Σελίδες

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Ανατοποθέτηση εργαζομένων στο Δημόσιο με «job rotation»

Αναφερόμενο στο μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας των υπαλλήλων ο σχεδιασμός του οποίου ήδη βρίσκεται στα σκαριά και όπως φαίνεται θα είναι ολοκληρωμένος έως το τέλος του καλοκαιριού το υπουργείο χρησιμοποιεί σε επίσημες ανακοινώσεις του τον όρο «job rotation».
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός χαρακτηρίζει το μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας (job rotation) ως μια «μόνιμη εσωτερική αγορά εργασίας» και παρουσιάζεται ως μία από τις μεγαλύτερες καινοτομίες στο Δημόσιο ενώ αναμένεται να καταργήσει το ισχύον σύστημα με τις αποσπάσεις, τις μετατάξεις και τις μεταθέσεις.
Ο όρος «job rotation» που μεταφράζεται και ως «εναλλαγή θέσεων εργασίας» αναφέρεται στην μετακίνηση εργαζομένων μεταξύ δύο ή περισσοτέρων θέσεων εργασίας με προγραμματισμένο τρόπο και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Είναι μια πρακτική που υιοθετούν πολλές εταιρείες παγκοσμίως κυρίως στον ιδιωτικό τομέα για την ανάπτυξη στελεχών. Στόχος είναι να καταργηθεί η μονοτονία της εργασίας και να εκτεθούν οι εργαζόμενοι σε διαφορετικές εμπειρίες ώστε να αποκτήσουν ευρύτερη ποικιλία δεξιοτήτων και σφαιρική γνώση του αντικειμένου.
Η εναλλαγή ρόλων και θέσεων μέσα στην ίδια την επιχείρηση «job rotation» είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στον ιδιωτικό τομέα και εφαρμόζεται κυρίως σε στελέχη που έχουν ήδη χρηματίσει προϊστάμενοι και σε αρκετές περιπτώσεις είναι συνδεδεμένη με τη διαχείριση καριέρας (career management).
Αν και η τεχνική αυτή θεωρείται ιδανική για στελέχη που πρόκειται να προαχθούν και να αποκτήσουν διοικητικές ικανότητες αφού βοηθά να εντοπιστούν δυνατά και αδύνατα σημεία του οργανισμού , συμβάλλοντας παράλληλα στην διεύρυνση των γνώσεων των εργαζομένων και της επιχείρησης υπάρχει και η αντίθετη άποψη ότι μπορεί να οδηγήσει τελικά σε ημιμάθεια, απώλεια της εξειδίκευσης , ψυχολογική κούραση των εργαζομένων από τις συνεχείς μετακινήσεις και την ανάληψη νέων ευθυνών κάθε φορά, ή χάσιμο πολύτιμου χρόνου μέχρι το στέλεχος να γνωρίσει το νέο τμήμα-δραστηριότητες, ανθρώπους-και να αναλάβει πραγματική δράση, ή ακόμη και ο ο κίνδυνος κάποιος εκπαιδευόμενος να «ξεχασθεί» σε κάποια θέση και να ελαχιστοποιηθούν έτσι οι ευκαιρίες και δυνατότητές του για εξέλιξη.
Τα συστήματα αυτά στον ιδιωτικό τομέα συνοδεύονται συνήθως από συστήματα μέτρησης της παραγωγικότητας, αποδοτικότητας καθώς και μέτρησης ικανοποίησης ενώ η μετακίνηση εργαζομένων γίνεται βάσει σχεδιασμένων καθηκόντων και προγραμματισμό.
Η μεταφορά του μοντέλου της εσωτερικής αγοράς εργασίας στο δημόσιο με την υποχρεωτική εναλλαγή θέσεων εργασίας φαίνεται ότι θα οδηγήσει σε ριζικές αλλαγές του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το Δημόσιο ως εργοδότης αφού ακολουθεί πλέον μεθοδολογίες ιδιωτικοοικοινομικού φορέα .
Ο μόνιμος αυτός μηχανισμός κινητικότητας θα συνοδεύεται από σχεδόν ολική κατάργηση αποσπάσεων και μετατάξεων και πιθανότατα να συνδέεται με περιγράμματα θέσεων εργασίας και νέο σύστημα αμοιβών (νέο ενιαίο μισθολόγιο).
Παράλληλα υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μια ελίτ στελεχών που θα αποτελείται από ημετέρους και πρόθυμους και η οποία προκειμένου να διατηρήσει τα προνόμιά της θα απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από τις θεμελιώδες αρχές της δημόσιας διοίκησης ενώ περιφερόμενοι υπάλληλοι σε διαφορετικές θέσεις εργασίας θα αποκτήσουν ποικιλία δεξιοτήτων χάνοντας σε εξειδίκευση .

Πηγή:http://enimerosiypallilonota.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου