Το ΣτΕ, αν και είχε δεχθεί τη συνταγματικότητα των πρώτων μέτρων για περικοπές, είχε θέσει παράλληλα «κόκκινες γραμμές» για το μέλλον. Αυτές έχουν ήδη ξεπεραστεί προ πολλού με τα νέα μνημονιακά μέτρα που ακολούθησαν.
Κρίσιμα θέματα «υψηλής πολιτικής» που αφορούν πλέον την επιβίωση χιλιάδων εργαζομένων και συνεπάγονται την προσβολή θεμελιωδών κοινωνικών δικαιωμάτων τους βρίσκονται υπό το δικαστικό έλεγχο του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η λαίλαπα των μνημονιακών μέτρων που ενσκήπτει με καταιγιστικούς ρυθμούς, έχει προκαλέσει κύμα προσφυγών στο ανώτατο δικαστήριο από εργαζομένους που θίγονται και προσδοκούν από τη Δικαιοσύνη να βάλει ένα φρένο.
Ολα τα ζητήματα, μείζονος κοινωνικής σημασίας από το κορυφαίο, αυτό της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο, μέχρι το νέο χαράτσι, τη μείωση των συντάξεων και του εφάπαξ στους δημοσίους υπαλλήλους, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις μεγάλες επενδύσεις βρίσκονται σε δικαστική αμφισβήτηση. Ποια θα είναι, όμως, η στάση που θα κρατήσουν οι ανώτατοι δικαστές, οι οποίοι καλούνται να εξετάσουν τη συνταγματικότητα νομοθετικών επιλογών, που συναρτώνται στενά με κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις, και μάλιστα σε συνθήκες κρίσης;
Δύσκολη ισορροπία
Ο πρόεδρος του ΣτΕ Σωτήρης Ρίζος με δήλωσή του στην «Κ.Ε.» δίνει το στίγμα της πορείας που θα ακολουθήσει το ανώτατο δικαστήριο κατά το συνταγματικό έλεγχο όλων των κρίσιμων υποθέσεων που εκκρεμούν: «Το Συμβούλιο της Επικρατείας κινείται προς ρεαλιστικές κατευθύνσεις, προσπαθώντας όμως συγχρόνως να προστατεύσει το συνταγματικό οικοδόμημα του κράτους δικαίου και του κοινωνικού κράτους». Είναι εμφανές ότι η τοποθέτηση αυτή σκιαγραφεί την προσπάθεια των δικαστών να ανταποκριθούν και στο κοινωνικό αίτημα για απόδοση δικαίου, αλλά και στις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει το κράτος, λόγω της σκληρής οικονομικής πραγματικότητας.
Είναι αλήθεια ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ στην απόφασή της για το πρώτο Μνημόνιο δεν έφερε τη μεγάλη ανατροπή. Κάτι, όμως, που συνέβη στην Πορτογαλία, όπου το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας κήρυξε αντισυνταγματικά τέσσερα θεμελιώδη μέτρα, τα οποία -κατ' απαίτηση της τρόικας- η δεξιά κυβέρνηση του Κοέλιο είχε ενσωματώσει στον προϋπολογισμό του 2013.
Το ΣτΕ, αν και είχε δεχθεί τη συνταγματικότητα των πρώτων μέτρων για περικοπές, είχε θέσει παράλληλα «κόκκινες γραμμές» για το μέλλον. Αυτές έχουν ήδη ξεπεραστεί προ πολλού με τα νέα μνημονιακά μέτρα που ακολούθησαν. Για το Μνημόνιο 2, η διάσκεψη των δικαστών είχε γίνει επί προεδρίας του Κ. Μενουδάκου και εκκρεμεί η δημοσίευση της απόφασης. Εάν επαληθευτούν οι πληροφορίες περί αντισυνταγματικότητας της ρύθμισης για την κατάργηση του δικαιώματος προσφυγής στη Διαιτησία, θα έχουμε το πρώτο μεγάλο ρήγμα στα κυβερνητικά μέτρα που επέφεραν βαρύ πλήγμα στον προστατευτισμό επί των εργατικών δικαιωμάτων.
Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει ποια θα είναι η κρίση του δικαστηρίου για τις μεταγενέστερες δρακόντειες ρυθμίσεις του Μνημονίου 3, που θέσπισαν το μέτρο της διαθεσιμότητας - κινητικότητας στο δημόσιο τομέα και τις νέες περικοπές στις συντάξεις.
Το πρώτο μεγάλο κρας τεστ θα γίνει στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, οπότε πρόκειται να εκδικαστούν οι αιτήσεις διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων, με τις οποίες ζητούν να ανασταλεί η υπουργική απόφαση που βάζει στην κλίνη του Προκρούστη της διαθεσιμότητας 1.349 υπαλλήλους των ΑΕΙ. Η συζήτηση της κύριας υπόθεσης έχει προσδιοριστεί για τον καινούργιο χρόνο και συγκεκριμένα για τις 10 Ιανουαρίου 2014.
Ομως, δεν είναι μόνον οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ. Το ανώτατο δικαστήριο έχει κατακλυστεί από πλήθος ομαδικών προσφυγών, αλλά και αιτήσεων συνδικαλιστικών φορέων, όπως η ΑΔΕΔΥ, που στρέφονται κατά του μέτρου της διαθεσιμότητας και της κινητικότητας που επιβλήθηκε στο Δημόσιο. Οι προσφυγές για την κατάργηση οργανικών θέσεων προέρχονται από εργαζομένους όλων των υπουργείων, με το υπουργείο Παιδείας και τους εκπαιδευτικούς να κατέχουν την πρωτιά. Δικαστικοί κύκλοι τονίζουν ότι όλες οι υποθέσεις, που αφορούν το κρίσιμο θέμα της διαθεσιμότητας, θα έχουν εκδικαστεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
Ηδη, αποφάσεις πολλών πρωτοβάθμιων δικαστηρίων από όλη τη χώρα έχουν μπλοκάρει το μέτρο της διαθεσιμότητας, παγώνοντας τις αποφάσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Η ΑΔΕΔΥ έχει προσβάλει τέσσερις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και δύο εγκυκλίους του υπουργείου για τη διαθεσιμότητα, με κύριο επιχείρημα ότι είναι αντίθετες στο Σύνταγμα και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Οπως υποστηρίζει, το οικονομικό όφελος για το Δημόσιο είναι ανύπαρκτο, ενώ την ίδια ώρα προσβάλλονται βάναυσα τα θεμελιώδη δικαιώματα των υπαλλήλων.
Πρόσφατα κατατέθηκαν ομαδικές αιτήσεις ακύρωσης από δημοτικούς αστυνομικούς, με το αίτημα να εισαχθεί προς συζήτηση το θέμα της διαθεσιμότητας υπό τη διαδικασία της «πρότυπης δίκης», αλλά προς το παρόν δεν έχει κριθεί εάν θα γίνει δεκτό.
Μια άλλη κρίσιμη δικαστική μάχη ενώπιον του Β' Τμήματος του ΣτΕ, στο οποίο έχει παραπεμφθεί η υπόθεση, αφορά την επιβολή του νέου χαρατσιού για το 2013, το οποίο συνεχίζει να εισπράττεται μέσω ΔΕΗ σε αντικατάσταση του ειδικού τέλους ακινήτων. Την πρώτη προσφυγή κατέθεσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, υποστηρίζοντας πως το νέο χαράτσι είναι συνέχεια του προηγουμένου και πως σκοπίμως αλλάζει το όνομά του, ώστε να αποκτήσει «επίφαση νομιμότητας», ενώ την ίδια στιγμή ουσιαστικά επέρχεται διπλή φορολογία στα ακίνητα.
Καυτός χειμώνας
Το 2012 η Ολομέλεια του ΣτΕ έδωσε πιστοποιητικό νομιμότητας στο πρώτο χαράτσι, αλλά υπό την αίρεση ότι ο φόρος αυτός είναι ανεκτός μόνο προσωρινά, δηλαδή για τη διετία για την οποία είχε αρχικά θεσπιστεί. Για τον συνταγματολόγο Κ. Χρυσόγονο, η παράτασή του συνιστά συνταγματική εκτροπή.
Επίσης, με διαδικασίες-εξπρές θα συζητηθούν στο ΣτΕ και κρίσιμες κοινωνικοασφαλιστικές υποθέσεις που αφορούν περικοπές κυρίων και επικουρικών συντάξεων, αλλά και μειώσεις και καθυστερημένες καταβολές εφάπαξ. Χιλιάδες συνταξιούχοι με αγωγές τους διεκδικούν ποσά που κυμαίνονται από 500-2.200 ευρώ ετησίως. Με πράξη του προέδρου του ΣτΕ κ. Ρίζου, αποφασίστηκε η παραπομπή σε πρότυπη δίκη των υποθέσεων αυτών, προκειμένου να επιλυθούν οριστικά και το συντομότερο δυνατό τα κρίσιμα ζήτημα συνταγματικότητας.
Στην τελική ευθεία έχουν μπει και οι 50 μεγάλες δικογραφίες για τις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ κ.λπ.), την παραχώρηση λιμανιών και μαρινών της ελληνικής περιφέρειας σε ιδιώτες, αλλά και τις επενδύσεις-μαμούθ στο Ελληνικό, στις περιοχές Αφάντου Ρόδου και Κασσιόπης Κέρκυρας. Εκδικάστηκαν τον περασμένο Ιούνιο και τώρα έχουν αρχίσει οι διασκέψεις των ανώτατων δικαστών για την έκδοση των αποφάσεων.**
** Σε σχέση με την απόφαση για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ κ.λπ. διαβάστε εδώ: Μπλόκο από το ΣτΕ στην ιδιωτικοποίηση ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ
Πηγή: Ελευθεροτυπία - Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου