησιμοποιείτε το Linux, τώρα είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να επαναφέρετε το ενδιαφέρον σας.
Το edX, μία online πλατφόρμα διαφόρων ειδών μαθημάτων, φιλοξενεί το μάθημα Introduction to Linux (Εισαγωγή στο Linux), του οποίου η κανονική αξία είναι 2.400 δολάρια, σύμφωνα με το Linux Foundation, και τώρα διδάσκεται δωρεάν.
Τα μαθήματα ξεκίνησαν από 1η Αυγούστου, όμως ακόμη και τώρα μπορείτε να γίνετε μέλη του edX με μία απλή και δωρεάν εγγραφή και να παρακολουθήσετε το μάθημα πατώντας την επιλογή «Select Audit». Εισηγητής είναι ο Jerry Cooperstein και τα μαθήματα διδάσκονται στα Αγγλικά με χρήση βίντεο και άλλων βοηθημάτων.
Προτού ξεκινήσετε τα μαθήματα, καλό είναι να προετοιμάσετε το Linux λειτουργικό, βάσει του συγκεκριμένου οδηγού.


Πηγή: http://www.digitallife.gr/
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....

Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Καλά κάνουν και ανησυχούν οι δημόσιοι υπάλληλοι

Σήμερα γίνεται ένας επιμερισμός προσωπικά σε όσους χρειάζονται και σε όσους όχι, σε ικανούς και λιγότερο ικανούς ώστε στη συνέχεια να υπάρξει μια μεγάλη ανακατάταξη προσωπικά που θα έχει από υποχρεωτικές μετατάξεις έως και απολύσεις.
Έχουν λόγο οι δημόσιοι υπάλληλοι να ανησυχούν από την εφαρμογή του μέτρου της αξιολόγησης, όταν την τελευταία ημέρα της συνεδρίασης της Βουλής, πριν από τις διακοπές του Δεκαπενταύγουστου, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πέρασε τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο με την οποία διαβεβαιώνει -και νομοθετικά- ότι όσοι επιμεριστούν στη μικρότερη ποσόστωση του 15% δεν πρόκειται να έχουν καμία εργασιακή, μισθολογική ή βαθμολογική επίπτωση;
Όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η ανησυχία τους είναι δικαιολογημένη και δεν εξαρτάται από καμία καλή ή κακή θέληση της οποιασδήποτε πολιτικής ηγεσίας.
Πού βρίσκεται η αλήθεια για τις αξιολογήσεις Το μισθολογικό κόστος είναι η αρχή και το τέλος όλων των σχεδιασμών που γίνονται σήμερα. Όταν με τον νόμο 4093/2012 ξεκίνησε η ιστορία της αξιολόγησης στο Δημόσιο, αυτή δεν αφορούσε μόνο τη διαθεσιμότητα-κινητικότητα κάποιων υπαλλήλων, αλλά και την αξιολόγηση δομών και προσωπικού όλου του δημόσιου τομέα. Τότε, ανώτατοι κυβερνητικοί παράγοντες που ασχολούνταν με αυτή την υπόθεση υποστήριζαν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις πως αν η αξιολόγηση έφτανε στις δομές και στο προσωπικό του κράτους που βρίσκονται κάτω από τα υπουργεία, το προσωπικό που θα κρινόταν πλεονάζον ή μη ικανό να υπηρετεί στις θέσεις όπου εργαζόταν θα ξεπερνούσε τους 40.000 με 45.000 υπαλλήλους.
Τέτοια αξιολόγηση δεν έγινε ποτέ, αλλά οι υπολογισμοί που γίνονταν τότε για πάνω από 40.000 υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα δεν ήταν εξωπραγματικοί.

Πηγή: http://www.efsyn.gr
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....

Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου η εκλογή του Δ.Σ της ΕΝΠΕ -Τι προβλέπει η εγκύκλιος

Τις αναγκαίες λεπτομέρειες και τα χρονοδιαγράμματα για την εκλογή νέων οργάνων της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.) περιέχει εγκύκλιος που καταρτίστηκε από το υπουργείο Εσωτερικών.
Όπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων το αργότερο μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει συγκληθεί η Γενική Συνέλευση για την εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου από το οποίο και θα αναδειχθεί το νέο προεδρείο της Ένωσης Περιφερειών.
Η πρώτη καταληκτική ημερομηνία είναι η 16η Σεπτεμβρίου όπου τα περιφερειακά συμβούλια θα πρέπει να έχουν προχωρήσει στην εκλογή των προεδρείων τους. Από τα μέλη των προεδρείων τους θα εκλέγουν και οι εκπρόσωποι στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης.
Με το π.δ. 74/2011 «Ένωση Περιφερειών Ελλάδας» (Α΄ 181 ), καθορίζονται οι διαδικασίες ανάδειξης των εκπροσώπων των περιφερειών στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.) και εκλογής των οργάνων της. Η θητεία των τελευταίων συμπίπτει με τη διάρκεια της περιφερειακής περιόδου και λήγει με την εκλογή ή την εγκατάσταση των νέων.
Αναλυτικά η εγκύκλιος εδώ
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....

Έξοδος από την κρίση: Τεχνικές παρέμβασης στην λειτουργία της επιχείρησης και αντιμετώπιση της κρίσης και της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας - Η λειτουργία της επιχείρησης στο περιβάλλον της Οικονομικής Κρίσης

1 Exodos Apo Tin Krisi Texnikes Paremvasis Sti Leitourgia Tis Epixeirisis

Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Ανατοποθέτηση εργαζομένων στο Δημόσιο με «job rotation»

Αναφερόμενο στο μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας των υπαλλήλων ο σχεδιασμός του οποίου ήδη βρίσκεται στα σκαριά και όπως φαίνεται θα είναι ολοκληρωμένος έως το τέλος του καλοκαιριού το υπουργείο χρησιμοποιεί σε επίσημες ανακοινώσεις του τον όρο «job rotation».
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός χαρακτηρίζει το μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας (job rotation) ως μια «μόνιμη εσωτερική αγορά εργασίας» και παρουσιάζεται ως μία από τις μεγαλύτερες καινοτομίες στο Δημόσιο ενώ αναμένεται να καταργήσει το ισχύον σύστημα με τις αποσπάσεις, τις μετατάξεις και τις μεταθέσεις.
Ο όρος «job rotation» που μεταφράζεται και ως «εναλλαγή θέσεων εργασίας» αναφέρεται στην μετακίνηση εργαζομένων μεταξύ δύο ή περισσοτέρων θέσεων εργασίας με προγραμματισμένο τρόπο και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Είναι μια πρακτική που υιοθετούν πολλές εταιρείες παγκοσμίως κυρίως στον ιδιωτικό τομέα για την ανάπτυξη στελεχών. Στόχος είναι να καταργηθεί η μονοτονία της εργασίας και να εκτεθούν οι εργαζόμενοι σε διαφορετικές εμπειρίες ώστε να αποκτήσουν ευρύτερη ποικιλία δεξιοτήτων και σφαιρική γνώση του αντικειμένου.
Η εναλλαγή ρόλων και θέσεων μέσα στην ίδια την επιχείρηση «job rotation» είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στον ιδιωτικό τομέα και εφαρμόζεται κυρίως σε στελέχη που έχουν ήδη χρηματίσει προϊστάμενοι και σε αρκετές περιπτώσεις είναι συνδεδεμένη με τη διαχείριση καριέρας (career management).
Αν και η τεχνική αυτή θεωρείται ιδανική για στελέχη που πρόκειται να προαχθούν και να αποκτήσουν διοικητικές ικανότητες αφού βοηθά να εντοπιστούν δυνατά και αδύνατα σημεία του οργανισμού , συμβάλλοντας παράλληλα στην διεύρυνση των γνώσεων των εργαζομένων και της επιχείρησης υπάρχει και η αντίθετη άποψη ότι μπορεί να οδηγήσει τελικά σε ημιμάθεια, απώλεια της εξειδίκευσης , ψυχολογική κούραση των εργαζομένων από τις συνεχείς μετακινήσεις και την ανάληψη νέων ευθυνών κάθε φορά, ή χάσιμο πολύτιμου χρόνου μέχρι το στέλεχος να γνωρίσει το νέο τμήμα-δραστηριότητες, ανθρώπους-και να αναλάβει πραγματική δράση, ή ακόμη και ο ο κίνδυνος κάποιος εκπαιδευόμενος να «ξεχασθεί» σε κάποια θέση και να ελαχιστοποιηθούν έτσι οι ευκαιρίες και δυνατότητές του για εξέλιξη.
Τα συστήματα αυτά στον ιδιωτικό τομέα συνοδεύονται συνήθως από συστήματα μέτρησης της παραγωγικότητας, αποδοτικότητας καθώς και μέτρησης ικανοποίησης ενώ η μετακίνηση εργαζομένων γίνεται βάσει σχεδιασμένων καθηκόντων και προγραμματισμό.
Η μεταφορά του μοντέλου της εσωτερικής αγοράς εργασίας στο δημόσιο με την υποχρεωτική εναλλαγή θέσεων εργασίας φαίνεται ότι θα οδηγήσει σε ριζικές αλλαγές του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το Δημόσιο ως εργοδότης αφού ακολουθεί πλέον μεθοδολογίες ιδιωτικοοικοινομικού φορέα .
Ο μόνιμος αυτός μηχανισμός κινητικότητας θα συνοδεύεται από σχεδόν ολική κατάργηση αποσπάσεων και μετατάξεων και πιθανότατα να συνδέεται με περιγράμματα θέσεων εργασίας και νέο σύστημα αμοιβών (νέο ενιαίο μισθολόγιο).
Παράλληλα υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μια ελίτ στελεχών που θα αποτελείται από ημετέρους και πρόθυμους και η οποία προκειμένου να διατηρήσει τα προνόμιά της θα απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από τις θεμελιώδες αρχές της δημόσιας διοίκησης ενώ περιφερόμενοι υπάλληλοι σε διαφορετικές θέσεις εργασίας θα αποκτήσουν ποικιλία δεξιοτήτων χάνοντας σε εξειδίκευση .

Πηγή:http://enimerosiypallilonota.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα....