Σελίδες

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Η αύξηση των ευρωπαϊκών επενδύσεων συμβάλει στη μείωση της ανεργίας

Αν οι χώρες της Ε.Ε. καταφέρουν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στην έρευνα κατά 3% του ΑΕΠ έως το 2020, τότε οι θέσεις εργασίας θα μπορούν να αυξηθούν κατά 3,7 εκατ. μέχρι το 2025. Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από σχετικές μελέτες οι οποίες έχουν γίνει στο πλαίσιο της εμβληματικής πρωτοβουλίας για την Ένωση Καινοτομίας. Το θέμα της στοχευμένης αύξησης του των επενδύσεων στην έρευνα θα αποτελέσει κεντρικό σημείο αναφοράς κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης η οποία θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλες στις 27 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία της Ε.Ε. μεταξύ 2007 και 2011, οι δημόσιες και οι ιδιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν από 1,85% σε 2,03% του ΑΕΠ. Ωστόσο διαπιστώνεται ότι υπάρχει και αύξηση των ανισοτήτων μεταξύ των περιφερειών μετά από χρόνια σύγκλισης. Συγκεκριμένα, μόνο μία στις δέκα περιφέρειες της ΕΕ δαπανά περισσότερο από το 3% του ΑΕΠ για την έρευνα, μαζί δε οι εν λόγω 27 περιφέρειες αποτελούν ήδη πάνω από το 40% των συνολικών επενδύσεων στην καινοτομία. Οι περισσότερες από τις κορυφαίες αυτές περιφέρειες διαθέτουν σημαντικές αρμοδιότητες, ικανότητες και προϋπολογισμούς, ακολουθούν δε την προσέγγιση «έξυπνης εξειδίκευσης» όσον αφορά στην ολοκληρωμένη περιφερειακή ανάπτυξη και τη διαχείριση της οικονομικής αλλαγής και ανάκαμψης.
Κατά το διάστημα μεταξύ 2014 και 2020, η εφαρμογή «στρατηγικών έξυπνης εξειδίκευσης» θα αποτελέσει προτεραιότητα για όλες τις περιοχές στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων που θα συνοδευθεί από το νέο πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» και άλλες πρωτοβουλίες.
Στη διάσκεψη θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, των κρατών μελών και των περιφερειών, οι οποίοι και θα προβούν σε απολογισμό σχετικά με την εφαρμογή της εμβληματικής πρωτοβουλίας σε περιφερειακό επίπεδο.
Παράλληλα με τη διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί και έκθεση ορθών πρακτικών που εφαρμόζονται σε περιφέρειες και πόλεις της Ευρώπης. Η εκδήλωση θα επικεντρωθεί σε τέσσερις πτυχές:

στρατηγικές έξυπνης εξειδίκευσης
καινοτομία, επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας
δημιουργία διασυνοριακών δικτύων

Στην Αθήνα η 6η Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής των Περιφερειών
Τα πορίσματα του συνεδρίου διάσκεψης αναμένεται να τροφοδοτήσουν τη συμβολή της Επιτροπής των Περιφερειών όσον αφορά στην ενδιάμεση αξιολόγηση της στρατηγικής Ευρώπη 2020, η οποία θα υποβληθεί με την ευκαιρία της 6ης Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής των Περιφερειών και των Πόλεων στις 7 και 8 Μαρτίου 2014 στην Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου